A nyártól a szobrokon át a Zsidó Kerekasztalig

Nyári kérdések :Heisler András nyilatkozott riporter Breuer Péter

 

A nyártól a szobrokon át a Zsidó Kerekasztalig

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a nyári feladatokról beszélt, de szóba kerültek a szoborügyek is, ahol a legnagyobb zsidó szervezet igyekszik a véleményét határozottan megfogalmazni.

 

Úgy értesülhetett a közvélemény, hogy a XVII. Zsidó Nyári Fesztivál, mint sorozat megszakadt, de mégsem, mert lesz valami más, más néven. Mi most a helyzet a fesztivállal?

Nem szakadt meg semmilyen folyamat, eddig tizenhat éven keresztül Zsidó Nyári Fesztivál néven futottak a programok, amelyekben a magyarországi zsidóság, a Mazsihisz megpróbálta megmutatni a magyar zsidó kultúrát, nyitni a magyarországi közösség felé, bemutatni azokat a nagyszerű értékeket, amelyet a zsidók és a nem zsidók közösen hoztak létre. Ez egy nagyon fontos intézménye, eseménye a magyarországi zsidóságnak, ezt nem kívánjuk megszakítani. Folytatni kívánjuk, egész egyszerűen új néven és új szervezésben valósul meg, így Zsidó Kulturális Fesztivál a neve ennek a műsorsorozatnak.

Nyár, nyári szünet van, ilyenkor indulnak el a különböző diáktáborok, mint például Szarvason, de a Mazsök üdülőjében, Badacsonytomajon is rendeznek egy nemzetközi ifjúsági tábort. Önnek is lesz szerepe ezekben a táborokban?

Nemrég érkeztem meg Szarvasról, ahol két program volt a városban, az egyik a Dohány utcai körzet szervezésében, egy közösségfejlesztési tréninget tartottak, ennek keretében a különböző szórakozás mellett tudnak közösen tanulni, imádkozni. A másik program a szarvasi tábor meglátogatása volt, itt most is rengeteg magyar és külföldi gyerek tartózkodik éppen, évezik egymás társaságát, a nyarat, közben természetesen rengeteget tanulnak is a zsidóságról, a judaizmusról. Ez egy nagyon fontos program, amit a Lauder táborban a Joint is támogat. Ennek köszönhetően nagyon sok gyerek, Magyarországról vagy máshonnan, itt találja meg a zsidóságát, itt ismeri meg azokat a tradíciókat, amelyeket az őseink hordtak annak idején.

De a Mazsihisznek is van egy kóser üdülője a Balatonnál.

Idén is megnyitottuk az üdülőt, azt tudni kell, ez nem egy nyereséges vállalkozás, de mindenképpen úgy gondoltuk, hogy a nyaralási lehetzőséget6 idén is biztosítani kell azoknak, akik pihenni szeretnének. Az is igaz, hogy az elkövetkezendő években az üdülőt fel kell újítani, át kell alakítani, gyerekbaráttá kell tenni, sokkal korszerűbbé kell tenni, de azok, akik most mennek oda, nagyszerűen érzik magukat, kóser ellátással, a Balaton közelségével, egy nyugodt pihenőkerttel, ami mindenkinek a rendelkezésére áll.

Nyári szünet van, szinte mindenhol, de közben azért zajlanak az események. Van megint szoborügy, ott a józsefvárosi projekt, a Rumbach utcai zsinagóga ügye, ahol rövidesen megindulhatnak a munkálatok, egyelőre csak a fesztivál keretében.

Vannak ezek az ügyek valóban, bár mondhattam volna azt is, hogy ezek nem nyári témák, de eszem ágában sincsen megkerülni a választ. A Rumbach utcai zsinagóga valóban a Zsidó Kulturális Fesztivál egyik helyszíne lesz, lesznek ott koncertek, előadások egyaránt. A szoborüggyel kapcsolatban csak azt tudom mondani, a Mazsihisz egy eléggé markáns véleményt tett közzé. Jelenleg két szoborról kellett beszélnünk, az egyik Koszorús Ferenc – egyébként már átadott – szobra. Elmondtuk, Koszorús Ferenccel semmilyen aggályunk nincs, azt hangsúlyoztuk, hogy az ő tevékenységének az értékelésének kellett volna megelőznie a szobor felállítását. Azt azért tudni kell, jelenleg is különböző történészek egészen másként ítélik meg azokat a motivációkat, amelyek alapján annak idején Koszorús Ferenc, az általa vezetett páncélos dandárral bevonult Budapestre.

Másik szobor?

Ez sokkal kritikusabb. Ez Hóman Bálint – még „csak” tervezett – szobra. Itt egész egyszerűen nem értjük, miért kell egy olyan embernek szobrot állítani, aki annak idején zsidótörvényeket írt és terjesztett az akkor parlament elé, amit el is fogadtak. Ez az ember egész munkássága során a zsidóság kirablási, elüldözési folyamatának részese volt.

A Zsidó Világkongresszus is közleményben tiltakozott, ebben beszéltek arról a bírósági ítéletről, melyben rehabilitálták Hómant.

A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz! Hóman Bálintot a bíróság felmentette a háborús bűntettek alól, mi ezt tudomásul vettük, hiszen, ha a Legfelsőbb Bíróság ítéletét nem fogadnánk el, akkor magát a demokráciát utasítanánk el. Mi egészen másról beszélünk, azt mondjuk, egy olyan ember, aki részt vállalt a zsidótörvények megalkotásában, nem érdemel szobrot Magyarországon! Függetlenül mindenféle tevékenységétől, függetlenül attól, hogy őt a bíróság elítélte vagy sem.

A nyár után jönnek a nagyünnepek, Ros Hasanaval, az Újévvel beköszönt az 5776. év. Mit vár a Mazsihisz elnöke ettől?

Egy boldogabb, talán könnyebb új évet várunk, de azért azt is látjuk, a világ eseményei nem így alakulnak. Én a magam részéről a közösségen belül egy sokkal nagyobb egymásra figyelést várok, várhatunk egymástól. Úgy vélem, minden vonatkozásban a hittestvérek gondjaira, a biztonságunkra kell figyelni, mellette a közösséget – szintén minden vonatkozásban – újjá kell építeni. Oktatni, építeni, ez a legfontosabb feladatunk, ez a jövő útja.

A magyar közvéleményt jelenleg a menekültek sorsa foglalkoztatja, de közben a világban is zajlanak az események, nemrég írták alá az amerikai-iráni atommegállapodást. Ez újabb antiszemita hullámokat verhet Európában is. Mit tesz a Mazsihisz, hogy ezek ne törhessenek be Magyarországra, legyen szó az Izrael-ellenes tüntetésekről, az utcai zaklatásokról?

Lássunk tisztán, a magyar kormány minden nemzetközi fórumon, immár évek óta folyamatosan és tartósan, akár úgy is mondhatom, kormányokon átívelően, Izrael mellett szokott szavazni. Ebben a vonatkozásban mi teljesen rendben vagyunk, a Mazsihisz mindenképpen üdvözli ezt a tendenciát. Mi azt tesszük, hogy a nemzetközi szervezeteken keresztül próbálunk nyomást gyakorolni azokra a szereplőkre, nem Magyarországról beszélek, amelyek képesek ezt, az Ön által a kérdésében említett negatív tendenciát befolyásolni.

A Zsidó Világkongresszus foglalkozott a magyarországi Zsidó Kerekasztallal, azt példaértékűnek nevezve, hiszen többször is tárgyaltak a kormányzattal, eredményeket is elértek. Mikor várható a következő ülése a Zsidó Kerekasztalnak?

Azt gondolom, hogy most nyáron lesz begy újabb ülésünk. Én úgy vélem, kissé kétarcú a Zsidó Kerekasztal. Egyrészt nagyon pozitív, hogy van lehetőségünk a kormánnyal olyan témákról beszélgetni, amely mindkét felet egyaránt érinti. Ez egy nagyon fontos fórum, erre a továbbiakban is szükség van. Másrészt viszont, ez a másik arc, amikor a zsidó közösségek egymás között olyan dolgokat beszélnek meg ott, amelyeket nem ott kell egymás közt megbeszélni, ne pedig ezen a kerekasztalon. Nagyon bízom benne, hogy a Zsidó Kerekasztalon csak és kizárólag olyan témák kerülnek elő, amely a zsidó közösségeket, azoknak a tagjait és a kormányzatot érintik.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter