Négy szülője van egy izraeli „féltestvér ikreknek”
Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2015. április 14., kedd (MTI) – Négy szülője van a hét végén született izraeli „féltestvér ikreknek” – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.
כל אחד מזוג הגברים תרם זרע, שהפרה בתורו ביצית. שני עוברים, אחד מכל אב, הוחזר לרחמה של אישה רביעית, ושלשום העבודה המורכבת הביאה לעולם שני בנים. „אין מאושרים מאיתנו, אנחנו בשמיים. זה נס כי הבקשה שלנו הייתה מורכבת. עברנו כמה רופאים בעבר וזה לא צלח”, אמרו בני הזוג.
עוד חדשות בריאות
נס פסח של ליה: הטיפול העלים הסרטן מגופה
ארגון הבריאות העולמי: לידה קיסרית – סיכון מיותר
מדהים: אוטיסט בן 11 מצייר את מפת העולם – מהזיכרון
הרופא: „לא מכיר מקרה כזה”
„זה יוצא דופן מאד. אני לא מכיר עוד מקרה כזה. מדובר על היריון מתוכנן של תאומים. שאחד מהעוברים שייך לגבר אחד והשני שייך לגבר השני. בנוסף, הביצית הגיעה מתורמת, ואת התאומים נשאה ברחמה פונדקאית. לכן ארבעה אנשים מעורבים בהיריון הזה ומעורבים בו מבחינה ביולוגית”, מסביר ד”ר איליה בר, מנהל המוסד הפרטי „המרכז הרפואי לפוריות”.
האבות, בגילאי השלושים ממרכז הארץ, הגיעו עם הבקשה להביא לעולם שני ילדים משני זרעונים שונים. תחילה כל המעורבים עברו בדיקות מקיפות. ההפריה בוצעה במקביל בשתי קבוצות נפרדות של ביציות.
בכל קבוצה השתמשו בזרע של אב אחר, והעוברים התפתחו במעבדה במשך חמישה ימים, שזהו הזמן המקסימלי בו עובר יכול להתפתח במעבדה מחוץ לרחם. איכותם של העוברים נבחנה, ולרחם של האם הוחזר עובר אחד מכל קבוצה – את זה שהיה התקין ביותר מבחינה גנטית ובעל הסיכוי הגבוה ביותר להשיג היריון ולידה מוצלחים.
לדברי ד”ר בר, בדרך כלל בטיפולי פוריות נוקטים בשיטה של ניסוי וטעייה אבל פה ביצענו עבודה מאד מדויקת. „גידלנו עוברים לכל אחד מהגברים בעובר, והחזרנו לרחם עובר אחד של כל גבר, את אלו שווידאנו שהם בעלי התקינות הגנטית הגבוהה ביותר.
„אנחנו תמיד עושים את זה, אבל במקרה הזה הקושי היה כפול מכיוון שמדובר בשני עוברים משני גברים שונים. לא רצינו להחזיר יותר משני עוברים כדי למצוא היריון רב עוברי, שאינו מומלץ”, הוא מוסיף.
פעולה אסורה בארץ
הטיפול נעשה במרפאה בה ד”ר בר עובד במזרח אירופה, כאשר הביצית הגיעה מתרומה. העוברים הוחזרו לגופה של פונדקאית שעשתה זאת בהתנדבות, וילדה בסוף השבוע שני בנים.
הזוג והאישה מתכננים כעת לגדל את הילד במשותף. „חשוב שאנשים לא יפסלו תרומת ביצית. המון אנשים לא מוכנים לשמוע על האפשרות וחבל, כי לפעמים זו הדרך להשגת היריון”, אמרו בני הזוג.
מי שירצה לבצע את הפעולה הזו בישראל צפוי לאכזבה, והוא ייאלץ לעבור למדינה בה היא חוקית. „זו פעם ראשונה שאני שומע על דבר כזה. הפעולה הזו היא אסורה בישראל, אבל במדינות שבהן זה חוקי אין שום בעיה לבצע זאת”, מסביר פרופ’ פואד עאזם, יו”ר האגודה לחקר הפוריות.
הורה שאינו ביולוגי ייקרא הוֹרָן
„היום נפרץ מחסום מנטלי חברתי חדש, עת נולדו תינוקות למשפחה מורכבת”, אומרת עו”ד אירית רוזנבלום מארגו „משפחה חדשה”, „העולם צועד לקראת עידן חדש בו מככבת ה’בּיוֹמִשפחה’ אלא שהמערכות הממסדיות והחברתיות עדיין לא ערוכות לכך. כך קרה שהשבוע בית המשפט העליון שלל הורות של אישה נכה ומצד שני הרפואה מאפשרת לשני גברים לגדל את תאומיהם.
„השינויים הדרמטיים הללו מחייבים את המחוקק להיערכות מחדש אשר תשכיל להגדיר את מעמד ההורים וזהותם.קצב השינויים הוא נהיר והגישה המערכתית מפגינה חוסר סובלנות. דרוש שינוי ובדחיפות”, אומרת עו”ד רוזנבלום.
לאחרונה שיגרה עו”ד רוזנבלום נוסח להצעת חוק לכלל חברי הכנסת, בה היא מבקשת להגדיר את ההורה החדש, הורה שאינו הורה ביולוגי אך פעיל בגידול הילד.
„הורה כזה ייקרא הוֹרָן”, מציעה עו”ד רוזנבלום, „בהסכמים המשפטיים שאני עורכת נכלל פרק ההורנות המתייחס להורה אחד השותף בגידול ילדיו של ההורה האחר, כפי שיקרה במקרה האחרון בו אב אחד יגדל במקביל את התאום של ילדו”.
Egy meleg pár mindkét tagjának spermájával külön-külön megtermékenyítették egy donor petesejtjeit, majd egy béranya hordta ki az ily módon megfogant ikreket, két apuka biológiai féltestvér-kisfiait.
„Nem ismerek még egy ilyen esetet. Tervezett ikrekről van szó, akiknek apja a pár két tagja. Biológiai anyjuk közös, de egy másik nő hozta őket a világra, és így négy szülőjük van” – hangsúlyozta orvosuk, Ilia Bar.
Az Izraelben élő, harmincas éveikben járó édesapák külön-külön lombikban fejlődő embriói közül megfoganásuk ötödik napján – a méhen kívül lehetséges fejlődés legvégső időszakában – csak a legegészségesebbnek tűnőt választották ki, és ültették a jövendő anya méhébe.
Az orvosok semmiképpen sem akartak kettőnél több embriót beültetni, mert tartottak egy többszörös ikerterhesség kockázataitól, és ezért biztosra mentek. Mindkét apától csak egy fejlődésnek indult magzatot választottak, és szerencsére az önként vállalkozó nő sikeresen kihordta mindkét embriót, életet adva a féltestvér ikreknek.
A Ynet cikkéből kiderült, hogy nemcsak fogantatásuk, neveltetésük is különleges lesz, mert a terhességet donor petesejtből vállaló hölgy és a meleg pár együtt fogják felnevelni a kisfiúkat.