Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke az előtte álló kihívásokról beszélt.

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke az előtte álló kihívásokról beszélt.

 

007e652c_6761541.mp3

 

radio03

Közös akarat szükséges

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke az előtte álló kihívásokról beszélt.

 

Ács

 

Önt nemrégiben választotta meg a BZSH közgyűlése elnöknek. Milyen tervekkel vág neki a feladatának?

Nagyon komoly döntés volt részemről, amikor felkértek arra, hogy vállaljam el a jelölést az elnöki tisztségre. Beszélgettem barátaimmal, ismerőseimmel, hogy ez mit jelent nekem, illetve a budapesti és a magyar zsidóság számára. Az elmúlt évek tapasztalatai olyanokat adtak számomra, de mondhatom, az átlag magyar hallgató, átlag magyar ember számára is, amelyek nem voltak pozitívak a magyarországi zsidóság megítélése szempontjából. Én ezen mindenképpen változtatni szándékozom, most már elnökként. Amikor jelöltként megkérdeztek arról, hogy van-e programom, az mit tartalmaz, akkor elsőként az említettem, jobb lenne, ha saját problémáinkat, bajainkat, konfliktusainkat nem a nyilvánosság elé vinnénk, hanem egymás között tárgyalnánk meg, egymás között oldanánk meg.

Mit tervez akkor, főleg annak a fényében is, hogy rövidesen a Mazsihiszben is választások lesznek.

Egy elnöknek az a feladata, hogy a körzetek tagjainak a kérését, amelyet a küldöttek által delegálnak, megtárgyalja, próbálja megoldani. Legfőbb feladatomnak tartom, hogy a 15 budapesti körzet problémáit együtt, egységesen oldjuk meg. Nyilvánvalóan ebben segít az a nem kis közigazgatási gyakorlat, amit a hátam mögött tudhatok. Visszatérve, nem egymás mellett kell elbeszélnünk, hanem nyíltan, egymás szemébe nézve kibeszélni a problémákat és ezeket közös akarattal megoldani. Konkrétabban: napi aktuális problémát jelent a hitélet színvonalának az emelése. A zsidóság hitéletének az élénkítését szeretném elérni, fiatalokat bevonni. Nagyon nehéz a fiatalok hangján beszélni, őket megszólítani, főleg akkor, ha egy idős közegben kell nekik mozogniuk. Ezért szeretném, ha minél több tehetséges, a zsidó identitására büszke fiatal jöjjön el a zsinagógákba, s pezsdítsék fel a hitéletet.

Ön az elnökséget társadalmi munkában végzi. Hogyan lesz ereje mindenre?

Nagyon nem lesz könnyű, ezt már az elmúlt három hét is bebizonyította, hogy rengeteg időt kell a napi munkám mellett fordítanom a BZSH elnöki feladatainak az ellátására. Ezt úgy próbálom megoldani, hogy részben a munkáltatómmal próbálok valamilyen egyezségre jutni, hogy hetente legalább 2-3- alkalommal, a délutáni órákban tudjak az elnöki feladataimmal is foglalkozni, s persze még a hétvégék is rendelkezésre állnak.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. április 17-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.