Heisler András: Római tanácskozás

Római tanácskozás

heizler.+

Heisler András

A mai napon Ferenc pápával történő találkozással zárul le a Zsidó Világkongresszus Végrehajtóbizottságának őszi, Rómában megrendezett ülése. Renzo Gattegna, az Olaszországi Zsidó közösségek Szövetségének elnöke nyitotta meg és zárta le a háromnapos tanácskozást. Ronald S Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke részletes tájékoztatást adott a résztvevőknek a szervezet elmúlt esztendőben végzett  munkájáról, s a 2016-os év kihívásairól. A Világszövetség kormányzótanácsa részéről Robert Singer igazgató, Chella Safra és David de Rotchild kapott szót.

A Világszövetség Végrehajtóbizottsága egyhangúan elfogadta a pénzügyi beszámolót és a 2016. évi gazdálkodási tervet.

A világ zsidó közösségében nagy tekintéllyel bíró szervezet ülésén a zsidóságot leginkább érintő politikai kérdésekről tárgyaltak, külön kiemelve a zsidó intézmények és emberek ellenei terrorizmust, az iráni nukleáris fejlesztésekkel kapcsolatos nemzetközi megállapodást, a migrációs kérdéseket, s az Izraelt sújtó bojkott elleni fellépést.

A tanácskozáson Magyarországról Heisler András a Mazsihisz elnöke, a Világkongresszus alelnöke vett részt. Az olasz kormány részéről Maria Elena Boschi miniszter látogatta meg a Zsidó Világkongresszus résztvevőit. Beszédében az olasz kormány elkötelezettségét fejezte ki az antiszemitizmus elleni küzdelem terén.