Hétfőn egy 100 fős csoport a 471-es úton kövekkel, botokkal támadt autókra és buszokra

A debreceni migrációs táborban történtek tűrhetetlenek – fogalmazott Pósán László országgyűlési képviselő a táborban hétfő délután történt incidenssel kapcsolatban.

Mint elmondta, ha ilyen drasztikus gyorsasággal nő az illegális bevándorlók száma, a konfliktusok is napi gyorsasággal emelkednek a jövőben. Jelezte, az eseményekből kitűnik, hogy közvetlenül is fenyegetheti az emberek élet- és vagyonbiztonságát az ilyen nagyságrendű illegális migráció.

Emlékeztetett, hétfőn egy 100 fős csoport a 471-es úton kövekkel, botokkal támadt autókra és buszokra. Kijelentette, a baloldal pártjai által kínált megoldás – a migráns táborok számának és befogadó kapacitásának növelése – nem járható út, tüneti kezelésre sem alkalmas.

Az igazi megoldás, ha megálljt tudunk parancsolni ennek a népvándorlásnak – szögezte le. A forrásokat nem táborokra kell koncentrálni, hanem egy műszaki határzár felállítására, ami jóval nagyobb védelmet jelent az országnak – jelentette ki. Hozzátette, ezt a vélekedést erősítik meg a nemzeti konzultációról visszaérkező válaszok is.

Aláhúzta, a kerítés megépüléséig is „kezdeni kell valamit” a környéken lakók életét megkeserítő migráns csoportokkal, táborokkal. Ezért hétfőn a debreceni országgyűlési képviselők közös javaslatot tettek, melyben kijelentették: zárttá kell tenni a menekülttáborokat. Javaslatuk szerint vissza kell térni a 2012. előtti idegenrendészeti állapotokhoz, vagyis lehetővé kell tenni – idegenrendészeti őrizet jogcímén – a táborok zártságát.

Fotó: fidesz.hu
„EZEKKEL AZ INTÉZKEDÉSEKKEL TUD ELLENÁLLNI MAGYARORSZÁG ANNAK A MIGRÁCIÓS NYOMÁSNAK, AMI AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL MA A LEGFENYEGETETTEBB ORSZÁGGÁ TESZI HAZÁNKAT.”

A képviselők szerint az unió döntésétől függetlenül be kell vezetni ezeket az intézkedéseket – szögezte le. Nem példa nélkül való, hogy bizonyos uniós szabályozásokat egyes tagállamok saját érdekükben kellő rugalmassággal értelmezzenek – emlékeztetett. A képviselő példaként Franciaországot és Németország, valamint Ausztria esetét hozta fel, amikor ezek az országok gyakorlatilag lezárták határaikat az Olaszországból érkező migránsok előtt.

A hosszabb távú megoldások között a táborok bezárását említette. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Modern Városok Programban is a debreceni menekülttábor bezárása szerepel célként.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese megerősítette, az illegális migráció megakadályozásához jogszabály módosításra van szükség.

A műszaki határzár megépítésének célja az illegális határátlépés megakadályozása, a törvényjavaslat elfogadásától és a műszaki határzár megépítésétől pedig azt várják, hogy a tömeges migráció legalább részben elkerüli Magyarországot – jelentette ki.

„A POLITIKAI MENEDÉKJOGOT MAGYARORSZÁG BIZTOSÍTJA, DE GAZDASÁGI BEVÁNDORLÓKRA NINCS SZÜKSÉGE AZ ORSZÁGNAK.”

Elmondta, a javaslat lehetővé teszi, hogy a kerítés 10 méteres körzetében az államnak használati joga legyen a határsáv mellett. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy az ismételt menedékjogi kérelmet benyújtók esetében az idegenrendészeti őrizet foganatosítására már most lehetőség van: számukra nem jelent mozgási szabadságot az újbóli kérelmezés, az elbírálás alatt nem mozoghatnak szabadon az unió területén.

Beszámolt az eljárás gyorsított lefolytatásáról is, valamint a migrációs táborokban élőknek a közmunkaprogramban való részvételi lehetőségét is pozitív változásként említette.

Ezekkel az intézkedésekkel tud ellenállni Magyarország annak a migrációs nyomásnak, ami az Európai Unión belül ma a legfenyegetettebb országgá teszi hazánkat – húzta alá.

Kiemelte, a politikai menedékjogot Magyarország biztosítja, de gazdasági bevándorlókra nincs szüksége az országnak.