Heisler András beszéde -Irány Berlin ?!

Irány Berlin ?!

Hölgyeim és Uraim!

 

 

irány Berlin

Tíz évvel a háborút követően születtem, s ötven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Berlinbe látogassak. Sokan, sokszor hívtak, de soha nem mentem, sem a rendszerváltás előtt, sem utána, mert családunkban mindig azt hallottam, „mi nem megyünk oda”. Tíz éve, egy hivatalos program keretében tört meg a holokauszt traumájával magyarázható családi hagyomány. Berlinbe utaztam. Az élmény katartikus volt. Egy olyan ország fővárosába érkeztem, ahol szinte mindent a sokszínűség, a befogadás és az elfogadás szőtt át. Ahol minden kultúrára nyitott közösségi hely, központ, kiállítás, vagy akár kocsma a szabad légkört, a szabadság szellemét hirdette. Zsidó emberként a Reichstag üvegkupolájában járni, Európa legmegrázóbb holokauszt emlékművének betonkövei között sétálni, vagy az emlékközpontban a jajgatások udvarán hallgatni a fémlemezekből kivágott arctorzók segélykiáltásait, megrendítő élmény. 

Mi oda nem megyünk”, hallom fülemben a családi verdiktet, miközben Berlin utcáin sétálok, avantgard kocsmákban oltom szomjomat, s bámulom a város megújulását. 

Mi oda nem megyünk” mondta Auschwitzból visszatért édesanyám, majd néhány hónapja mégis örömmel nyugtázta, hogy Németország kancellárja meglátogatja közösségünket. Igen, éppen ebben a teremben fogadtuk, s mikor ezt  a kancellár asszonynak, ő csendesen csak annyit válaszolt: a csodák itt kezdődnek. 

S a csodák folytatódnak. Berlin idén nyáron első alkalommal lesz házigazdája a legrangosabb zsidó sporteseménynek, a 14. Európai Maccabi Játékoknak, 36 ország, mintegy 2000 sportolójának részvételével.  Kétszer három szót mondok, s feleslegesek lesznek a magyarázatok.

1936 Berlin, Hitler, olimpia, 

2015 Berlin, Európa, Maccabiád.

A Német Turisztikai Hivatal budapesti képviselete, a Maccabi VAC és a MAZSIHISZ egy rendhagyó prezentációra invitálja önöket, melyen megismerhetik a játékokat és Berlin zsidó arcát. 

S ha már turizmusról beszélünk, Berlin zsidó arca mellett Budapesté is számos izgalommal kecsegtet. Európa legnagyobb zsinagógája, a ma már világhíressé vált élettel teli zsidó negyed, a budapesti zsidó múzeum, vagy akár a levéltár, ahol a tárolt dokumentumok mintegy 60%-a éppen német nyelven íródott.  

Hölgyeim és Uraim! A szemek most Berlinre irányulnak. A 14. Európai Maccabiád pazar és megismételhetetlennek ígérkezik. Akinek van lehetősége, ne hagyja ki, mert az esemény most történelmi mértékű lesz. S ha majd elfáradnak a sportesemények kifogyhatatlan izgalmainak követésében, fújjanak egy nagyot és látogassanak el augusztus végén a budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválra, mely fantasztikus zenei és intellektuális élménnyel várja a látogatókat. 14. Maccabiáda Berlinben és 17. Zsidó Kultúrális Fesztivál Budapesten. Fiatalok, tradíciók, zsidó élet és közös jövő. Ezt kínáljuk, erre hívjuk mindnyájukat július 27-től augusztus 5-ig Berlinbe, ahol ott lesz a magyar Maccabisok csapata is. S kedves német barátaink, figyeljenek nagyon ránk: mi nem statisztának, hanem érmekért megyünk a játékokra! Köszönöm figyelmüket.