Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján

A paksi bővítésről, az uniós források kifizetéséről, az Altus Zrt. szerződéséről, a brókerügyekről, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola ügyéről, a Modern városok programról és a költségvetésről beszélt többek között Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

ÁSZ-ellenőrzést kér a kormány a befektető önkormányzatoknál

A szerdai kormányülésen a kabinet áttekintette az Euratom április 20-án meghozott döntését. Lázár János aláhúzta, az ügynökség hozzájárult ahhoz, hogy a Magyarország és Oroszország között megkötött szerződések közül a nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződés hatályba lépjen. A Magyarország, Oroszország és az Európai Unió között létrejött megállapodás mérföldkőnek tekinthető az olcsó áram érdekében tett kormányzati erőfeszítések között – húzta alá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„MAGYARORSZÁGON A LEGOLCSÓBB ÁRAMOT A PAKSI ATOMERŐMŰ ÁLLÍTJA ELŐ.”

Hozzátette: ez a hozzájárulás a bizonyíték arra, hogy az Európai Bizottságnak nem az a kérdés, épülnek-e új atomerőműblokkok Pakson, hanem az, hogy ezek hogyan valósulnak meg. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon a legolcsóbb áramot a Paksi Atomerőmű állítja elő; 4-szer, 5-ször olcsóbb más áramtermeléssel foglalkozó erőműnél, és olcsóbb az import áramnál is. A Paksi Atomerőmű jelenlegi működése és az általa termelt áram nélkül nem lehetne olcsó áramot biztosítani a lakosság részére, illetve a rezsicsökkentés fenntartásának is fontos tartópillére – szögezte le.

A kormány részletesen tárgyalt az uniós fejlesztési ügyekről is. 2007 és 2014 között 8200 milliárd forintot kapott az uniótól hazánk, ebből 2007 és 2010 között összesen 970 milliárd került kifizetésre. A miniszter összehasonlításként elmondta, 2013-ban 1700 milliárd forintot, 2014-ben 1850 milliárd forintot, 2015-ben áprilisig pedig 500 milliárd forintot fizettek ki. Az uniós pénzek lehívásában Magyarország jelentősen javított a pozícióján a közép-európai országok között; másodikak vagyunk szorosan a lengyelek mögött – jegyezte meg. Lázár János arra számít egyetlen egy euró veszteség sem éri az országot.

Fotó: fidesz.hu

Az uniós források lehívása kapcsán a kormány áttekintette a felfüggesztések és a szabályosság kérdését is. Lázár János elmondta, a források kevesebb, mint 2 százalékának az esetében merült fel szabálytalanság gyanúja. Forrásvesztéssel nem jár az ügy – jegyezte meg a felfüggesztések kapcsán.

A kormányülésen téma volt az is, hogy az Európai Bizottság Magyarországon a Gyurcsány Ferenc 100 százalékos tulajdonában álló Altus Zrt.-t bízta meg 1,5 milliárd forintért, hogy a fejlesztéspolitikát ellenőrizze. Lázár János a mai napon az Európai Bizottsághoz fordult annak tisztázására, hogy mely pályázati rendszer keretében és milyen célból választották ki az Altus-t. Ennek a feladatnak az ellátására korábban a bizottság nem vett igénybe alvállalkozókat – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez az ellenőrző munka nem végezhető elfogulatlanul, mivel Gyurcsány Ferenc aktív politikus. Ez árt a bizottság tekintélyének, az intézményrendszerrel szembeni bizalomnak – fűzte hozzá. A miniszter hangsúlyozta, ez a nagyságrendű, indokolatlan méretű és átláthatatlan megbízás felveti a tiltott pártfinanszírozás kérdését. Ez az ügy mindenképpen vizsgálatot érdemel – szögezte le.

A kabinet áttekintette a brókerügyek önkormányzatokra gyakorlat hatását is. 24 olyan önkormányzat volt, amely befektetett a Quaestornál, a Buda-Cashnél, illetve a Hungária Értékpapír Zrt.-nél; a befektetések összege 10,8 milliárd forintot tesz ki – tájékoztatott a miniszter. A kormány a mai napon az Állami Számvevőszékhez fordul, és azt kéri tőle, hogy rendeljen el soron kívüli törvényességi ellenőrzést azon önkormányzatoknál, melyek brókercégeknél fektettek be.

Szóba került a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola ügye is. Lázár János elmondta, Balog Zoltán tárcavezető 10 napon belül javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy az iskola maradjon együtt, és egyben költözzön ki az épületből, melyhez a Fővárosi Önkormányzattól kérnek segítséget.

„A KORMÁNY JÓVÁ HAGYTA AZ ADÓCSÖKKENTÉSRE VONATKOZÓ JAVASLATOT.”

A szerdai napon a kormány megtárgyalta a 2016-os költségvetést is. Az előterjesztést május 13-ig benyújtják a parlamentnek, a nemzetgazdasági miniszter pedig április 30-ig a Költségvetési Tanács rendelkezésére bocsátja a büdzsé tervezett főszámait – tájékoztatott a politikus.

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány első olvasatban jóváhagyta a gazdasági miniszter adócsökkentésre vonatkozó javaslatát, és megemlítette azt is, hogy jövőre legkevesebb 30 százalékos béremelést kapnak a területi közigazgatásban dolgozók.

A kormányülésen szóba került a Modern városok program is Zalaegerszeg és Miskolc vonatkozásában. A jövő héten kedden Pécsre utazik a miniszterelnök – jelentette be Lázár János.