Izraeli nagykövet: a zsidó emberek részei a magyar kultúrának

Izraeli nagykövet: a zsidó emberek részei a magyar kultúrának

mor+BIBI

A zsidó emberek részét képezik a magyar kultúrának és részei a magyar tradícióknak is – jelentette ki kedden Izrael magyarországi nagykövete a Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak című vándorkiállítás szolnoki megnyitóján az Aba-Novák Agóra Kulturális Központjában.


Ilan Mor kiemelte: a tárlat ajtót nyit a zsidó vallásra, hagyományokra és kultúrára, közelebb viszi a magyarságot a zsidósághoz, lerombolja a megbélyegzést és az előítéleteket. „Ez fontos, hiszen a zsidó emberek részei a magyar kultúrának és részei a magyar tradícióknak is. A hosszú ideje tartó kapcsolat ellenére azonban még mindig szükség van arra, hogy zsidók és nem zsidók Magyarországon megismerjék és megértsék egymást” – mondta.

A tudatlanság és érdektelenség halálos veszélyeket rejt: az antiszemitizmus és rasszizmus melegágya. A tanulás, a zsidó vallás és kultúra megismerése – így az egy héten át Szolnokon látható tárlat – éppen ezért jelentős lépés lehet e veszélyek kiküszöbölése felé – hangsúlyozta.

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a félelmek legyőzésében és az öntudat erősítésében egyaránt segítséget nyújtó hatalom: a tudás megszerzésének iránytűje Szolnokon – mondta Ilan Mor, jelezve, hogy a több mint egy éve útjára indult és egyebek mellett már Szentendrén, Kaposváron, valamint Dunaújvárosban is bemutatott vándorkiállítást a jelenlegi helyszín után szándékaik szerint az ország más településein is láthatja majd a nagyközönség, legközelebb Debrecenben.

Molnár Lajos Milán, az eseménynek otthont adó intézmény vezetője köszöntőjében egy bölcsességet idézve arról beszélt: az „ahány nyelvet ismersz, annyi embert érsz” mondás filozófiája a vallásokra, a kultúrákra is igaz.

Felidézte: az alig több, mint egy éve működő szolnoki Agóra ezt az elvet követve már a harmadik, vallási témájú kiállítást rendezi meg. Nem véletlenül, hiszen kevés olyan dolog van, amelyen keresztül jobban megismerhető egy nép, mint a vallás – fogalmazott. (MTI)