Hölvényi György Párizs minden embert cselekvésre késztet –

    Hölvényi György Párizs minden embert cselekvésre késztet Az Európai Parlament plenáris ülése ma délután az ENSZ decemberi éghajlatváltozási konferenciájának eredményeiről tartott vitát. Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő szerint Párizs után komoly következmények nélkül már senki sem hagyhatja figyelmen kívül az ember okozta globális felmelegedés tényét.

Hölvényi

Hölvényi György írásban benyújtott felszólalásában kiemelte, hogy 2015. december 12-én a nemzetközi közösség történelmi lépést tett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A képviselő szerint Párizsban tapinthatóvá vált a klímaváltozás katasztrofális következményeinek elkerüléséért érzett globális felelősség. Párizs óta a világ lényegesen komolyabban veszi saját jövőjét.

 

A világ 195 országa között létrejött klímavédelmi megállapodás fő célja, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedés jóval 2 Celsius fok alatt maradjon. Ennek megvalósítása azonban soha nem látott kihívás elé állítja a nemzetközi közösséget.

 

Az önkéntes kibocsátás-csökkentési vállalások megtételére és rendszeres felülvizsgálatára, valamint a nemzeti végrehajtás átláthatóságára és ellenőrzésére épülő rendszer működtetése a néppárti politikus szerint számtalan kérdőjelet tartogat még számunkra. Rámutatott arra, hogy az Európai Parlamentnek kiemelt szerepe van ezen munka nyomonkövetésében, a lelkes vállalások számonkérésében. Az egyezmény hiányosságait ugyanis csak a most létrejött példátlan nemzetközi elköteleződés folyamatos fenntartásával lehet az előttünk álló időszakban pótolni.

 

Hölvényi végül a klímamegállapodással kapcsolatos feladatok közérthető ismertetésének fontosságát hangsúlyozta: “Egyenes, világos beszéd szükséges, mert az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás, az “ökológiai megtérés” mélyreható változásokat követel meg minden embertől” – fogalmazott a kereszténydemokrata EP-képviselő.

 

Strasbourg, 2015. december 15.