Adományokról és az 1 százalékról

Adományokról és az 1 százalékról

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár nyilatkozott.

 

 

 

 

Egy komoly mennyiségű, 8 kamionnyi adomány indul Ukrajnába, kinek megy ez, kik fogadják majd az adományokat?

Elég hosszas előkészületek zajlottak az ukrán hatóságokkal, abban állapodtunk meg velük, hogy az adományozók közül egy lesz az, amelyik hivatalosan „nevére veszi” ezt a mennyiséget, ez a Református Szeretetszolgálat lett. Ukrajnában két szervezet fogadja majd az adományokat, a Kárpátalján az ottani református szeretetszolgálat, míg Ukrajna más területén egy másik szervezet.

Ön munkája során foglalkozik a zsidó felekezetekkel is, ebben az akcióban az egyikük, az EMIH vesz részt. Mi a helyzet a többiekkel?

Most a felajánlásokat az EMIH-től kaptuk. A többi zsidó felekezettel is nagyon jó a kapcsolatunk, akár egyházi, de más területen is, példaértékű az együttműködés, legyen szó oktatásról, vagy más egyházi tevékenységről. Most azonban elindult egy új szál is, mint az idősellátás, hiszen például most éppen az Olajág Otthonok egyik épületében beszélgetünk, ez is jelentős. példaértékűnek tartom, hogy egy ilyen akció innen indul, ahol idős emberekről, rászorulókról van szó, és itt ez EMIH egy olyan gyűjtést indított el, sok más szervezettel együtt, amivel sok millió forint értékben támogatják a kárpátaljai magyarokat, de az azon túl élő ukránokat is.

Elképzelhetőnek tartja, hogy lesz még hasonló nagyobb adománygyűjtés?

Nagyon remélem, nem szeretném most itt abbahagyni ezt a munkát, ha lesz arra lehetőségünk, hogy az áruk gond nélkül jussanak át a határon, majd a célterületre a rászorultakhoz, akkor biztos vagyok abban, hogy az a 8 karitatív szervezet, amellyel együtt dolgoztunk hónapok óta, is azt szeretné, hogy ennek legyen folytatása. Azt nem tudom most megmondani, hogy ezt milyen szinten és merre terjesztjük ki, de az biztos, hogy nagyon jó lenne.

Az adótörvények változásai érintik az egyházi egy százalékot is?

Megmarad továbbra is annak a lehetősége, hogy az egyházak megkaphassák ezt a bizonyos egy százalékot. A kormány elképzelései szerint a 16%-os kulcs csökken majd egy százalékkal, ez jó lesz majd minden adózó számára, persze van ennek egy kicsit negatív oldala is, hiszen így csökkenhet az egyházaknak felajánlható egy százalék mértéke is. Így, ahogy ezt a múltban is megtettük, mely szerint a kormány adott egyfajta kompenzációt, a családi adókedvezmények során, most is kiszámoljuk és valahogyan, a tárgyalások után kijelenthetem, most sem járnak majd rosszabbul az egyházak.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter