Orbán Viktor: Mi szigorúan az európai értékek és az azt kifejező európai jog talaján állunk,

Mi szigorúan az európai értékek és az azt kifejező európai jog talaján állunk, és azon is maradunk a következő időszakban – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő Manfred Weberrel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, „sokkal többet kell tenni”, a döntéseknek gyorsabban kell megszületniük. A bevándorlás kérdése minden nemzet számára az alapvető, legfontosabb kérdések közé tartozik, ezért meggyőződésem, hogy nem lehet úgy európai szintű döntéseket hozni, hogy abból kihagyjuk a választott nemzeti vezetőket, a miniszterelnököket, a Tanácsot – tette hozzá Orbán Viktor.

Leszögezte, nem vitatják el az Európai Bizottságnak azt a jogát, hogy a parlament támogatásával új szabályokat alkosson meg, ugyanakkor ez megbontja a konszenzust, amely szerint a miniszterelnökök egyetértése nélkül nem indul jogalkotás az unióban.

„AMIRE MOST KÉSZÜL AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKE, AZ FELRÚGJA AZ EDDIGI KONSZENZUST.”

Úgy fogalmazott, amire most készül az Európai Bizottság elnöke, az felrúgja az eddigi konszenzust, és ennek messzeható következményei lehetnek az unió belső életére nézve a későbbiekben. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a miniszterelnökök támogatása és jóváhagyása is megszülethessen a Bizottság kezdeményezéséhez – jelentette ki.

Kifejtette, a bevándorlás ügyében egyértelmű a magyar álláspont; az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni megállapodást, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja ezeket a szabályokat.

Mi szigorúan az európai értékek és az azt kifejező európai jog talaján állunk, és azon is maradunk a következő időszakban – húzta alá.

Ugyanitt Manfred Weber arról beszélt, Magyarország arra törekszik, hogy betartsa az európai jogot, a magyar miniszterelnök joggal mutat rá arra, hogy elsősorban Görögország feladata lenne az európai külső határok megvédése. Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője hozzáfűzte: a magyar állam a menekültek regisztrálása esetében is megpróbálja teljesíteni a kötelmét.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Mind a Frontex, mind pénzeszközök vonatkozásában az Európai Bizottság és az unió egésze segítséget kínált fel Magyarországnak – mutatott rá. Elmondta, az Európai Bizottság javaslatai az Európai Néppárt frakciójának szemszögéből nézve kiegyensúlyozott javaslatok. A határokat meg kell védeni, és az üldözötteknek fedelet kell kínálni – jegyezte meg.

„ELSŐSORBAN GÖRÖGORSZÁG FELADATA LENNE AZ EURÓPAI KÜLSŐ HATÁROK MEGVÉDÉSE.”

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, köszönet illeti meg a magyar rendőrséget, amely fizikai erőszak alkalmazása nélkül, kiválóan teszi a dolgát. Az elmúlt néhány napban szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között: elfoglalták a vasútállomást, nem adnak ujjlenyomatot, nem működnek együtt, nem hajlandók bemenni azokra a helyekre, ahol ellátást kapnának; fellázadtak a magyar jogrend ellen – sorolta.

Tájékoztatott arról, hogy szeptember 15-étől a magyar hatóságok nem lehetnek elnézők az illegális határátlépéssel szemben, amely ettől a naptól bűncselekménynek minősül majd.

A kormányfő arra kérte a migránsokat, menjenek azokhoz a határátkelő pontokhoz, ahol beadhatják a menedékkérelmüket. A szabályok szerint nekik a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menedékkérelmet, mivel az biztonságos ország – mutatott rá, hozzáfűzve: aki nem adott be menedékkérelmet Szerbiában, azt Magyarország nem tudja beengedni.

Kijelentette, ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje a külső határokat. Hozzátette: erről „villámgyorsan dönteni kellene”, meg kellene teremteni az ehhez szükséges jogalapot, ennek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak. A kvótarendszerre vonatkozó kérdés kapcsán hangsúlyozta, „mi a probléma valóságos megoldását szeretnénk, ez pedig a görög határnál van”.

Határozottan támogatom, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak – emelte ki Manfred Weber. Szólt arról is, a menekültek figyelmét fel kell hívni arra, hogy ”Európában nincsen jog arra, hogy szabadon válasszanak maguknak helyet”, az Európába érkező menekülteknek együtt kell működniük a hatóságokkal.