A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésben komoly növekedési lehetőségek vannak

A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésben komoly növekedési lehetőségek vannak, mindkét ország célja a gazdasági kapcsolatok élénkítése – hangsúlyozta Magyar Levente

egyiptom

, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Naglá al-Ahvani egyiptomi nemzetközi együttműködési miniszter pénteken, a magyar-egyiptomi gazdasági vegyesbizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Magyar Levente elmondta: a magyar kormány kiemelt stratégiai partnerként tekint Egyiptomra, amellyel Magyarországnak több évtizedre visszanyúló kapcsolatai vannak.

Naglá al-Ahvani egyiptomi miniszter ugyancsak hangsúlyozta, megvan a politikai szándék a szoros együttműködésre. Hozzátette, értékelik, hogy Magyarország mindig Egyiptom mellett állt a nehéz években, és most is támogatja politikai, gazdasági szinten és a terrorizmus elleni harcban.

A vegyesbizottság ülésén a két fél áttekintette a kétoldalú együttműködés – kereskedelmi, ipari, befektetési, energetikai, mezőgazdasági, turisztikai, vízgazdálkodási, oktatási, egészségügyi, infokommunikációs – területeit.

„EGYIPTOM MAGYARORSZÁG 3. LEGFONTOSABB KERESKEDELMI PARTNERE VOLT 2014-BEN A KÖZEL-KELETI ÉS ÉSZAK-AFRIKAI ORSZÁGOK KÖZÖTT.”

Három szándéknyilatkozatot is aláírtak a két ország között a sport, a vízgazdálkodás és öntözés, valamint a mezőgazdasági együttműködés területén, amelyeket egyiptomi részről Naglá al-Ahváni, magyar részről az első kettőt Magyar Levente, a harmadikat Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára látott el kézjegyével. Megállapodtak arról is, hogy a két fél ezután félévente tart magas szintű találkozót.

Magyar Levente kiemelte, Egyiptom az arab világ legnagyobb állama, stratégiai jelentőségű ország, amely az elmúlt időszakban kihívásokkal szembesült, de most már stabil és kiszámítható, biztonságos célpontja a magyar turizmusnak. Hozzátette, Magyarország is arra ösztönzi az egyiptomiakat, utazzanak minél többen ide.

Naglá al-Ahváni egyiptomi miniszter felidézte, nagyon régi, az 50-60-as évekig visszanyúló kapcsolatok kötik össze a két országot. Hangsúlyozta, rengeteg lehetőséget kínál az egyiptomi gazdaság, amelyek nincsenek kiaknázva. Amelyik cég Egyiptomba megy, számos afrikai országba is eljut, amelyekkel Egyiptom együttműködik – mutatott rá.Hozzátette, Egyiptom 90 milliós lakosságával hatalmas piac, a lakosság 65 százaléka 40 év alatti, akik fogyasztani szeretnének. Beszámolt arról is, a gazdasági vegyesbizottság ülésén beszéltek arról, Egyiptomban fórumot kell szervezni, hogy a privát cégek képviselői a helyszínen ismerhessék meg a lehetőségeket.

Egyiptom Magyarország 3. legfontosabb kereskedelmi partnere volt 2014-ben a közel-keleti és észak-afrikai országok között. Az Egyiptomba irányuló magyar export 2015 első negyedévében 88,3 százalékkal, közel 100 millió dollárra nőtt az után, hogy tavaly 67,6 százalékkal bővült az egy évvel korábbi értékhez képest.

Egyiptommal szemben az elmúlt években folyamatosan jelentős kereskedelmi többletet könyvelhetett el Magyarország. A magyar export struktúrája korszerű, az export legnagyobb részét a gépek és szállítóeszközök, valamint a feldolgozott termékek teszik ki.

Áprilisban magyar-egyiptomi turisztikai együttműködési megállapodást, az egyiptomi elnök múlt heti látogatásakor vasúti együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a két ország, amely 700 vasúti kocsi megrendeléséről szól.

Az oktatás is kiemelt figyelmet kap az együttműködésben, Magyarország 100 egyiptomi hallgató részére kínál ösztöndíj lehetőséget a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj Program keretében. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2014 novemberében képviseletet nyitott Kairóban és Alexandriában, ami segítheti a magyar vállalkozások piaci helyzetének erősítését, valamint új üzleti projektek feltárását.