L Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a sikeres Csontváry kiállításról beszélt, de szóba került a Páva utca helyzete is.

Siker és vágyak

  1. L Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a sikeres Csontváry kiállításról beszélt, de szóba került a Páva utca helyzete is.

 

 

 

Nagy sikere van a Csontváry kiállításnak, ami nagy öröm. Mit tett, mit tesz a kormányzat azért, hogy nem csak a magyar közönség, de az egész világ megismerje Csontváry művészetét?

Ez a tárlat példa nélküli, még nem volt olyan kiállítás, ahol Csontváry összes nagy képe egyben volt látható, még az 1963-as nagy tárlaton sem. Fél évszázad után mind a magyar, a budapesti, a kárpát-medencei közönség joggal várta ezt a kiállítást, s külön örülök annak, hogy már eljöhetnek. Ezt az érdeklődést visszaigazolják a látogatószámok.

Ez mit jelent?

20 naptári nap alatt 9600-an jöttek el ide, ha „csak” ez a tendencia marad, akkor fél év alatt 150 ezres látogatószámot tudunk elérni, ami nagy siker. Bízunk abban is, ennek a kiállításnak a sikere olyan módon irányítja majd rá a figyelmet a Csontváry életműre, hogy azok az orosz állami és múzeumi vezetők, akik a II. világháború idején a Magyarországról a Szovjetunióba hurcolt műtárgyak ügyében illetékesek, azok akceptálják a korábbi kérésünket, melyre eddig elutasító választ kaptunk. Ez az volt, hogy az ott található Csontváry képeket kölcsön adják, nyilvánvaló, itt csak kölcsönről lehet szó, nem hoznánk elő a restriktúciós vitát, ami régóta van. Mi csak azt szeretnénk, ha a budapesti közönség végre ezeket a képeket is láthatná. A látogatószámra visszatérve ősztől arra fókuszálunk, hogy minél több fiatal, gyerek jusson el erre a kiállításra, minél többen lássák ezt a fantasztikus életművet. Őket veszi majd célba az induló médiakampány is. Őket, a pedagógusokat, a diákokat, a gyerekeket, a családokat megszólítani, elhívni a Várba, a volt Honvéd Főparancsnokság épületébe.

Több múzeumnak is van arra lehetősége, hogy a vidéki iskolák kedvezményt kapjanak a látogatáskor, így van ez ebben az esetben is?

Ez nem egy múzeum, egy időszaki kiállítóhelyről beszélünk, azaz nem vonatkozik rá az a szabály, ami az állami múzeumokra. Az biztos, hogy megkeressük majd ezzel a MÁV vezetését, hogy ezt a lehetőséget a Csontváry kiállítás látogatóinak is biztosítsák.

Egy másik kiállításról is kérdezem. Van új vezetője és kuratóriumi elnöke is a Holokauszt Dokumentációs Központnak mától. Mi a véleménye erről a helyzetről?

Egy kényszerű helyzetben kellett eljárnia a Miniszterelnökségnek, hiszen az eddigi vezető lemondott. Mint fenntartója ennek az egyébként rendkívül fontos tevékenységet ellátó intézménynek, ami ápolja az emlékezetkultúrát, a Miniszterelnökség gondoskodott az új vezetésről, hogy a működés zavartalan legyen.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter