Rogán Antal napirend előtti felszólalásában, a Parlamentben.

 

A különböző görög kormányok sorra fogadták el az IMF ajánlásait, ennek ellenére egyre mélyebb lett a válság, egyre nagyobb a munkanélküliség, és egyre nagyobb a probléma a mediterrán államban – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője.

Magyarország és az Európai Unió előtt álló két legfontosabb kihívás az Európa felé tartó népvándorlás, illetve Görögország gazdasági helyzete – jelentette ki Rogán Antal napirend előtti felszólalásában, a Parlamentben.

„MAGYARORSZÁG ITT A SAJÁT ÚTJÁT JÁRTA, ÉS EZZEL SIKERT ÉRT EL.”

A migrációs helyzetről szólva a Fidesz frakcióvezetője kifejtette: szemben a baloldallal, akik migrációs táborokra költenének többet, mi azt javasoljuk, hogy mind Európának, mind Magyarországnak a népvándorlás előtt le kell zárnia a határait. Ez a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának is az álláspontja, és a bevándorlásról szóló konzultáció során érkező válaszok is azt bizonyítják, hogy több mint egymillió ember ugyanezen állásponton van – fűzte hozzá.

Ha a magyar kormány már február óta azt az álláspontot követné a migrációs helyzetben, amit a baloldal és az Európai Unió javasolt, akkor még mindig a kvótákról vitáznánk, miközben tízezrével özönlenek az illegális bevándorlók hazánkba és az unió területére – mutatott rá Rogán Antal. „Magyarország itt a saját útját járta, és ezzel sikert ért el” – szögezte le, megjegyezve, hogy természetesen ezen az úton kell továbbhaladnunk.

Fotó: fidesz.hu

A gazdasági problémák kezelésében az elmúlt években követett magyar álláspontot semmi nem igazolja vissza világosabban, mint a jelenlegi görögországi helyzet – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy Görögország és Magyarország helyzete 2010-ben nagyon hasonló volt. E két országot együtt emlegették az Európai Unió úgymond beteg országaiként – húzta alá, megjegyezve, hogy a Bajnai- és Gyurcsány-kormányok hozták ilyen helyzetbe hazánkat.

„HA EZEKET A VÉLEMÉNYEKET KOMOLYAN VETTÜK VOLNA, AKKOR MAGYARORSZÁGNAK MEGSZORÍTÁSOKAT KELLETT VOLNA ALKALMAZNIA.”

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző görög kormányok sorra fogadták el az IMF ajánlásait, ennek ellenére egyre mélyebb lett a válság, egyre nagyobb a munkanélküliség, és egyre nagyobb a probléma a mediterrán államban.

Ezzel szemben 2010 óta a magyar kormány nem a megszorítások útját járja – emelte ki, hangsúlyozva: mi nem fogadtuk el az EU és az IMF véleményét.

„Magyarország a saját útját járta, és inkább a bankokat, a multinacionális vállalatokat adóztatta, a személyi jövedelemadót csökkentette, és családi adókedvezményt vezettünk be” – sorolta. Ennek köszönhetően sikerült Magyarországnak komoly gazdasági eredményeket elérnie – fogalmazott Rogán Antal.

Ennek kapcsán felidézte: a baloldalhoz sorolható kutatóintézetek éveken keresztül szajkózták az Európai Unió véleményét. Ma már tudjuk, hogy mindig a prognózisuk ellenkezője következett be – utalt a kutatók hazánkat érintő negatív előrejelzéseire. „Ha ezeket a véleményeket komolyan vettük volna, akkor Magyarországnak megszorításokat kellett volna alkalmaznia” – vélekedett.

Rogán Antal végül arra kért minden képviselőt és a kormányt – azután, hogy „legalább háromszor sült fel” az unió és különböző intézményei a hazánkra vonatkozó előrejelzésekben -, ne higgyenek ezeknek a prognózisoknak.