Orbán Viktor :A történelem ránk rúgta az ajtót

„A történelem ránk rúgta az ajtót”, rájöttünk, hogy a rend, béke, biztonság nem magától értetődő, erőfeszítéseket kell tenni a fenntartáshoz – mondta Orbán Viktor a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezendő 868 próbaidős rendőr ünnepélyes eskütételén.

A körülöttünk lévő világ kizökkent megszokott kerékvágásából, az elmúlt hónapokban nagyot fordult az élet, és nekünk időben meg kell adnunk a magunk válaszát – hangsúlyozta.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy az eskütétel egy rendkívüli helyzetben megtörtént rendkívüli alkalom volt, mivel megszokott körülmények között a rendőrtiszti hivatásra készülők a tanulmányaik befejezése előtt nem tesznek esküt, ma mégis ez történt.

Az európai béke évtizedek óta természetes, a törvényeinket betartjuk, a szokásainkat követjük, mindez magától értetődő – jelentette ki, hozzátéve ezért nekünk a rend hiánya tűnik fel, nem a rend maga.

„A történelem ránk rúgta az ajtót”, rájöttünk, hogy a rend, béke, biztonság nem magától értetődő, erőfeszítéseket kell tenni a fenntartáshoz – fogalmazott. Felhívta a figyelmet, hogy a délszláv háború óta ekkora kihívással nem találkoztunk: néhány hónap alatt annyi ember érkezett, mint Szeged lakossága.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd
„MAGYARORSZÁG EZERÉVES KERESZTÉNY KULTÚRÁVAL RENDELKEZŐ ORSZÁG, ÉS NEM AKARJUK, HOGY A VILÁGMÉRETŰ NÉPMOZGÁS MEGVÁLTOZTASSA.”

Aláhúzta, Magyarország ezeréves keresztény kultúrával rendelkező ország, és nem akarjuk, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa. „Nem ezért küzdöttük át magunkat világháborún, rendszerváltáson, kommunizmuson és gazdasági válságon – szögezte le. Kijelentette, másképp képzeljük az európai jövőt, nem akarunk káoszt.

Orbán Viktor beszédében kiemelte, ilyenkor felértékelődik a rend őreinek szerepe, a rendvédelmi dolgozók munkájáról pedig mindenki csak a legnagyobb elismerés hangján szólt az utóbbi hetekben.

A miniszterelnök meggyőződésének adott hangot, hogy a most felesküdött rendőrök is így végzik majd munkájukat a határon. Kiemelte, a próbaidős rendőrök önszántukból és elhivatottságukból esküdtek fel a magyar nép szolgálatára, amikor rájuk a legnagyobb szükség van.

Meg kell oltalmazniuk életformánkat, határainkat, szuverenitásunkat – fogalmazott. Kiemelte, ezer éves fennállásunk felhatalmaz bennünket arra, hogy meghatározzuk, ki jöhet be az országba, és ki nem.

Kötelességünk elérni, hogy mindenki, aki Magyarországra jön, tartsa be a törvényeinket, az önök feladata kötelezni a határt átlépőket arra, hogy ezt megtegyék – jelentette ki. Nehéz feladat, komoly felelősség vár önökre, ritka pillanat, hogy fiatalok ilyen éles helyzetbe kerüljenek – összegzett, rámutatva, a holnaptól életbe lépő szabályok megerősítik a határok védelmét.

Kitért arra, hogy az illegális határátlépés holnaptól nem szabálysértés, hanem bűncselekmény lesz: börtönt vagy kitiltást vonva maga után. Elmondta, az embercsempészetért megérdemelten súlyos büntetés jár majd.
Becsapott emberekkel, indulattal, agresszióval fognak találkozni, válaszoljanak rá úgy, ahogy otthon és tanáraiktól tanulták – kérte. Legyenek emberségesek, de megalkuvás nélkül szerezzenek érvényt a magyarok törvényeinek – zárta beszédét a miniszterelnök.