Elindulnak-e a szírek Németországba?

Elindulnak-e a szírek Németországba?

Breuer Péter a menekülthelyzetről, az európai és a közel-keleti kilátásokról beszélt.

 

 

www.atv.hu/videok/video-20150828-nemetorszag-befogadja-a-sziriai-menekulteket

 

Németország döntött az egész Európát érintő menekültügyben. Befogadja a Szíriából érkezőket. Mi lehet a döntés mögött?

Legelőször engedje meg, hogy a magyar kormány legújabb plakátkampányáról beszéljek, melyeket a menekültek származási országaiban kívánnak elhelyezni. Én azt gondolom, hogy érdemes lenne azokban a menekülttáborokba is elhelyezni, ahol rengetegen vannak. Csak a jordániai táborokban 2 millióan zsúfolódtak össze!, de megemlíthetem a török táborokat, amelyekben 3 és fél millió ember várakozik. Én azt gondolom, hogy már ott kellene regisztrálni őket, egészségügyi szűrésnek alávetni, Mellette a különböző országok titkosszolgálatainak is ott lehetne aktívabban dolgozni, hogy mondjuk a szír menekültek Németországba kerülte előtt legyen egyfajta szűrés. Ez nagyon fontos lenne, gondoljunk csak bele, Szíriában több mint 35 népcsoport él, az iszlám vallás legkülönbözőbb értelmezésével, ez is a háborús helyzethez hozzájárul az országban, a térségben. Azt is tudni kell, hogy ezek a küzdelmek a menekülttáborokban is folytatódnak. Nem tudnak mást tenni, mint az otthoni konfliktusokat a menekülttáborokba is elviszik, ahogy majd Németországba is.

Ahol most milyen a helyzet?

Nemrégiben jártam ott, találkoztam ott élő törökökkel, másodgenerációsokkal, akik még mindig nem igazán beszélnek németül. A gyerekeik már igen, hiszen az óvodában, iskolában muszáj németül beszélni. Ugyanakkor az a legfurcsább, hogy a fiatalok, legyenek második, harmadik generációsok, nem a modernitás, a befogadó állam felé, hanem a tradíciók felé fordulnak.

Ez a helyzet most teljesen unikális, vagy a már említett Európában fiatalok felmenői is megtapasztalták, hogy milyen menekültnek lenni?

Arra emlékszem, amikor én a hetvenes évek legelején disszidáltam Izraelbe, hogy milyen menekülttáborok voltak akkor Olaszországban. Teljesen más volt az akkori helyzet, nem volt ekkora tömeg, ugyanakkor volt fegyelem, figyelem, eldőlt hamar az emberek sorsa.

Mi lehet a megoldás?

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke éppen Olaszországban van a napokban, megkérdezték a véleményét, s most nála okosabbat én magam sem tudok mondani. Azt felelte: Meg kéne a harmadik világot etetni, meg kéne tanítani a földet művelni, technikákat alkalmazni, mert akkor előfordulhat az is, hogy nem akarnak a szülőföldjükről eljönni.

A magyar helyzet mennyire szerepel most a közel-keleti sajtóban?

Most szinte minden hírben szerepel Magyarország, a magyar szó, ez elsősorban a tragédia miatt van, ugye 71 bevándorló fulladt meg egy teherautóban. Ahogy az ilyenkor történni szokott, nem a legteljesebb mértékben mutatják be a történéseket, Magyarországnak, a magyaroknak sokkal jobban kellene elmagyarázni a bevándorlókkal kapcsolatos döntéseit, valamint azt is, hogy ehhez a gyalázatos történethez semmi közünk. Most persze más helyzet van a német döntés miatt, Németország befogadja a menekülteket, teszi ezt elsősorban azért, mert vannak szabad területek, az egykor volt NDK területén.

De nem csak Németországnak kellene befogadnia a menekülteket…

Ez így igaz, a magyar kormány is kinyilatkozta, legutóbb Lázár János, hogy a menekülteket, akiket vallási, politikai okokból üldöznek, azokat befogadjuk, segítjük, a gazdasági bevándorlókkal nem tudunk mit kezdeni.

Visszatérve az izraeli miniszterelnök gondolataira, a megvalósításhoz „csupán” békére lenne szükség.

Ez így igaz, ahogy az is, hogy jelenleg Libanonban is feszült a helyzet, Izraelben is készültség van, s még sorolhatnám.

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV Reggeli Start műsorának 2015. augusztus 28-i adása szerkesztett változata.