Az Izraeli Kulturális Intézet májusi programajánlója

Az Izraeli Kulturális Intézet májusi programajánlója

 

CEU Jazz koncert
2015 / 05 / 05 / 19:00 / CEU Auditórium (1051 Budapest, Nádor utca 9.)
A Bert Seager Trió hallgatóságát olyan zenei utazásra invitálja, ahol új hangzásvilággal és nem megszokott jazz improvizációval is találkozhatnak. A zenekar játékának letisztultságát és kifinomultságát mindig örömmel fogadja a közönség. Az izraeli nagybőgős,  Ehud Ettun eddig New York-tól Bostonig számos helyszínen adott koncertet, Yshai Afterman dobos pedig indiai, török, perzsa és arab tradíciókból merít.
EU Jazz Express
2015 / 05 / 09 / 18:30 / Margitszigeti Atlétikai Centrum (1007 Bp., Margitsziget)
A május 9-én megrendezésre kerülő egész napos Európa nap keretein belül 18:30-tól jazz koncertet hallhatnak az érdeklődők magyar, román, lengyel, török, finn és  izraeli zenészek előadásában. Izraelt Ehud Ettun nagybőgős képviseli, aki eddig a New York-i Blue Note-tól kezdve, a washingtoni Kennedy Centeren keresztül a bostoni Symphony Hallig számos helyszínen adott koncertet. A részvétel az összes programon ingyenes!
Előadás: Korányi László: Startup világ Izraelben és Magyarországon
2015 / 05 / 14 / 18:30
Korányi László 2007-2012 között Magyarország tudományos és technológiai attaséja volt Izraelben. Közel 10 évig az egyik vezető izraeli informatikai cég magyarországi leányvállalatát irányította, majd a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese és megbízott elnöke volt.Jelenleg egy finn-magyar vállalkozás elindításán dolgozik  Előadásában arról beszél, hogy átültethetők-e máshová az izraeli sikerek tapasztalatai.
Kiállításmegnyitó: Benda Iván és Heller Ágnes – Önkéntes zsidó gettók népe
2015 / 05 / 18 / 18:00
„A képek Izraelben készültek, főképpen Jeruzsálemben. De nem Izraelt szimbolizálják, még Jeruzsálemet sem. A legtöbb kép egyetlen életformát mutat be, az önkéntes zsidó gettók népét a zsidó államon belül.” (Heller Ágnes) Benda Iván képei a jeruzsálemi ortodoxok életét mutatja be Heller Ágnes kommentárjaival kísérve. A kiállítás most először látható, a megnyitón Heller Ágnes mellett Gábor György beszél.
Beit Midrash: Szentség a természetben
2015 / 05 / 21 / 19:00 / Mózes Ház
Merre van pontosan a Sínai-hegy és vajon végigjárhatjuk-e az Izraelbe vezető utat, amelyen őseink végighaladtak az Ígéret Földjére tartva? Miért a sivatagban, vagy egyéb vadregényes helyeken történik a kinyilatkoztatások nagy része? A következő alkalommal ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. A foglalkozást izraeli és magyar résztvevőkkel, kis csoportokban tartjuk, a végén nyílt beszélgetéssel. A program nyelve angol. Előzetes tudás nem szükséges.
Filmvetítés
Filmvetítés: A place in heaven (2013)
2015 / 05 / 28 / 19:30 
Izrael alapításakor egy merész akció után egy fiatal kukta irigyen megjegyezi a visszatérő őrmesternek, hogy elnyerte helyét a mennyországban, mivel életét kockáztatta zsidó testvéreiért. Az őrmesternek ez nem jelent semmit, ezért beleegyezik, hogy elcseréli helyét a kedvenc ételéért cserébe. Évekkel később a tábornok vallásos fia az apja halálos ágya mellől elindul megkeresni a kuktát, hogy érvénytelenítse a szerződést, különben apja a pokolra jut.
Tagliot
Lag Baomer
2015 / 05 / 06 / 18:30 / Lauder Javne Iskola
(1121 Bp., Budakeszi út 48.)

Gyere el és ünnepelj velünk egy feledhetetlen Lag BaOmeri BBQ party-n! 18:30-tól táncház, kézműves foglalkozás és BBQ vár, 19 órától pedig koncertek. A rendezvényen való részvétel ingyenes. Az esemény a Mazsihisz Ifjúsági Csoport, Frankel, Szarvas, Hanoar Hatzioni, Hasomer Hacair, Hillel Magyarország, Mózes Ház, Tagliot, Kidma és a Bálint Ház közös szervezésében valósul meg.
Tagliot kvíz este!
2015 / 05 / 26 / 19:00 / Mazel Tov (1072 Budapest, Akácfa utca 47.)
A pub quiz-ek hagyományára építve újabb Tagliot eseménnyel készülünk az eddigi Taglitosoknak. Ezúttal a mikrofont kvízpapírra cseréljük, és csapatokban folyik majd a játék. Ha tetszett a karaoke, ezt se hagyd ki!
Az esemény regisztráció köteles! Részvételi szándékotokat itt tudjátok jelezni: tinyurl.com/q5ogktm
Kérjük, hogy támogassa Ön is személyi jövedelemadója 1%-ával
az Izraeli Kulturális Intézet Alapítvány munkáját.
Adószámunk: 18135389-1-41