Segítés, azaz felelősség az egész társadalom felé

Segítés, azaz felelősség az egész társadalom felé

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita hitközség rabbija a társadalmi felelősségvállalásról és az Olajág Otthonok feladatairól is beszélt.

 

 

 

 

Az EMIH egy határontúli jótékonysági akcióban vesz részt, de ez most fordult elő először?

Igen, ez az első olyan határokon átnyúló akció, ami túlmutat a zsidó közösség terén. Mi ezt nagyon fontosnak tartjuk, ahogy a társadalmi szerepvállalást is. A zsidó közösségben nagyon komoly hagyomány van a segítésnek, a segítség nyújtásának. Magyarországon a háború előtt annak is nagy hagyomány volt, hogy a zsidó közösség az általános társadalmi felelősségvállalásból is kivegye a részét, azaz nem csak a saját közössége, hanem a társadalom egésze felé. Mi azt is fontosnak tartjuk, hogy ezt újra meghonosítsuk a lehetőségek szerint.

Az akció központi helye lett az Olajág Otthonok egyike. Mit kell tudni erről az intézményről? 

Az Olajág Otthonoknak 9 épülete van, 1300 lakóval. Itt vallástól függetlenül adjuk meg a lehetőséget, hogy egy ember az időskorát nyugalomban, békében, jó környezetben tölthesse el, természetesen lehetőséget adunk a vallás gyakorlására is. Szinte minden otthonban vannak olyan lakók, akik valamilyen módon a zsidósághoz kötődnek, bár mi ezt nem vizsgáljuk a beköltözéskor. Az otthonoknak minden valláshoz köthető vezetője van, így van rabbija is, aki minden héten mindegyik otthonba ellátogat, tanítást tart, közös imákat, ahogy az ünnepeket is közösen ülik meg. Azoknak a lakóknak, akik a kóser étkezést igénylik, azoknak ezt az EMIH biztosítja.

Ezek szerint minden otthonban van egy imaterem?

Minden otthonban van egy terem, ami alkalmas arra, hogy imaterem legyen, ahol a közös tanításokat, ünnepeket meg lehet tartani. Meg kell még jegyeznem, hogy az otthonokba való bekerüléskor különös tekintettel vagyunk azokra a Holokauszt túlélőkre, akiknek nincs lehetőségük magukat eltartani, leélni életük hátralevő részét, mi minden lehetséges eszközzel és kedvezménnyel segítjük a beköltözésüket.

A túlélők segítése kapcsán együttműködnek másokkal is, mint a MAZS Alapítvány?

Természetesen a MAZS Alapítvány képviselőivel nagyon élő, aktív a kapcsolatunk. Pár hónappal ezelőtt jártuk végig közösen az otthonokat, majd átbeszéltük az együttműködés lehetőségeit, hogy ők miként tudnak az otthonokról hírt adni, hogy hozzánk kerüljenek azok a rászorulók, akiket ők otthon látnak el. A MAZS Alapítvány fő profilja az otthoni ellátás, de vannak, akiket már nem lehet otthon ellátni,s az ő lehetőségeik viszonylag szűkösek, ezért is nagy előrelépés, hogy egy sok férőhellyel ellátott intézményrendszer képes befogadni ezeket az embereket.

Ahol beszélgetünk éppen, arra is az van kiírva, hogy imaterem.

Igen, de ezt is tudni kell, hogy egy zsidó számára semmilyen szakrális előfeltétele nincsen egy imateremnek, hiszen az imaterem az a hely, ahol imádkozunk, még mezüze sem kell az ajtóra.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter