80 év után új imakönyve lesz a magyar zsidóságnak

80 év után új imakönyve lesz a magyar zsidóságnak

80 ÉV UTÁN ÚJ, MODERN ORTODOX IMAKÖNYVE LESZ A MAGYAR ZSIDÓSÁGNAK

Budapest, 2015. május 4.

Horovitz Tamás zsidó vezető szerint a magyar zsidóság megmaradását és felemelkedését szolgálja majd az az ortodox imakönyv, amelynek megjelentetéséről ma írtak alá együttműködési megállapodást Budapesten. A magyar kiadást kezdeményező Horovitz már az aláírás tényét is történelmi jelentőségűnek minősítette.

A világon az egyik legelterjedtebb siddur, azaz zsidó imakönyv, a Koren Siddur héber-magyar kiadásáról írtak ma alá együttműködési megállapodást Budapesten magyar rabbik és zsidó vezetők, valamint az imakönyv jeruzsálemi kiadója.

A megállapodás kezdeményezője és egyik aláírója, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a Magyarországon 80 év után ismét megjelenő új, teljes ortodox imakönyv nemcsak hiánypótló és szükséges, de történelmi jelentőségű is a magyar zsidóság számára. Hozzátette, hogy ez az újszerűség, az ortodox keretek között értelmezett modernség egyszerre biztosít lehetőséget a hagyományok ápolására és a zsinagógáktól távol maradó fiatalság megszólítására.

Matthew Miller, a Koren Publishers Jerusalem kiadója egyetértett Horovitz Tamással. Kijelentette, biztos benne, hogy ez a kezdeményezés a magyar zsidó közösség hasznára válik majd, nemcsak most, hanem a jövőben is. Szerinte érthető módon nagy igény van egy ortodox imakönyvre Magyarországon, hiszen az 1930-as évek óta nem volt ilyen. Nagy kihívásnak és jelentős projektnek nevezte a könyvnek az héber-angol változaton alapuló budapesti kiadását.

Deutsch Péter, Budapesti Zsidó Hitközség Dózsa György úti zsinagógájának rabbija is úgy vélte: a magyar zsidóság életében mérföldkő a Koren Siddur héber-magyar nyelvű, tehát nem reprint kiadása. Hiszen, mint mondta, végre egyetlen egy, az egész világon használt és elfogadott imakönyvet vesznek majd kezükbe a hívők ahelyett, hogy többfélét kelljen használniuk más-más alkalmakkor. Deutsch Péter kiemelte: az együttműködési megállapodás, valamint az imakönyv várható megjelenése is Horovitz Tamás szervezésének köszönhető.

Az együttműködési megállapodást aláírta többek között Deutsch Róbert, a MAZSIHISZ Rabbiság vezetője, valamint Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke.