Orbán Viktor a brüsszeli Európa Tanács szerda esti rendkívüli ülésén

Orbán Viktor a brüsszeli Európa Tanács szerda esti rendkívüli ülésén hatpontos javaslatcsomagot terjeszt elő a migrációs válság kezelésére.

Orbán Viktor részt vett a német konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz). A rendezvény után a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a konzervatív CSU párt elnökével és Manfred Weberel, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetőjével.

„A MIGRÁNSVÁLSÁG TÖRTÉNELMI SÚLYBAN ÉS TÖRTÉNELMI TÁVLATBAN HATÁROZHATJA MEG AZ EURÓPAI NÉPEK JÖVŐJÉT.”

Orbán Viktor aláhúzta, Bajorország határait ma Magyarország védi. Az Európai Uniónak és a schengeni egyezménynek köszönhetően ma Bajorország déli határait a schengeni külső vonalnál, Magyarország déli határnál lehet megvédeni – fűzte hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta, a most zajló migránsválság történelmi súlyban és történelmi távlatban határozhatja meg az európai népek jövőjét. Az, hogy Európa miképpen válaszol erre a történelmi kihívásra, nagy mértékben függ attól, hogyan válaszol Németország; a CSU-nak pedig befolyása van arra, hogyan válaszoljon Németország – fejtette ki.

A miniszterelnök köszönetet mondott a CSU politikusainak azért, hogy hazánk a határvédelem kérdését teheti az első helyre.

Orbán Viktor leszögezte, a magyar kormánynak az az álláspontja, hogy lehetséges a jog által megszabott keretek közé terelni az óriási embertömeget. A miniszterelnök arra kér támogatást, hogy a jelenleg a jogrenden kívül zajló kontrolálatlan folyamatok a jogrenden belülre kerüljenek. Ezért helyezzük első helyre a vitás kérdések közül a határőrizetet – fűzte hozzá.

„KÖZÖS CÉL, HOGY AZ EURÓPAI RENDET ÉS A JOGRENDET HELYREÁLLÍTSUK.”

Orbán Viktor leszögezte, közös cél, hogy az európai rendet és a jogrendet helyreállítsuk. Ha nincs európai jogrend és ebből fakadó rendezettség, akkor marad a rögtönzés, a kiszámíthatatlanság, a végén a totális bizalomvesztés és elveszítjük a képességünket, hogy kontroll alatt tartsuk az eseményeket. Jelenleg efelé megyünk – fűzte hozzá.

A kormányfő szerint ezért a jogrend és az európai jogszabályok tiszteletének a helyreállítása talán az egyetlen lehetséges kiút.

A kormányfő bejelentette, a brüsszeli Európa Tanács ma esti rendkívüli ülésén hatpontos javaslatcsomagot terjeszt elő a migrációs válság kezelésére. Megpróbáljuk bevinni a realitást az európai politikába – jegyezte meg.

El kell nyerni Görögország támogatását, hogy engedje át külső határainak a védelmét azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni. Szét kell választani a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat még a schengeni határokon kívül. Meg kell határozni a biztonságosnak tekintett országok listáját európai szinten; minden tag és tagjelölt ország automatikusan legyen biztonságos ország. Új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal befizetését, és csökkentsen minden kiadást egy százalékkal; ez 3 milliárd eurót jelent egy százalékonként. Kiemelt partnerséget kell kialakítani azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet, különös tekintettel Törökországra és Oroszországra. Világkontingenst kell létrehozni, az egész világot be kell vonni a menekültválság kezelésébe – ismertette a javaslatokat Orbán Viktor.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte, a magyar-horvát határon zajlik a fizikai határzár építése, ki lettek jelölve azok a pontok, ahol törvényesen lehet belépni. Ha az a jelentés érkezik, hogy képesek vagyunk érvényt szerezni a magyar jogszabályoknak és a fizikai határzárat a zöldhatáron életbe léptetni, és a belépni akarókat a kijelölt pontok felé vagyunk képesek irányítani, akkor el fogjuk rendelni az éles határzárat – jelentette be a kormányfő. A miniszterelnök szerint ez bármelyik nap bármelyik órájában bekövetkezhet.

„ÉRVÉNYRE KELL JUTTATNI AZ EURÓPAI SZABÁLYOKAT.”

Horst Seehofer értékelése szerint történelmi jelentőségű, de kaotikus helyzet alakult ki a migránsválság következtében Európában. Részben német döntés, hogy olyan állapotba kerültünk, hogy nincsenek szabályok, rendszer, struktúra és minden nap improvizálni kell – jegyezte meg. A bajor miniszterelnök is leszögezte, érvényre kell juttatni az európai szabályokat. Orbán Viktor nem kritikát, hanem támogatást érdemel – húzta alá, hozzátéve: ezt a támogatást Bajorország megadja neki.

Horst Seehofer kitért arra is, hogy korlátozni kell a bevándorlást, és gondoskodni kell a védelemre szorulók integrációjáról.

Manfred Weber aláhúzta, rendet kell teremteni, nem lehet eltűrni ezt a beáramlást a továbbiakban. A néppárti frakcióvezető szerint korlátozó intézkedésekre van szükség. Szeretnénk a jogot érvényre juttatni, a külső határainkat garantálni és az emberiességi szempontoknak is megfelelni – fogalmazott Manfred Weber.