Lázár János a 31. Kormányinfon

Vérszemet kaptak, akik gyengíteni akarják Európát, a különböző terroristacsoportok érzékelhetően, láthatóan rátelepedtek a modern kori népvándorlásra – hangsúlyozta Lázár János a 31. Kormányinfon.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, a kormány több döntést is hozott a terrorveszéllyel kapcsolatban. Elmondta, egy terrorellenes koordinációs központ felállításáról szól a mai napon megjelenő kormánydöntés; a szervezet feladata, hogy a fokozódó terrorveszély idején összehangolja a magyar belbiztonsági szervek munkáját.

„MA MAGYARORSZÁG AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAI KÖZÜL, – KÖSZÖNHETŐEN BEVÁNDORLÁSI POLITIKÁJÁNAK – AZ EGYIK LEGBIZTONSÁGOSABB ORSZÁG.”

A tárcavezető aláhúzta, a titkosszolgálati jelentések és a helyzetértékelés megerősítették a kormányt abban, hogy Magyarországon fokozni kell a biztonsági szintet. Nyilvánvaló ténynek nevezte, hogy az illegális bevándorlást felhasználva, arra rátelepülve, egyelőre megbecsülhetetlen számú terrorista és terrorcselekmény elkövetésére kész és alkalmas személy érkezett Európába.

Lázár János hangsúlyozta, ma Magyarország az Európai Unió tagországai közül, – köszönhetően bevándorlási politikájának – az egyik legbiztonságosabb ország. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió nem tud érdemi döntéseket hozni, képtelen a helyzet megoldására, és láthatóan nem képes garantálni a választópolgárok biztonságát. Így a tagállamoknak, – Magyarországnak is – maguknak kell helyt állniuk – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy szabadon és kontrollálatlanul áramlottak be Európába olyanok, akik potenciális veszélyt jelentenek.

A politikus arról is beszélt, hogy Magyarország továbbra is tiszteletben tartja azon tagállami álláspontokat, melyek a bevándorlás szükségességéről szólnak, és meghívják a bevándorlókat, de ez nem jelenthet veszélyt Európára. Németországnak joga van behívni a bevándorlókat, de ez csak ellenőrzött keretek között történhet, és úgy, hogy az nem jelenthet kötelezettséget Magyarországra nézve – tette hozzá.

Fotó: fidesz.hu

Lázár János kitért rá, amióta kerítés áll a déli határon, azóta lényegében nem jön illegális bevándorló, így folyamatosan csökken a befogadó állomásokon levők és a kitoloncolásra várók száma.

A politikus kitért a Fidesz-KDNP kvótaellenes aláírásgyűjtésére is. Beszámolt arról, hogy a választókerületében soha nem látott aktivitással írnak alá az emberek, politikai hovatartozástól függetlenül. A kormány nevében arra kért mindenkit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, mert Magyarországnak nagy szüksége van arra, hogy megpróbálja megállítani azt a jogi eljárást, amely keretében betelepítésre köteleznék hazánkat. Magyarországnak nincs szüksége illegális bevándorlókra, vagy kötelező betelepítésre, ha pénzünk van, akkor elsősorban a magyar családoknak kell segítséget nyújtanunk – szögezte le.

Lázár János aláhúzta, az Európai Bizottságnak felül kell vizsgálnia a kvótával kapcsolatos döntését, mert az szétteríti a terrorveszély kockázatát. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország minden anyagi, emberi és tárgyi támogatást kész megadni ahhoz, hogy Európa képes legyen ellenőrizni és biztosítani határait, valamint lehetőség szerint megállítani a bevándorlást.