Mind a magyar kormány, mind a zsidó szervezetek elküldték képviselőiket

Takács Szabolcs vezetésével a magyar delegáció részt vett az antiszemitizmus elleni harc világfórumán Jeruzsálemben

 

 

Mind a magyar kormány, mind a zsidó szervezetek elküldték képviselőiket az antiszemitizmus elleni harc világfóruma ötödik értekezletére, amely kedd este kezdte meg munkáját Jeruzsálemben. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének delegációját Heisler András elnök vezeti a jeruzsálemi konferencián.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) vezetője Bodnár Dániel kuratóriumi elnök és az Alapítvány kutatóintézetének ügyvezető igazgatója Szalai Kálmán vesz részt az eseményen.

Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Globális Fórumon (Global Forum for Combating Anti-Semitism – GFCA) több mint 1000 küldött vesz részt összesen 51 országból így egyértelműen ez a legnagyobb ilyen jellegű esemény a világon. A Jeruzsálemben megrendezett rendezvény célja, a világban tapasztalható antiszemitizmus mértékének vizsgálata, illetve a hatékony kormányzati és civil fellépés lehetőségeinek megismertetése és megismerése.

A kétévente megrendezett, több mint ezer zsidó közösség képviselőjét, diplomatákat, szakembereket felvonultató konferencia megnyitóján a magyar kormány delegációját Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnökségének munkáját irányító miniszteri biztos vezette.

Takács Szabolcs elmondta, hogy az IHRA elnökeként harmincegy tagállam és nyolc megfigyelő állam képviseletében kapott Magyarország meghívót a konferenciára.

A magyar diplomata felhívta a figyelmet a radikalizmus veszélyére, amely a világ számos országában, köztük Európában egyre erősödik és más-más formában jelentkezik, Franciaországban, Norvégiában már halálos áldozatokkal is járt a zsidó közösségek elleni düh és gyűlölet.

A magyar kormánynak az antiszemita jelenségek elleni munkájáról is beszélt. Az IHRA tevékenységét egyfajta ‘purgatóriumként’ mutatta be, ahol a résztvevő országoknak a holokauszt oktatásával önként szembe kell nézniük saját múltjukkal akkor is, ha az kellemetlen, mert csak így tudják a megfelelő módon formálni a jövőt.

Közölte, hogy a magyar kormányok már 2000 óta folyamatosan megpróbálják vállalni ezt a küzdelmet, a múltban történtek elismerését és a jelenbeli antiszemitizmus és más radikális szélsőséges rasszista jelenségek elleni törvényhozást, és a törvények végrehajtatását.

BreuerPress

www.jerusalemonline.com/news/world-news/the-jewish-world/netanyahu-we-live-in-an-age-of-resurgent-anti-semitism-13427