Izrael alagút-érzékelő technológiákat próbál

Izraeli Időjárás-előrejelzés

izraelarabs2

Tavaly nyáron, a “Cuk Ejtán” hadművelet során a Hamasz fegyveresei számos halálos végű támadást hajtottak végre a Gázai-övezetből Izrael felé ásott alagutak felhasználásával.

Ezekben a napokban új technológiákon alapuló méréseket tesztelnek a Cáhál, az Izraeli Hadsereg műszaki alakulatai a gázai határ mentén, az állandó fenyegetést jelentő terror-alagutak felszínen történő felderítésére.

A Gázai-övezetet Izraeltől leválasztó határkerítés 65 kilométer hosszú, és homokos, nehezen ellenőrizhető terepen halad. Terroralagutak meglétének a lehetősége a libanoni-izraeli határ alatt is felvetődött.

Az újfajta mérőeszközök fejlesztése „kiemelt fontosságú” osztályozást kapott, de eddig nem hangzott el a várva várt bejelentés a rendszer bevethetőségéről.

 

A különböző technológiákon alapuló módszereket a Negev déli részén ásott alagutak fölött tesztelik. Az alagutak mérete és minősége hasonló a Hamasz által ásottakéhoz.

A kutatást és a próbákat külföldi geológusok és biztonsági szakértők is segítik.

A Honvédelmi Minisztériumban a projekt egyik felelőse röviden így foglalta össze a kísérletek állását: „Működik, de a jelzések megbízhatósága még nem száz százalékos.”

Részletes információt nem közölnek. ◙

FORRÁS: Reuters, Jediot Ahronot

Bejegyezte: Halmos László 

2015. augusztus 30, vasárnap
◙ Egy-két fokkal csökkennek a hőmérsékletek. A tengerparton erős párásság. 

◙ Hétfőig nem várható lényeges változás.

◙ Kedden felmelegedés.

◙ Szerdán további felmelegedés.

Golán: 34º/19ºC
Cfát: 30º/19ºC
Tiberiás: 40º/26ºC
Haifa: 31º/23ºC
Tel Aviv: 31º/24ºC
Asdod: 31º/26ºC
Jeruzsálem: 30º/20ºC
Beér Séva: 35º/22ºC
Holttenger: 39º/30ºC
Eilat: 40º/30ºC