Hitközségi Tanoda Debrecenben – egy projekt életképei

Hitközségi Tanoda Debrecenben – egy projekt életképei

Lezárult a Debreceni Zsidó Hitközség Európai Uniós támogatásból megvalósuló projektje

hor.debrecen

A Hitközség vallási és közösségépítő tevékenysége mellett, fontosnak tartja az oktatás, művészet és más karitatív programokban való részvételét és megvalósítását. Ez a törekvés öltött testet a -3.3.9.A-12/2-2012-0052 Debreceni Hitközségi Tanoda – Tanoda programok a Debreceni Zsidó Hitközségnél című 2014. március 01-jétől 2015. október 31-ig tartó pályázat megvalósításában. A projekt célja volt a hátrányos helyzetű, általános iskolás fiatalok, köztük a roma fiatalok iskolai lemorzsolódásának csökkentése-megelőzése. A diákok továbbtanulási mutatóinak javítása személyre szabott, diák-központú komplex oktatási-nevelési program megvalósításán keresztül. Kiemelt cél volt, hogy a diákok iskolai osztályzatai javuljanak, érezhető módon növekedjen tanulási és általános motivációs szintjük.
Elvárás volt a tantárgyi fejlődésen túl az általános készség és képesség szint javítása, személyiségfejlesztés és a gyerekek önbizalmának, öntudatának, identitásának erősítése is.

A programba 30, zömében hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű – köztük roma – felső tagozatos általános iskolás gyermek került bevonásra, a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, illetve a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóiból.

Összetartó remek kis közösség formálódott, köszönhetően a szakmai megvalósítók munkájának és lelkesedésének. A program sikerét elősegítette az a szerteágazó partneri hálózat, mely a két közoktatási intézmény vezetése és a gyermekeket tanító pedagógusok támogatása mellett, a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal, más – a településen és környékén működő – Tanodákkal való együttműködésben testesült meg. Az egyházak közötti együttműködés eredményeként a Széchenyi-kerti Református Egyházközség rendelkezésünkre bocsátotta közösségi létesítményét, így egy minden igényt kielégítő – a kompetenciafejlesztés mellett a szabadidő hasznos eltöltését, a játék lehetőségét is szolgáló – közösségi tér állt rendelkezésre a tanodai foglalkozások megtartására.

A napi foglalkozások mellett szerveztek kirándulásokat: voltak a gyerekek Lillafüreden, Biharkeresztesen, Szegeden, táboroztak Nyíregyházán. Meghatározó élmény volt a LEGO-gyárban tett látogatás és a derecskei „Esély-nap”. Számos alkalommal került megszervezésre családi nap, ahol vendégül látták a szülőket és az együttműködő partnereket.

A projektben vállalt indikátorok teljesültek, a tanodába járó gyerekek mindegyikénél mérhető javulás történt, mely a fejlesztendő kompetencia területek mellett a tantárgyi iskolai osztályzatok javulásán is tetten érhető. Beszédes adat, hogy 11 tanuló bukott félévkor valamilyen tárgyból (volt, aki több tárgyból), az év végi osztályzatok alapján mindössze 4 diákunk pótvizsga felkészítését kellett elvégezni egy-egy tárgyból, akik mindannyian sikeres pótvizsgát tettek. Az eredmények mérésére a projekt indulásakor és végén ki- és bemeneti mérést végeztek a szakemberek, melynek eredményét kiértékelve megállapítható a kompetenciafejlesztés sikere.

Ahogyan az a program záró rendezvényén is elhangzott, a folytatásra igény van mind az iskolák, mind a tanulók és szülők részéről.

Most a Tanoda bezárja kapuit, de a megvalósítók reményei szerint sikeres új pályázat eredményeként a közeljövőben ismét gyerekzsivaj töltheti meg a debreceni Szent István teret.