Róth Miksa munkásságát bemutató tárlat nyílik Budapesten

Róth Miksa munkásságát bemutató tárlat nyílik Budapesten 

A 20. század legnagyobb magyar üvegfestő és mozaikművésze, Róth Miksa előtt tiszteleg a Magyar Építészeti Múzeum szervezésében december 18-án nyíló kiállítás.

 

A tárlat anyagát az Építészeti Múzeumban őrzött tervek adják, amelyeket az alkotó születésének 150. évfordulója és a Fény nemzetközi éve alkalmából mutatnak be. A kiállított színes tervlapokat a legismertebb hazai épületekhez készítette a művész, így például az Országházhoz, a Szent István-bazilikához, az országos levéltárhoz és a Gresham-palotához.

A szecesszió szimbólumai és az art deco geometrikus vonalvezetése egyaránt megjelenik a tárlaton. A művész kísérletező szellemét a villákhoz és a bérházakhoz készült számos rajz és akvarell tükrözi – olvasható a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ közleményében.

A De la Motte–Beer-palotában nyíló tárlat összeállításakor a tervezők figyelembe vették az épület enteriőrjét és az egymásba nyíló szobák freskóit. A téli ebédlőnek nevezett teremben Róth Miksa életének részletei, a rózsamotívumokkal díszített szalonban az üvegművész középületekhez készített tervei, a passiószobában egyházi épületekhez, templomokhoz és kápolnákhoz készített jelentősebb művei, az úgynevezett hálószobában pedig a magánépítkezések mellett a századforduló előszeretettel használt szimbólumai jelennek meg.

Az 1865-ben Pesten született Róth Miksát a 20. század legjelentősebb magyar üvegfestőjeként és iparművészeként tartják számon. Húszas éveitől kezdett dolgozni az akkor már egyesült Budapesten, ekkor alapította meg az üvegfestészeti műintézetet, majd 1897-ben meghonosította az üvegmozaikot. Munkája stílusát kezdetben a historizmus, majd a szecesszió és az art deco, illetve ezek ötvözete jellemezte. Az Iparművészeti Nagy Államérmet 1899-ben nyerte el, majd a mozaiktechnika megújításáért is több kitüntetéssel, a Ferenc József-renddel és az Olasz Királyi Koronarenddel tisztelték meg. A világkiállításokon is sorra aranyéremmel jutalmazták munkásságát, csupán egyszer, Párizsban kapott ezüstérmet. A Magyar Országos Képzőművészeti tanács is tagjai közé választotta.

Róth Miksa munkái díszítik többek között a szegedi dóm több ablakát, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet kápolnáját, a Kálvin téri református templomot, a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomot, a Pannonhalmi Főapátság Szent István-kápolnáját és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermét, illetve a budapest-fasori evangélikus templomot.

Számtalan alkotása azonban elpusztult a történelem során, így például az Üllői úti Örökimádás templomba festett ablakai is. A közhittel ellentétben nem maradtak fenn a Szent István-bazilikába készített üvegfestményei sem, csupán a mai Szent Jobb-kápolna néhány ablakának szegélydísze származik tőle. Róth Miksa készítette a budai Vár egykori Szent Jobb-kápolnájának üvegablakait és mozaikjait – a festett ablakok a második világháborúban elpusztultak, a mozaikokat azonban a szocializmus idején leszedték a falról, és a Balatonalmádiban felépített kápolnába vitték át.

Forrás: MTI

Fotó: Építészfórum.hu, Templomablakanno.blog.hu

Magyar Kurír