Lázár János a 23. Kormányinfón.

Az útvonal megváltoztatása bekövetkezett, hogy meddig, azt a jövő eldönti – jelentette ki Lázár János a 23. Kormányinfón.

A legfontosabb kérdés, ami a déli határon történik, és ami Magyarországgal történik a világban – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„AZ ELMÚLT HETEK ÉS A TEGNAPI NAP AZT BIZONYÍTJÁK, HOGY MAGYARORSZÁG – EGYEDÜL AZ UNIÓ TAGÁLLAMAI KÖZÜL – KÉPES BETARTANI ÉS BETARTATNI A SCHENGENI EGYEZMÉNYT.”

Lázár János aláhúzta, június 17-én már világos volt, hogy a Schengeni és a Dublini keretrendszerhez tartania kell magát az országnak. Az elmúlt hetek és a tegnapi nap azt bizonyítják, hogy Magyarország – egyedül az unió tagállamai közül – képes betartani és betartatni a schengeni egyezményt.

Ha a két megállapodást mindenki követné, a hatalmas migrációs nyomásról értelmes dialógus indulhatna Európában – összegzett, rámutatva, Schengen betartása azt eredményezte, hogy Magyarországon lényegében alig van ellátásra szoruló a menekülttáborokban, míg korábban tízezrek lépték át illegálisan a határt. Akkor nehéz lett volna a kvótavállalásról beszélni – jegyezte meg.

Megerősítette, hazánk a V4-es álláspontot betartva, a kvótát elvi alapon ellenezve részese lehet egy elvi vitának, ami arról szól, hogy a határok megvédése után milyen szempontok érvényesíthetők azoknak az országoknak a megsegítésére, ahol sok bevándorló van. Az ésszerű vita feltétele volt a schengeni egyezmény betartása – jelentette ki.

Fotó: fidesz.hu

Az ország nemzetközi megítéléséről elmondta, olyan volumenű az ország és a népünk kiközösítését illető megnyilvánulások tömege, ami rövid és hosszú távon is fenyegetést jelent. Rámutatott, akik közvetítik ezeket a gondolatokat, hamis, álszent módon járnak el, mert a schengeni rendelkezések betartása miatt akarták hazánkat megbélyegezni. A miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, nem állítja, hogy minden rendelkezés tökéletes lett volna, de az a törekvés, hogy az egyezményt kompromisszumok nélkül tartsuk be, sokkal inkább tiszteletet, mint rágalomhadjáratot érdemel.

„AZ A TÖREKVÉS, HOGY AZ EGYEZMÉNYT KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL TARTSUK BE, SOKKAL INKÁBB TISZTELETET, MINT RÁGALOMHADJÁRATOT ÉRDEMEL.”

Különösen az osztrák kancellár és a román miniszterelnök szavait kifogásolta, mint mondta, gyűlöletbeszédet mondanak a magyar emberek ellen, próbálják a magyarokat kirekeszteni Európából, ami megengedhetetlen, mert nem csak a múltunk, de a jövőnk is össze van kötve.Lehet olyan pillanat, amikor a bennünket kritizálók ugyanolyan eszközök bevetésére lesznek rászorítva, mint amire mi kényszerültünk – fejtette ki, aláhúzva, kötelességünk volt az ország határainak védelme, ami nem jókedvből, hanem szükségből történt meg.

Politikustársaimat is megrendítette a tegnapi összecsapás – mondta. Nincs ok az ünneplésre a kerítésrendszer, vagy a rendőrség fellépésének sikeressége okán, hiszen olyan világban élünk, ahol erre szükség van – szögezte le.

Lázár János szóba hozta, hogy a kormányzat előrelátását a korábban mások által szalonképtelennek titulált intézkedések igazolják: 2015. szeptember 14-én 9380 tiltott határátlépő lépte át a szerb-magyar határt, szeptember 15-én a hármas határvédelem életbe lépésekor 367-en, tegnap 277 fő, csütörtök délig pedig 95-en.

A megvalósításról lehet vitatkozni, „de a sok európai blabla mellett, ez az egyetlen hatékony eszköz”, amit sajnos be kellett vetni – fogalmazott. Amennyiben a migráció iránya Románia felé fordul, vagy Horvátországból hazánkba, a kormány újra ezt az eszközt alkalmazza majd – erősítette meg.

Újra felhívta a figyelmet, hogy igazolást nyert a szervezett akciók megléte az illegális migrációba: a Szerb- Macedón határról Magyarországra szállították az Európába tartó bevándorlókat, amit a kompromisszum nélküli határvédelem miatt a szervezők most képesek voltak más irányokba terelni.

„AMI BIZTOS, HOGY AZ ELMÚLT KÉT NAPBAN ELFORDULT A SZERB-HORVÁT HATÁRRA A MIGRÁCIÓS NYOMÁS.”

A politikus tájékoztatott az embercsempészet számadatairól is: szeptember 15-ig 1139 csempészt fogott el a rendőrség, a felszámolás és felderítés a rendőrség kiemelt feladata lesz a továbbiakban is.Mint mondta, óvatosan fogalmaz az elkövetkező hetek kilátásairól, jelenleg a szerb-horvát határhoz legalább 5000 ember érkezik szervezett formába bevándorlóként embercsempészek segítségével.

Ami biztos, hogy az elmúlt két napban elfordult a szerb-horvát határra a migrációs nyomás – jelentette ki.

Adatokat sorolva elmondta, 72 főt állítottak bíróság elé, 9 személy kitiltásáról már döntött a bíróság, tegnap 22 főt gyanúsítottak meg tiltott határátlépéssel. A bevándorlási hivatal intézményeiben összesen 1000 ember van, különleges elbánást 138 ember igényelt, 70 esetben elutasították a bevándorlási kérelmet.

Szeptember 14-én éjfélig 200.778 illegális bevándorló lépte át a magyar határt, ez a 80.000-es első becsült adatokhoz képest jelentős növekedés – hívta fel a figyelmet. Jelezte, szeptember 15-e óta jelentős a csökkenés, a remények szerint hosszú távon is működni fog.

4300 honvéd teljesít szolgálatot, fokozott igénybevételük tette lehetővé, hogy teljes zárat biztosítson a határzár. Az utolsó napokban akár 10-15 kilométer kerítés építése is megvalósult – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tegnapi támadásról megemlítette, a szeptember 15-én mintegy 3000 határsávban tartózkodó ember közül néhány százan nem fogadták el a hatóságok döntését, és be akartak jönni Magyarországra. Megemlítette, miközben Röszke 2-n zajlottak az események, Röszke 1-nél ott van az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal kirendeltsége, ami folyamatosan mindenki rendelkezésére áll.

„AGRESSZÍVABBAK, TÜRELMETLENEBBEK A VÁRAKOZÓK, AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSNEK MÉG JELE SINCS, MERT A BÁH KIRENDELTSÉGÉRE MÉG ODA SEM MENNEK, MEG SEM PRÓBÁLJÁK ALÁVETNI MAGUKAT AZ ELJÁRÁSNAK.”

171.800 fő kért menedékkérelmet, közülük 63.000 vallotta magát szírnek. Kifejtette, ha elfogadjuk Németország többször módosított állítását, miszerint minden szír állampolgárt befogadnak, akkor nyilvánvaló, hogy az arányokat tekintve a Németországba belépők jelentős részének nincs ott helye.Az unió vitájáról elmondta, beszédes a Magyarországra érkezett 200.000 fős létszám, mert 1 millió lakosra számolva a belépők és menedékkérelmet benyújtók aránya Magyarországon 3322, Németországban 905, tehát hazánk terheltsége Ausztria, Svédország és Németország menedékkérelmi igényeivel arányos.

Megerősítette, hogy a jogi változásoknak is döntő szerepe van a helyzet megoldásában, részben azért gyorsították fel a kérelmek elbírálását, hogy ne kelljen 1 évet várni az ítéletekre. Az embercsempészet büntetési tételének, a határzár rongálásának és a tiltott átlépés szigorításának fontosságát is hangsúlyozta.

Lázár János nem zárta ki, hogy lesz még olyan támadás, amit a magyar rendőrségnek ki kell védenie. Agresszívabbak, türelmetlenebbek a várakozók, az együttműködésnek még jele sincs, mert a BÁH kirendeltségére még oda sem mennek, meg sem próbálják alávetni magukat az eljárásnak – tette hozzá.
Magyarország szabályozott keretek között összesen 9 ponton szárazföldön, és 2 vízi ponton biztosítja a belépést. Az illegális határátlépés pedig semelyik országban sem lehetséges – mutatott rá. Újra megerősítette, a rendőrség szakszerűen, arányosan járt el, hozzátette, hogy mindaddig, amíg az unió nem talál megoldást, nekünk kell helytállni.

„MI KÉRTÜNK, DE NEM KAPTUNK, EZÉRT NEM MÉLTÁNYOSAK AZOK A NÉMET KRITIKÁK, MELYEK SZERINT MI NEM KÉRTÜNK NÉMET ÉS BRÜSSZELI SEGÍTSÉGET.”

Cáfolta, hogy az ország nem kért segítséget az Európai Uniótól, elmondta, Magyarország a forrásfelosztásban 65 millió eurós támogatást kapott, míg Olaszország és Görögország 500 milliót. Mi kértünk, de nem kaptunk, ezért nem méltányosak azok a német kritikák, melyek szerint mi nem kértünk német és brüsszeli segítséget – szögezte le. Hozzátette, 200 millió euróba került a schengeni szabályok betartása a magyar adófizetőknek, az európai bizottságtól 6,7 millió euróra számíthatunk.Kijelentette, cinikus az a hozzáállás, amikor civilek, és pár német és osztrák rendőr segítségét ajánlják fel.

A gyerekek ellátásáról közölte, a tegnapi támadásban az erőszakosan bejönni akarók gyerekeket és nőket maguk előtt tolva akartak a határhoz közelebb kerülni.

A rendőrség a gyerekek megmentése érdekében mindent megtett, majd segítettek hozzátartozóik megtalálásában. Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy a kormány nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, mindent részletesen megvizsgálunk – erősítette meg.

Hozzátette, a Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, és az Ökumenikus Segélyszervezettel alakított ki konstruktív együttműködést a kormány, aminek lényege, hogy a határ másik oldalán állók ellátást kapjanak. Erre a célra 200 millió forintos keretet ajánlott fel a kormány a három szervezetnek.

44.693 kiskorú nyújtott be menedékkérelmet, 8600-an hozzátartozó nélkül érkeztek, többségük Afganisztánból. Mindent megteszünk értük – fűzte hozzá.

Hazánk az unióban a V4 álláspontját képviseli, kritikusak vagyunk a kvótákkal, ha a határvédelmen túl vagyunk, lehet értelmes vitát folytatni a rendszerről – mutatott rá. A kvótát csak önkéntes alapon tudja hazánk tárgyalási alapnak tekinteni – szögezte le, hozzátéve az úgynevezett hotspotok létesítését semmilyen szinten sem tudja támogatni a kormány. Kijelentette, hazánkban menekülttábor létrehozására, ahonnan majd elosztják Európába a menekülteket, nincs lehetőség.