Az ember legyen képes elszámolni saját magával…

 

Az ember legyen képes elszámolni saját magával…

Dr. Verő Tamás rabbi a hetiszakaszról beszélt.

 

 

Mi az aktuális hetiszakasz címe, mit kell tudnunk róla?

A Mátot hetiszakasz az, ami a tórai könyv végefelé van, de ez a szidra meg tudja mutatni, hogy a könyv egésze miről mis szól.

Pontosabban?

Az emberi kapcsolatokról és azokról a közösségi viszonyokról, hogyan tud egy ember saját magával elszámolni.

2015-ben miként kell értelmezni ezt a hetiszakaszt?

Talán úgy lehet megközelíteni, mint ahogy pár hetiszakasszal ezelőtt, ahol egy külső, a zsidóságot megtámadni akaró ember próbálja megátkozni a zsidóságot és ennek nem tud a saját szavaival megfelelni, inkább megáldja a zsidóságot. Amennyiben ma is támadják a zsidóságot, akkor arra kell gondolni, abban kell reménykedni, mindig lesz, amikor az átok átfordul áldássá. Vagy, ahogy múlt héten, mindig lesznek olyan emberek, akiktől mást várunk el, mint Pinhásztól, aki nem lehetett a zsidó közösség vezetője, mert kissé szélsőséges volt, ám mégis neki is megvan a helye a zsidóságon belül. A mostani hetiszakaszban is van kapcsolódás, amikor a zsidóságnak tudnia kell, mire szenteli az életét, mire próbálja a saját érzéseit összeadni, meddig tud elmenni egy közös cél érdekében.

Említette azt, amikor az átok áldássá válik, akik részt akarnak venni ebben az áldásos tevékenységben, hogy péntek este zsinagógába mennek, akkor hány órakor tehetik ezt meg itt a Frankel zsinagógában?

Este 18.30-kor kezdődik az istentisztelet, mi próbálunk minden korosztálynak helyt adni, hogy az ő szintjüknek, érdeklődési körüknek, otthonosságuknak megfeleljen. Az időseknek is, a családosoknak is van istentisztelet, ez inkább egy olyan foglalkozás, ahol készülnek a Szombatra. Itt elmondják, hogy mi történt velük a héten, közösen gyertyát gyújtanak, áldást mondanak a borra, ami az ő esetükben szőlőlé természetesen, valamint a barheszre, majd ezek után csatlakoznak az istentisztelethez, amely így már minden korosztályhoz szólóan fejeződik be.

Múlt hét péntekén egy rendkívüli istentiszteletet tartottak a szabadban, a Marcibányi téren. Honnan az ötlet, mi történt ott?

Már tavaly is szerveztünk ilyet, azt gondoltuk, hogy nyár van, nincs semmilyen tiltás, hogy szabadtéren fogadjuk a Szombatot, így mi is, kissé kabalisztikus módon, mondjuk, ahogy Cfáton volt szokás, elébementünk a Szombatnak, így a Marcibányi téren egy belső udvarban tettük meg. Férfiak és nők külön, gyertyagyújtással, imádkozással fogadtuk a Szombatot, utána a közös kidust is a szabadtéren rendeztük meg.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter