Lázár János: Az ország fizikai védelme érdekében…..

Az ország fizikai védelme érdekében a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium mindent megtett – tájékoztatott a kormányülés szünetében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ismertette, a kormány a 177 kilométeres határzár elkészítéséről részletes tájékoztatót kapott a belügyminisztertől, és a honvédelmi minisztertől, melyben Pintér Sándor és Hende Csaba arról számolt be, hogy az ideiglenes határzár első szakasza augusztus 31-ig megépül, és a második szakasz is gőzerővel készül.

Beszámolt arról is, hogy a miniszterelnök a kormány javaslatára azt kérte Pintér Sándortól, hogy a rendőrség egységein belül határvadász századokat állítsanak fel a magyar-szerb határszakaszon. Kijelentette, több ezer rendőrt vezényelnek le Csongrád és Bács-Kiskun megyébe, hogy az ideiglenes határzár fizikai védelme mellett élő erővel is óvják a területet az egyre agresszívebb és határozottabb követelésekkel fellépő illegális határátlépőkkel szemben.

Fotó: fidesz.hu
„TÖBB EZER RENDŐRT VEZÉNYELNEK LE CSONGRÁD ÉS BÁCS-KISKUN MEGYÉBE, HOGY AZ IDEIGLENES HATÁRZÁR FIZIKAI VÉDELME MELLETT ÉLŐ ERŐVEL IS ÓVJÁK A TERÜLETET.”

Elmondta, a kormány mérlegelése és a titkosszolgálatok jelzései alapján mindezen intézkedések mellett jogi védelemre is szükség van, mivel folyamatosan növekszik a Szerbián keresztül az unió területére özönlő migránsok száma.

A kormány a Fidesz- és a KDNP-frakcióhoz fordult, hogy kezdeményezzék a parlament rendkívüli ülését, amin a tervek szerint módosítanák a büntető törvénykönyvet – jelentette ki.

Ha az Országgyűlés elfogadja, önálló tényállásként határozzák meg az embercsempészetet, és a határzár megrongálását, és szigorúbban, akár 3-4 év letöltendő szabadságvesztéssel szankcionálnák az illegális határátlépést, a biztonsági határzár megrongálását, továbbá az embercsempészetre vonatkozó jelenleg hatályos tételeket is szigorítanák – sorolta.

Lázár János kiemelte, a kormányülésen meghallgatják Czunyiné Bertalan Judit beszámolóját a nemzeti köznevelési rendszer elmúlt évekbeli változásairól, majd tárgyalják az élelmiszerfelügyeleti díjra, a dohányipari különadóra, az autóhitelesek és a személyi kölcsönösök helyzetére vonatkozó előterjesztéseket. Ezekről még a mai napon döntés születik – mondta. A Magosz és az Agrárkamara javaslatára a kormány tárgyalja a jelen pillanatban állami tulajdonban lévő termőföldek hosszabb távú sorsát.

Hozzátette, a kormány meghallgatta továbbá a belügyminiszter tájékoztatóját a tegnapi viharról. A miniszterelnök azt kérte, hogy a katasztrófavédelem és a tűzoltóság a károk felszámolása és a védekezés mellett folyamatosan álljon a fővárosi és vidéki önkormányzatok rendelkezésére a károk elhárításában.