Orbán Viktor: „nehéz csúcs lesz”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök amellett fog érvelni a menekültügyben összehívott csütörtöki rendkívüli brüsszeli EU-csúcstalálkozón, hogy a tagállamok kapjanak minél szabadabb kezet a saját problémáik megoldásához.

„Ha pedig felmerülnek közös problémák, mint itt, akkor Magyarország készen áll, hogy együttműködjön” – tette hozzá újságíróknak nyilatkozva a csúcstalálkozóra érkezésekor.

 

 

euflag

„OLYAN BRÜSSZELI SZABÁLYOK KÖTNEK BENNÜNKET GÚZSBA, AMELYEK LERONTJÁK A MENEKÜLTÜGYI KÉRDÉS MAGYAR KEZELÉSÉNEK A HATÉKONYSÁGÁT.”

Úgy vélekedett, hogy „nehéz csúcs lesz” a mostani eszmecsere. Érzelmileg mindenkit megrázó ügyről fognak beszélni, hiszen sok százan vesztették el értelmetlenül az életüket – tette hozzá, utalva a vasárnapi földközi-tengeri hajóbalesetre, amelynek legalább hétszáz, Észak-Afrikából Olaszországba tartó illegális migráns esett áldozatául.

„Mindenkiben van valamennyi lelkiismeret-furdalás, hogy vajon az európai menekültügyi rendszer jól működik-e, nem kellett volna-e már korábban ezen változtatni” – jegyezte meg a magyar kormányfő. Szerinte a mostani „olyan találkozás lesz, ahol egyszerre kell, hogy a helyén legyen a szívünk meg az eszünk. Az ész fontos, mert ha megoldást akarunk találni erre a helyzetre, akkor higgadt, gyors és jó döntéseket kell hoznunk” – hangsúlyozta.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna 

Magyarország álláspontját világosnak mondta a miniszterelnök. „Mi azt gondoljuk, hogy ha ránk bízzák – mármint a Magyarországra érkező menekültekre vonatkozó szabályozás megalkotását -, akkor mi ezt megoldjuk” – fogalmazott.

Orbán szerint ma a probléma az, hogy „olyan brüsszeli szabályok kötnek bennünket gúzsba, amelyek lerontják a menekültügyi kérdés magyar kezelésének a hatékonyságát”. Ezért – folytatta – amellett fog érvelni, „hogy a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet ahhoz, hogy megoldják a saját problémáikat. A közös problémák felmerülése esetén pedig Magyarország kész az együttműködésre, különböző felajánlások megtételére, „hogy a közös probléma megoldásából is kivegye Magyarország a részét”. „Ami bennünket illet, magyarokat – mert nekünk is vannak menekültjeink, csak nem a tengeren keresztül jönnek -, azt a problémát mi magyarok magunk szeretnénk, és meg is tudnánk oldani” – jelentette ki Orbán Viktor.