Együtt kell harcolnunk a terror ellen, induljon az bármelyik oldalról

Ismeretlenek péntekre virradó éjjel felgyújtották a somroni Söchem (Nablusz) közelében fekvő Kafr Dúma palesztin-arab falu két szélső házát.

ריבלין בעצרת בכיכר ציון: „אני מתבייש, יש פה סלחנות לקיצונים”
נשיא המדינה בא לעצרת בירושלים בעקבות הפיגוע היהודי בדומא והדקירות במצעד הגאווה: „עלינו להיות נחרצים הרבה יותר, לחנוק את ההסתה”. אלפים בעצרת ההזדהות עם הקהילה הגאה בתל אביב, הנשיא לשעבר פרס: „מי שמסית נגד הערבים, שלא יתפלא ששורפים תינוק חי”. נתניהו: „נילחם בהומופוביה”

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נשא הערב (שבת) דברים חריפים בעצרת בכיכר ציון בירושלים נגד מרחץ הדמים ומסע השנאה נגד פלסטינים ונגד הקהילה הגאה: „אי אפשר לכבות את האש בהדחקה. על מנת לכבות את הלהבות, עלינו להיות נחושים ונחרצים הרבה יותר. עלינו להיות יסודיים וברורים, ממערכת החינוך, דרך מערכת אכיפת החוק, ועד האוחזים בהגה ההובלה, של העם והמדינה. עלינו לחנוק את הבערה, את ההסתה, בטרם זו, תעלה לכלותנו”.

הנשיא ריבלין בעצרת בכיכר ציון

צילום: ליאור פז

פרס בעצרת הגאווה: מציתים כי מסיתים

מפגינים בכיכר ציון הערב (צילום: רועי ינובסקי )

מפגינים בכיכר ציון הערב (צילום: רועי ינובסקי )
העצרת בגן מאיר (צילום: מוטי קמחי)

העצרת בגן מאיר (צילום: מוטי קמחי)
"השנאה רוצחת". בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)

„השנאה רוצחת”. בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
ריבלין אמר כי „בערבו של ט”ו באב, חג האהבה, שישה מאזרחי ישראל נדקרו באכזריות בלבה של ירושלים. אחת הפצועות, בת 17 בסך הכול, תלמידת בית ספר, נתונה עדיין במצב אנוש. היא מיטלטלת בימים האלה, ימים של החופש הגדול, בין חיים למוות. נאבקת על חייה. אבל למרבה הזוועה והחרפה, מרחץ הדמים – מסע השנאה וההרג – לא נעצר כאן. עוד באותו הלילה שרפו מחבלים יהודים את ביתה של משפחת דוואבשה, בכפר דומא, רצחו את התינוק עלי סעד דוואבשה, ופצעו קשה את אחיו בן הארבע ואת אביו. האימא עוד נאבקת על חייה”.

הוא סיפר שביקר אתמול את משפחת דוואבשה בבית החולים שיבא בתל השומר, „ביקרתי ושתקתי. התביישתי. נחרדתי מכוחה של השנאה. התביישתי שבארץ שידעה את רצח שלהבת פס ומשפחת פוגל, אדל ביטון, אייל, גיל-עד, נפתלי, ומוחמד אבו ח’דיר, יש עוד כאלה שידם לא מהססת להצית אש ולהבה בבשרו של תינוק, להגביר את השנאה והאימה”. עוד אמר ריבלין: „נוצרה אצלנו אוירה המאפשרת סלחנות למה שנוהגים לכנות בהיתממות ‘עשבים שוטים’. לכל חברה ישנם שולים קיצוניים. אולם היום, עלינו לשאול: מה באווירה הציבורית מאפשר לקיצוניות ולקיצונים, ללכת בבטחה בתוככי הדרך הראשית. מה הביא לכך שהעשבים השוטים, מאיימים על שלומה של הערוגה כולה”.

הנשיא ריבלין בעצרת בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות")

הנשיא ריבלין בעצרת בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי, „ידיעות אחרונות”)
הנשיא לשעבר פרס. "פשרה פולטית - כן, פשרה מוסרית - לא" (צילום: מוטי קמחי)

הנשיא לשעבר פרס. „פשרה פולטית – כן, פשרה מוסרית – לא” (צילום: מוטי קמחי)
המחאה בגן מאיר בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)

המחאה בגן מאיר בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
צועדים מכיכר רבין לגן מאיר בתל אביב (צילום: עידו ארז)

צועדים מכיכר רבין לגן מאיר בתל אביב (צילום: עידו ארז)
 (צילום: עידו ארז)

(צילום: עידו ארז)

דברים קשים השמיע הערב גם הנשיא לשעבר שמעון פרס בעצרת בגן מאיר בתל אביב בעקבות פיגוע השנאה שבו דקר הפעיל החרדי הקיצוני ישי שליסל משתתפים במצעד הגאווה בירושלים ביום חמישי: „ראוי בערב זה להוריד את המסכות. מי שמכנה את מצעד הגאווה כמצעד בהמות אל יתפלא כשמורמת סכין על נערה בת 16. מי שמסית נגד אזרחי ישראל הערבים, שלא יתפלא כי מציתים כנסיות, מסגדים ולבסוף שורפים גם תינוק חי באישון הלילה. אנו נתקלים היום במצב שבו עלינו לשאת את החרדה העמוקה ביותר לקיומנו”.

בעצרת בגן מאיר שאליה באו אלפים אמר פרס: „אני גאה לעמוד כאן הערב אתכם, אבל תרשו לי לומר משהו אישי – אני גם מתבייש. אני מלא זעזוע. אני לא מאמין שהגענו לתהום כזו. עמדתי מעל במה זו לפני שש שנים, ימים ספורים לאחר הרצח בברנוער. אני מתקשה להאמין כי אנו עומדים שוב על אותה במה, שוב מול אותה תופעה. הערב נאספנו למלחמת שחרור, שחרור של מדינת ישראל מטירוף וממטורפים. זו אינה מחלוקת בין ימין ושמאל. זהו עימות נוקב בין בעלי מצפון וחסרי מצפון.

„ראוי בערב זה להוריד את המסכות. מי שמכנה את מצעד הגאווה ‘מצעד בהמות’ אל יתפלא כשמורמת סכין על נערה בת 16. מי שמסית נגד אזרחי ישראל הערבים, שלא יתפלא כי מציתים כנסיות, מסגדים ולבסוף שורפים גם תינוק חי באישון הלילה. במדינה דמוקרטית ניתן לערוך פשרה פוליטית, אך אסור לעשות בה פשרה מוסרית. המוסר אינו ניתן לחלוקה”.

נתניהו בווידאו לבאי העצרת: „פשע נתעב”

ח”כ ינון מגל מהבית היהודי הגיע לגן מאיר בתל אביב כדי לייצג את מפלגתו באירוע, אך סירב לחתום על „כתב התחייבות” שעליו חתמו חברי הכנסת האחרים. באותו מסמך התחייבו חברי הכנסת לפעול נגד הסתה לאלימות ולקדם שיוויון לקהילה הגאה. יו”ר הבית היהודי נפתלי בנט התלבט אם להגיע אך מארגני העצרת ביקשו ממנו לא לבוא. מגל וגם יו”ר יש עתיד יאיר לפיד ספגו קריאות בוז מהקהל.
„זוהי אינה מלחמה בין ימין לשמאל, אלא בין המרכז השפוי לשוליים המטורפים”, אמר לפיד. „האנשים האלה אינם שונים בדבר מדאעש והחמאס. הם בוגדים בכל מה שקדוש לנו. המחבלים היהודים צוברים תאוצה וכוח מפני שהם מרגישים שיש מולם שלטון חלש והססן שפוחד מהם”.

נתניהו: „נילחם בכל גילוי של הומופוביה”

ראש הממשלה בנימין נתניהו דיבר בסרטון וידאו שצולם מראש, וסיפר שהנערה שנפצעה אנושות במצעד הגאווה היא תלמידת התיכון שבו למדו הוא וילדיו. „זו הייתה התקפה על הילדים של כולנו”, אמר נתניהו, „ושלשום אחוז קנאה מטורפת ורצחנית, בא בן עוולה לרצוח אותה ואחרים. ומה שלא פחות גרוע מזה – יש מי שמייחל למותה. אנחנו דוחים את השנאה הזאת על הסף. אנחנו גם נעשה כל מה שצריך כדי להפיק את הלקחים, אבל הלקח החשוב ביותר הוא קבלת האחר, גם כשהוא לא כמוך. האחר והאחרת. ואני כופר בזה שזה מנוגד ליהדות. מה שקרה בירושלים זה מנוגד לרוח עמנו. נמשיך להוביל את המדינה שלנו נגד גינויי השנאה, כל גינוי של שנאה. כל גינוי של הומופוביה נגד הקהילה הגאה. אנחנו נקבל את האחר כי האחר זה אנחנו”.

יו”ר האופוזיציה יצחק הרצוג נאם גם הוא בגן מאיר: „השבוע התברר לכולנו שוב במקום בו אין שוויון יש גזענות, בורות ושנאה. אלה מעבירים אנשים וציבורים שלמים על דעתם. המאבק של הקהילה הגאה הוא מהצודקים, הראויים והנכונים ביותר, כי הוא מאבק על שוויון לבני ובנות האדם החיים במדינת ישראל. כל אישה וכל גבר נבראו בצלם, אין אהבה נכונה וצודקת יותר מאהבה אחרת, אין זוגיות שיש לה מקום ראוי יותר במדינה שלנו מזוגיות אחרת. אל תתנו לרוצחים ומחבלים שפלים להכניע אתכם. אנחנו אתכם, צועדים אתכם במסע הארוך הזה להכרה, שוויון וזכויות מלאות”.

ההפגנה במרכז הכרמל בחיפה (צילום: אביהו שפירא)

ההפגנה במרכז הכרמל בחיפה (צילום: אביהו שפירא)
 (צילום: אביהו שפירא)

(צילום: אביהו שפירא)
עצרת תמיכה בבאר שבע (צילום: מגמה ירוקה)

עצרת תמיכה בבאר שבע (צילום: מגמה ירוקה)
 (צילום: מגמה ירוקה)

(צילום: מגמה ירוקה)

מלבד הנערה שפצועה אנושות מאז פיגוע הדקירה במצעד הגאווה, בבית החולים שערי צדק מאושפז פצוע נוסף במצב קשה ובהדסה עין כרם מאושפז פצוע במצב קל.

העצרת המרכזית בגן מאיר בתל-אביב תוכננה מראש כדי לציין שש שנים למסע ההרג במרכז הקהילה ההומו-לסבית „ברנוער”, אבל בעקבות פשע השנאה שלשום היא מתמקדת מטבע הדברים גם בתקיפה במצעד בירושלים. ראש העיר תל אביב רון חולדאי אמר כי המעשה במצעד הגאווה היה „שש תקיעות סכין חדשות בחברה הישראלית. הפעם הגינויים באו ישר מכל הצדדים. אני רואה עצמי פטור מלהשמיע דברי גינוי. אני רוצה לקרוא מכאן ולהציע למגנים לתרגם את תחושת הזעזוע לשפת המעשה החיובי. אני קורא לראש הממשלה ולשרים – אל תסתפקו בדיבורים התחילו בחקיקה שתהפוך את חברי הלהט”ב לאזרחים שווי זכויות”.

דגל הגאווה מתנוסס בתיכון שליד האוניברסיטה בירושלים, לאות הזדהות עם תלמידת בית הספר שנדקרה בפיגוע ומצבה עדיין קשה מאוד (צילום: מוחמד שינאווי)

דגל הגאווה מתנוסס בתיכון שליד האוניברסיטה בירושלים, לאות הזדהות עם תלמידת בית הספר שנדקרה בפיגוע ומצבה עדיין קשה מאוד (צילום: מוחמד שינאווי)
מטפלים בפצוע שנדקר במצעד (צילום: EPA)

מטפלים בפצוע שנדקר במצעד (צילום: EPA)

צילום: גיל יוחנן ואסף קמר

ירדן נוי, שנפצע מהדקירות

עצרת תמיכה בלהט”בים נערכה הערב כאמור גם בכיכר ציון בירושלים, בהשתתפות אישים פוליטיים ודתיים, ובראשם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. מנכ”לית הבית הפתוח שרה קלה אמרה: „רבים שואלים אותנו למה צריך מצעד בירושלים. מכנים אותנו תועבה. וגורסים שאנחנו מפיצים טומאה ברחובות עיר הקודש. אני רוצה להודיע לכל המתנגדים שלא נפסיק לצעוד בעיר הזו למען שוויון הזכויות שלנו. קל מאוד לגרש אותנו לגוש דן, לנסות לכלוא אותנו בגטו ההומואי בתל אביב. אבל אני כאן כדי להגיד שכתושבי ותושבות העיר הזו יש לנו זכות קיום בכל מקום בכל עיר קיבוץ ועיירת פיתוח בארץ הזאת”.

בחיפה הגיעו עשרות להפגנה דומה, ומיטל ורז סיפרו: „מאז הדקירות ביום חמישי האווירה קשה מאוד. יש קו ישיר בין הדקירות לרצח של התינוק הפלסטיני. זו שנאה של האחר”. ח”כ מיכל בירן (המחנה הציוני) הגיעה גם היא להפגנה והצביעה על הקשר בין שני פשעי השנאה: „המייאש ביותר הוא שדווקא בכנסת ישראל התופעה של הסתה רק הולכת וגוברת”.

הדוקר ישי שליסל, שדקר במצעד הגאווה גם ב-2005 (צילום: AFP)

הדוקר ישי שליסל, שדקר במצעד הגאווה גם ב-2005 (צילום: AFP)

ראש העיר חיפה יונה יהב השתתף אף הוא בעצרת. „באתי להזדהות. כמו כולם גם אני הזדעזעתי מהאירוע. אני מאמין שבחיפה יש סובלנות לכולם ואירע כזה לא יכול לקרות אבל צריך לעקור את תופעת השנאה בכל הארץ”.

את העצרת בתל-אביב שבה משתתפים מאות פתחה הזמרת קורין אלאל בשירה המפורסם „אין לי ארץ אחרת”. עוד במשתתפים: ובנואמים: שר האנרגיה יובל שטייניץ, ח”כ הרצוג וח”כ ציפי לבני, יו”ר יש עתיד יאיר לפיד, השר להגנת הסביבה אבי גבאי וח”כ מירב בן ארי מכולנו, יו”ר מרצ זהבה גלאון וח”כ דב חנין מהרשימה המשותפת.

 

Az egyik házban nem laknak, a másikban viszont a Dauabse (Dawabsheh) család másfél éves csecsemője, Ali halálra égett, négyéves bátyja és szülei súlyos égési sebeket szenvedtek.

A sebesülteket az izraeli Siba kórházba szállították, ahol az orvosok megállás nélkül harcolnak életükért. Joszi Haik professzor, az égési sebek intenzív osztályának az igazgatója elmondta, hogy az édesanya újraélesztési és stabilizációs kezelést kapott, de állapota szombat este még mindig válságos.

Az apa és a négyéves kisfiú állapota súlyos, nem életveszélyes.

Valamennyiükre plasztikai műtétek sorozata vár, miután bőrfelületük 70 … 90 százaléka megégett.

A gyújtogatásért zsidó telepeseket gyanúsítanak, miután a felgyújtott ház falára a héber “Nekámá” (Bosszú), és a “Jöché Melech hámásiách” (Éljen a Messiás király) feliratokat permetezték.

Az Izraeli Hadsereg és a Határőrség intenzív kutatást kezdett a tettes vagy tettesek felkutatására.

A rémtett Izrael-szerte mélységes felháborodást váltott ki, politikai nézettől függetlenül.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök megdöbbenését fejezte ki a borzalmas bűncselekmény fölött. A kormányfő utasította a biztonsági erőket, hogy minden rendelkezésre álló erővel fogják el a tetteseket, hogy minél hamarabb bíróság elé lehessen állítani őket. Netanjáhu látogatást tett a Siba-kórházban, ahol a sebesült családot kezelik, és részvétét fejezte ki.

A kormányfő telefonon beszélt Mahmud Abbász palesztin vezetővel, akinek elmondta, hogy Izrael népét undorral tölti el a szabotázs-akció.

„Együtt kell harcolnunk a terror ellen, induljon az bármelyik oldalról” – mondta.

Gilad Erdan belbiztonsági miniszter közölte: a rendőrség számára a legmagasabb riasztási szintet rendelte el a várható zavargások megfékezésére. Hozzátette azonban, hogy „egy népnek, amelynek a gyermekeit égették el a Holokauszt idején, most önvizsgálatot kell tartania”.

Moti Almoz dandártábornok, a Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője közölte: „A várható nyugtalanságra tekintettel négy zászlóaljat mozgósítottunk. A Területeken jelenleg két hadosztály áll készenlétben, mivel az esemény komoly mértékben befolyásolhatja a biztonsági helyzetet. Az erők készen állnak minden eshetőségre a Nyugati Parton, és Jeruzsálemben, a Templom-hegyen is.”

A másfél éves csecsemő temetésén helyi becslések szerint kétezer ember vett részt. Szerte a Nyugati Parton súlyos rendzavarásokra került sor.

Husam Badran, a Hamász szóvivője pénteken bosszúra hívta fel a palesztin arabságot és azt követelte a Palesztin Hatóságtól, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az összes politikai foglyot: „Nincs más út, mint az ellenállás, annak valamennyi összetevőjével, hogy megállítsák a cionista megszállók bűncselekményeit.”

Luba Szamri, a rendőrség szóvivője szerint a támadás „nacionalista motívumokra utal”. Értékelése szerint ez volt a legsúlyosabb támadás azóta, hogy izraeli zsidó szélsőségesek tavaly bosszúból felgyújtották Mohammed Abu Khdeir palesztin tizenévest, amiért palesztin terroristák elraboltak és meggyilkoltak három izraeli fiatalt.

Mose Jáálon honvédelmi miniszter elmondta: Izrael nem fogja engedni zsidó terroristák garázdálkodásait palesztinok ellen Júdeában és Somronban.

Szombaton este Izrael-szerte tüntetések voltak zsidó szélsőségesek elharapódzó akciói ellen, legyen szó palesztin család háza, vagy galileai keresztény templom felgyújtásáról, vagy a „melegek” felvonulása ellen végrehajtott késes merényletről. ◙

Bejegyezte: Halmos László