Több száz halott a nepáli földrengésben Izraeliek hazai segítségre várnak sos

Több száz halott a nepáli földrengésben

 

 

Izraeliek újszülött csecsemőikkel várják a szabad ég alatt a segítséget

ישראלים בנפאל עם תינוקות בני שבוע: „כאוס מוחלט”
25 תינוקות לזוגות ישראלים שעברו הליך פונדקאות תקועים ללא קורת גג, מזון או תרופות בגלל רעש האדמה האדיר. אחת התינוקות במצב קשה בגלל חוסר חמצן. המוזיקאי אוהד חיטמן שלו ולבן זוגו נולדו תאומים: „מצפים מהמדינה לסייע”. שר הפנים ארדן הורה לזרז הליכים כדי להביאם לארץ

„האכלתי את הילדה בזמן שזה קרה. מדובר באסון גדול”. כך שחזר המוזיקאי אוהד חיטמן את החוויה האישית והמפחידה שלו של רעש האדמה החזק שהורגש היום (שבת) בנפאל ובמדינות שכנות.

 

לפי הרשויות בנפאל, יותר מ-700 בני אדם, רובם בנפאל, נהרגו. בנוסף, עוד כ-20 נהרגו בהודו ושניים נוספים בבנגלדש. בנוסף, עשרות פצועים ועשרות לכודים בעקבות רעש אדמה בעוצמה 7.9 בסולם ריכטר שמוקדו היה כ-80 ק”מ צפונית מערבית לבירה קטמנדו. הרעש גם הורגש בערים שונות בהודו וכן בפקיסטן.

צילום: רויטרס

בהלה בנפאל

חיטמן עם בן זוגו רן הרוש וזוג התאומים שנולדו להם ()

חיטמן עם בן זוגו רן הרוש וזוג התאומים שנולדו להם
 ()

בניינים קרסו כהרף רוח בקטמנדו ()

בניינים קרסו כהרף רוח בקטמנדו
יוסי פיליבה מרגיע ()

יוסי פיליבה מרגיע
 (צילום: google maps)

(צילום: google maps)
ישראלים בבית חב"ד (צילום: חב"ד קטמנדו)

ישראלים בבית חב”ד (צילום: חב”ד קטמנדו)
 (צילום: חב"ד קטמנדו)

(צילום: חב”ד קטמנדו)

חיטמן הוא אחד משמונה משפחות ישראליות שהגיעו לנפאל כדי לעבור הליך פונדקאות. בשבוע שעבר נולדו תאומים, בן ובת, לחיטמן ולבן זוגו. „אנחנו בקומת הקרקע וברגע הרעש הקומה השנייה קרסה. הצלחתי להוציא את שתי התינוקות שלי. כל הילדים בריאים”, סיפר חיטמן. לדבריו, תינוקות נוספים של פונדקאים ישראלים נמצאים בפגייה בבית חולים שנפגעה ברעש האדמה, אך לא היו נפגעים וכולם חולצו.

 

דיפלומטים הישראלים פועלים כדי להעביר חמצן גם לתינוקות של ישראלים שעברו הליך פונדקאות במדינה וכעת תקועים שם ללא מזון ותרופות בשל הנזק הרב. עשרות זוגות ישראלים תקועים בקטמנדו עם 25 תינוקות בזמן שאספקת החמצן הולכת ואוזלת. שר הפנים גלעד ארדן הורה להסיר את כל החסמים כדי לאפשר הוצאה מהירה של התינוקות ולהביאם לארץ. הליך הפונדקאות ואישור האבהות בישראל סבוך. לפי החוק, אם התינוקות נולדו לאם פונדקאית מנפאל, אזי התינוק אזרח נפאלי. במקרה כזה, כדי לאפשר את הטסתו לישראל, יש לבצע בדיקת DNA שמאשרת שהישראלי הוא אב. רק אז שגרירות ישראל מנפיקה לתינוק דרכון ישראלי.

 

המצב כעת לא מזהיר ואף מסוכן עבור התינוקות. „היה גשם ויש רוח, הילדים קטנים ואין לנו מחסה”, אומר חיטמן. „אין לנו תרופות ולא אוכל מורתח לילדים. אנחנו מצפים ממדינת ישראל שתאפשר לנו לשוב מיד לארץ ולהשלים את תהליך האבהות. הצלחנו לחלץ כמה מטרנות וחיתולים. לא יודע איך נעבור את הלילה כאן כי האספקה עוד מעט נגמרת”.

בן זוגו של חיטמן, רן הרוש, סיפר: „אני לא הייתי בחדר באותו זמן. הכול התחיל לרעוד והצלחתי לרוץ לבניין. יש סדקים וריח של גז ועכשיו אנחנו במלון עם שמונה תינוקות בני שבוע. יש כאוס מוחלט בקטמנדו. אנחנו חסרי אונים. זו גם ככה מדינת עולם שלישי, שביום יום הדברים לא מתפקדים”.

הפצוע הישראלי. סובל מחתכים ()

הפצוע הישראלי. סובל מחתכים
פצועים בקטמנדו מובהלים לבית החולים (צילום: EPA)

פצועים בקטמנדו מובהלים לבית החולים (צילום: EPA)
מחלצים פצועים מההריסות (צילום: EPA)

מחלצים פצועים מההריסות (צילום: EPA)
 (צילום: EPA)

(צילום: EPA)
 ()

 (צילום: AP)

(צילום: AP)
 (צילום: AP)

(צילום: AP)

שגרירות ישראל בקטמנדו פתחה חדר מצב ופועלת לסייע לאתר בתי חולים עבור המשפחות שהביאו ילדים בהליך פונדקאות. בנוסף, התקבל מידע על קריסת כמה מבנים ששימשו כגסט האוס. לבית חב”ד בקטמנדו הגיעו מאות ישראלים. חלקם מקבלים טיפול רפואי על הספות בבית חב”ד מתרמילאים ששירתו בצבא כחובשים ומתנדבים מקומיים. „יש כאן כאוס מוחלט”, אמרו בבית חב”ד.

 

בין מאות הפצועים ישנו גם ישראלי בשם איתי, שאביו יונתן סיפר ל-ynet: „לבן שלי אין קליטה. במשך כמה שעות היינו באי ודאות עד שחבר שלו התקשר ואמר שמעוצמת הרעש נפל עליו אופנוע והוא מטופל כרגע בבית חב”ד. יש לו חתכים עמוקים ברגליים וכרגע מפנים אותו לבית חולים כדי לתפור לו את החתכים”.

 

יוסי פיליבה גם כן היה יחד עם משפחות הפונדקאות. „הייתה רעידת אדמה היסטרית. הכול התנדנד ונפל”, הוא מספר. „לקחתי את הילדה ורצנו. יש סדקים בבניינים, נפלו חומות, הבנו שמקדשים נפלו ומגדל קרס. אנחנו יושבים כעת בחוץ וממתינים שרעידות המשנה ייפסקו”.

נציג השגרירות יצא לריכוזי ישראלים בקטמנדו כדי להשיג מידע נוסף. בשגרירות מרוכזים כעת 10 שליחים, אך בגלל רעש משנה הם יצאו החוצה ופעלו מהחצר. שדה התעופה בקטמנדו סגור בינתיים מה שמקשה על הגעת תגבור, אבל בכיר בשדה התעופה אמר שיש מאמץ לפתוח אותו בקרוב. כאשר ייפתח השדה ישגר משרד החוץ תגבור מהודו ומתאילנד. את ארבל מוסקוביץ’ תפס רעש האדמה באזור אגם פאווה. „הרגשנו שתי רעידות די חזקות, הראשונה נמשכה יותר מדקה. בדרך חזרה מפוקהארה ראינו מאות תושבים מחוץ לבתים. כרגע המצב רגוע ושגרתי”.

 

אבי ששוהה גם כן בנפאל היה ברחוב בעת רעידת האדמה החזקה שכמותה לא ידעה נפאל מאז 1934. „הייתי ברחוב ופתאום האדמה זזה בצורה של גלים. אנשים התחילו לרדת מהבניינים לעבר מרכז הכביש”, הוא סיפר.

 

שנאה, מדריכת טיולים בסוכנות הטיולים פליי איסט נפאל שפתחה גם היא חמ”ל חירום, סיפרה כי אין דרך ליצור קשר עם אף אחד בגלל ניתוק קווי הטלפון. „אמרו לנו לצאת מהבתים ולחכות על הקרקע”, היא סיפרה. „רוב מי שהיה בבית חב”ד בסדר. אנחנו מתקשרים לכל התרמילאים שלנו ומעבירים להם הוראות. יש הרס גדול מאוד”.

 

עופר ששוהה עם בתו ירדן בנפאל סיפר: „המוקד היה 50 ק”מ מאיתנו בין פוקרה לקטמנדו. ישבנו בסופה של ארוחת בוקר רגועה של שבת בבוקר עם ג’חנון ורסק עגבניות. פתאום שמענו רעש כאילו שרכבת תחתית עוברת מתחת לבניין. לקח ארבע שניות להבין שאין כאן רכבת תחתית וזו רעידת אדמה. הכול רעד בעוצמה נוראית ובמשך יותר מדקה שלמה שזה המון זמן. ברחנו לחדר מדרגות כי היינו בקומה שלישית של בניין די מודרני. כשזה לא הפסיק ברחנו לרחוב. רעדתי כמו עלה נידף. זה מאוד מאוד מפחיד. הייתי בתפקיד של אבא אחראי ולכ התגברתי כנראה על הפחד שאחז בי ולא הרפיתי מירדן. אחרי זה ישבנו שעה בשדה פתוח עם מלא נפאלים. היה בינתיים אפטר שוק אחד”.

 

הדס ואלדד, זוג ישראלים שמטיילים עם עם הבנות שלהם סיפרו שישבו במסעדה: „הבעל שלי הלך לקנות משהו ופתאום הכול רעד וזז. בהתחלה לא הבנתי מה קורה ואז תפסתי את הילדות ורצתי לשטח פתוח. היה מפחיד מאוד. ממש חזק. אלדד בעלי חזר ונרגעתי שהוא איתנו. הבנות בכו ופחדו מאוד. כולם יושבים ברחוב בחוץ ומחכים שהכול ירגע. מחפשים עכשיו את כל הישראלים בטרקים. עושים רשימות ובודקים”.

 

אך לא רק בנפאל מודאגים. טל, שאחיו מטייל במזרח כבר חודש וחצי, שוחח לאחרונה עמו אתמול. „בבוקר ראינו שהוא מחובר בוואטס אפ. עכשיו אנחנו לא מצליחים ליצור איתו קשר. אנחנו מאוד מודאגים”, סיפר טל.

2015.04.25. 09:19

Nagy erejű, az újabb jelentések szerint 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Nepált. Szemtanúk szerint fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt –  írta a BBC .

Legalább 449 ember vesztette életét – közölte a himalájai ország rendőrsége. A belügyminisztériumi adatok szerint a fővárosban 71 halottat követelt a természeti csapás, míg a Katmandutól 15 kilométerre keletre fekvő Bhaktapur városban eddig 43 halottat számoltak össze.

Az utóbbi több mint 80 év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában és Bangladesben is. India északi részén legalább húsz ember lelte halálát összedőlő házak romjai alatt.