Lázár János a 19. Kormányinfón.

A teljes problémát nem vagyunk képesek megoldani, de a határokat kötelességünk megvédeni – hangsúlyozta Lázár János a 19. Kormányinfón.

Nemrég készült el az az ENSZ tanulmány, ami kimondja: a világban a II. világháború lezárása óta a legnagyobb népvándorlás zajlik. Becslésük szerint mintegy 230 millió ember hagyja el otthonát – tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elmondta, augusztus 18-án a kormány az európai népvándorlási válságról is tárgyal. Korábban arra számítottunk, hogy 2015-ben 70-80 ezer ember lép be illegális határátlépőként hazánkba, de augusztus elejéig 120.000-en jöttek be, ezért 250-300 ezer illegális határátlépőre lehet számítani – ismertette. Az unió egy éve foglalkozik ezzel a válsággal, a tagállamok azonban semmilyen lényeges előre lépést sem tudtak elérni – szögezte le.

Példaként említette, hogy a bajor miniszterelnök felhívta a figyelmet, egy olyan bevándorlási katasztrófa fenyeget Bajorországban, amiben szükségük van a Németország segítségére. Megemlítette, hogy a brit miniszterelnök is az európai életforma veszélybe kerüléséről beszélt.

Lázár János szerint mindebből levonható az a következtetés, hogy nem menekültügyi problémákról, hanem népvándorlási válságról beszélünk, ami a következő évtizedekben valóban fenyegetheti az európai életminőséget.

A kormányzó pártok döntése alapján június 17-én nem várt tovább a kormány, és lépéseket tett Magyarország védelme érdekében – emlékeztetett. Ennek értelmében ideiglenes határzár létesítéséről határoztunk, aminek felállítása el is kezdődött. Kijelentette, a teljes problémát nem vagyunk képesek megoldani, de a határokat kötelességünk megvédeni. A magyar kormány nem várhatta tovább az unió döntéseit, hiszen az országra soha sem látott nyomás nehezedett, olyan társadalmi jelenségeket produkálva, amikre évtizedek óta nem volt példa – szögezte le.

„NEM IGAZ, HOGY AZ EURÓPAI MUNKAERŐ PIACI PROBLÉMÁKAT MEGOLDJA A NÉPVÁNDORLÁS.”

Újra világossá tette, a hivatalos határátlépési pontok nyitva vannak, lehetőséget biztosítva mindenki számára a tervezett és ellenőrzött keretek között való belépéshez. Nem arról van szó, hogy lezárjuk a határainkat, hanem, hogy megvédjük a hazánkat.

Kijelentette, nem igaz, hogy az európai munkaerő piaci problémákat megoldja a népvándorlás, „a bevándorlás nem a megoldás, hanem maga a probléma”. Betelepítést csak tervezett, ellenőrzött keretek között lehet megvalósítani – mondta.

Ismertette, hogy az elmúlt hetekben az Európai Bizottság döntött arról, hogy 2,4 milliárd eurót oszt fel az unió a válságot elszenvedő országok között. Magyarország méltánytalannak és igazságtalannak gondolja ezt a rendszert, mivel a dokumentumok szerint hazánk az egyik legveszélyeztetettebb ország – szögezte le.

Fotó: fidesz.hu

Kijelentette, Magyarország betartja jogszabályi kötelezettségeit, ami Görögországban és Olaszországban rendszeresen elmarad. Ennek ellenére a görögök 474 milliót, az olaszok 580 millió eurót, a spanyolok 520, mi pedig 61,5 millió eurót kaptunk a válság kezeléséhez, „ami nevetségesen kevés” – közölte. Ez a szokásos hátrányos megkülönböztetés a régi és új tagországok között, a régiek lenyúlták a pénzt az újak elől, úgy, hogy Németország többször is kijelentette: mi vagyunk az egyik legveszélyeztetettebb pont– állapította meg.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón megköszönte azt a segítséget, amit civilek, önkéntesek, egyházak nyújtanak a bajban lévőknek, kijelentve, hogy az érem egyik oldala az emberiesség kérdése, a másik határaink védelme.

Elmondta, a kormány a 18-i ülésén dönt a tranzit országokban induló információs kampányról, melynek célja, hogy megtörje a Magyarországon keresztül az Európai Unióba vezető szervezett embercsempész útvonalakat.

Példaként említette a németek által indított kampányt a Nyugat-Balkánon, melyben tájékoztatást adnak arról, hogy az ország jelentősen csökkenti szociális juttatásait, ezért nem érdemes oda menni.

A mi kampányunk tájékoztatja a tranzit országok területén áthaladó illegális bevándorlókat, hogy augusztus elseje óta érdemben megváltozott a menekültkérelmek elbírálása Magyarországon, továbbá a határhoz közeledés előtt tájékoztatjuk őket, hogy az ideiglenes határzár megbontása bűncselekménynek fog minősülni, ezért nem érdemes erre jönni.

Hozzátette, a kormány további célja elmondani az illegális bevándorlóknak, hogy az embercsempészek úgy kérnek tőlük pénzt, hogy nagy valószínűséggel nem teljesítik majd vállalásukat. Mindezzel világossá tehetjük, hogy nem érdemes elindulni erre – összegzett. Megerősítjük a hivatalos belépési pontokat, ahol a magyar és európai jognak megfelelő formában be lehet lépni – tette hozzá.

„A BEFOGADÓ ÁLLOMÁSOK GYAKORLATILAG MEGTELTEK, AZ OTT ÉLŐ 4500 MENEKÜLT ELLÁTÁSA FOLYAMATOS, DE EGYRE NAGYOBB EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOT JELENT.”

Felhívta a figyelmet az újabb számadatokra, melyek szerint kedden 1521 határsértőt tartóztattak fel, köztük 360 gyermeket, akikre külön elbírálás vonatkozik. Ők még biztonságos harmadik országba sem küldhetők vissza, megfelelő ellátásukról a kormány külön gondoskodik – mondta.

Kitért arra, hogy a befogadó állomások gyakorlatilag megteltek, az ott élő 4500 menekült ellátása folyamatos, de egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. 15.000 ember részesült szűrővizsgálatban, aminek költsége több százmillió forintot tesz ki már most – tájékoztatott. A kormány 31,4 milliárd forintot biztosított a gazdasági migrációval kapcsolatos kérdések kezelésére, ezt részben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal használja fel.

Augusztus 31-ig az ideiglenes biztonsági határzár első vonala megépül, a második vonal felállításának szükségszerűségéről a kormány várhatóan 18-án dönt – mondta.

Az eredetileg tervezett 4 méter magas kerítés felállítása is szükséges a teljes szakaszon – ismertette. Arról is tájékoztatott, hogy az építésben 900 katona vesz részt 13 munkacsoportban 19 helyszínen.

Hozzátette, a kerítés nemzetközi megítélése is folyamatosan változik, az utóbbi napokban is több közéleti megszólaló és politikus is támogatta az építést nem csak Magyarország, hanem Európa védelmében is.

Jelezte, 860 olyan tulajdonos van, akik kártalanítást fognak kapni, a Belügyminisztérium már elutalt a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak 60 millió forintot erre a célra 255 ingatlantulajdonosnak. Bács-Kiskun megyében 660 tulajdonos kap 60 millió forintot.

A sormási és martonfai ideiglenes új befogadó állomások ügyében folyamatos egyeztetések zajlanak – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a jelenleg működők állomásokat bezárják és lakott területen kívülre telepítik, mivel a kormány célja lakott településeken kívülre vinni ezeket az objektumokat, melyek természetesen a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minőségben épülnek és működnek majd.