Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete Jeruzsálemről, az új kormány feladatairól és a Sávuotról is beszélt.

 

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete Jeruzsálemről, az új kormány feladatairól és a Sávuotról is beszélt.

 

 

 

007f4d2a_6811020.mp3

Halljad Izrael! – Kossuth – május 22. péntek

 

ilán mores breuer

 

 

„Köszönjük az Örökkévalónak, hogy elnyerhettük és élvezhetjük a Föld gyümölcseit.”

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete Jeruzsálemről, az új kormány feladatairól és a Sávuotról is beszélt.

 

1967-ben hallhatta Izrael népe a rádióban, hogy a „Templom hegy a kezünkben van.” Majd Dajan akkori hadügyminiszter nyilatkozott, hogy bejelentse, a hadsereg felszabadította Jeruzsálemet, hogy aztán soha többé ne engedje el. Mire emlékezik, mi az üzenete ennek a napnak?

Én is emlékszem ezekre a hangokra, tizenhárom éves voltam, a szüleimmel ültem a rádió előtt. Nagy öröm volt egész Izrael szerte Jeruzsálem felszabadítása, újraegyesítése. Ez a felszabadítás mindörökre történt és mindent megteszünk, hogy Jeruzsálem tovább épüljön és szépüljön, mint Izrael Állam fővárosa. Annak ellenére, hogy mások ezt másként látják, mi Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekintjük és tartjuk. A főváros keleti és nyugati részét ugyanolyan erővel építjük, szépítjük, újjáépítjük.

Izraelben nemrégiben ismételten választottak, megszületett az állam 34. kormánya, Benjamin Netanjahu immár negyedszerre alakíthatott kormányt.

Valóban új kormányunk van, hiszen megkapta a megfelelő szavazatot a Kneszettől munkája elkezdéséhez. Az új kormány munkához látott, igaz nagyon sok kihívás vár a miniszterelnökre, a kormány tagjaira. Ezek közül érdemes kiemelni az iráni helyzetet, de számos belpolitikai és gazdasági ügy is ide sorolható. Ennek a kormánynak fel kell tűrnie az ingujját, neki kell kezdenie dolgozni, ezt akarja a miniszterelnök is. Érdekes az, hogy a külügyminiszteri tárcát, miniszterhelyettesi rangban vezetik majd, a külügyminiszteri feladatok a miniszterelnökre hárulnak, így két vezetője is lesz a külügyi tárcának. Meg kell mondanom, hogy mi, a diplomáciai testületek tagjai nagy örömmel fogadtuk az új kormányt, mert nekünk teljesen mindegy, hogy Izrael vezetése jobb-, illetve baloldali, mi az országot, a hazánkat szolgáljuk.

Izraelben most kezdődnek az igazán nagy meleg időjárás, Magyarországon is egyre jobb az idő. Ez a melegség jellemző a két ország kapcsolatára is?

Valóban nagy a hőség, már 40 fok is volt Tel Avivban, de nem hasonlítanám az izraeli-magyar kapcsolatokat az időjáráshoz. Az országok közti kapcsolatok kiválóak, ezek a huszonöt éves barátságra alapulnak. A magyar-izraeli kapcsolatokban, nagy fontossága van a magyar zsidó közösség és Izrael közti jó viszonynak is, de ugyanilyen fontosak a magyarajkú izraeliek is. A két ország közötti együttműködés a technológia, a tudomány, a sport területén is kiválóak. Nem szabad elfeledkezni az ugyancsak kiváló politikai kapcsolatokról sem, nagyon fontos, hogy Magyarország az Európai Unió tagja. A kapcsolatok nem olyanok, mint a kérdésben említett időjárás, ami hol hideg, hol meleg. Ezek a kapcsolatok kiegyensúlyozottak, megalapozottak.

Mit hoz a jövő?

A jövőt illetően erre a megalapozottságra építhetünk, tovább kell dolgozni ezen Budapesten és Tel Avivban egyaránt. Van nekünk is feladatunk. Közelebb kell hozni a magyarokat Izraelhez. Izrael nem csak egy békefolyamat, nem csak a zsidó nép, hanem tükrözi a múltat és a XXI. századot. Beszéltem a technológiáról, de ugyanilyen fontos a kultúra, a sport, de a Szentföld maga is ugyanilyen fontos mindenkinek.

Rövidesen beköszönt Sávuot ünnepe, önnek milyen emlékei vannak az ünnepről?

Mindig jó emlékezni a Tóraadás ünnepére, például a tel avivi gyerekkoromra. Már nagyon várom azokat a képeket, amikor az unokám készülődik a bölcsődében az ünnepre, hiszen neki ez lesz az első Sávuotja. Nagyon fontosak ezek a pillanatok a Tóra és az ember, a Föld és az ember között. Amikor ez utóbbin gondolkodunk, Izrael földje és az emberek között, akkor kerülünk közelebb a föld gyümölcseihez, az élelemhez. Ekkor kell azt mondanunk, hogy köszönjük az Örökkévalónak, hogy elnyerhettük és élvezhetjük a Föld gyümölcseit. Mellette köszönetet mondhatunk, hogy elérkeztünk ehhez az ünnephez is

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. május 22-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.