Colleen Bell és Ronald S Laduer az Élet menetén

Colleen Bell és Ronald S Laduer az Élet menetén

 

wjc

Ronald S. Laudert,

Több tízezren indultak el a Dohány utcai zsinagóga elől az Ötvenhatosok terére az idén tizenharmadszor megrendezett Élet menetén. A résztvevőket Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja és Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester köszöntötte.

„A II. világháború idején igen kevesen élhették túl a halál menetét, ennek az ellenképe az élet menete.”- mondta Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja a zsinagóga előtt.

„Az életnél nincs nagyobb varázslat, jelen van mindennapjainkban. Felfoghatatlan, hogy volt olyan kor, amikor ezt elvették. Fontos, hogy ne csupán szavakkal, tetteinkkel is kiálljunk egymásért, olyan jövőt kell építeni, amely egymás tiszteletére épül.”- fogalmazott beszédében Vattamány Zsolt, polgármester.

A tömeg a beszédeket követően, a sófár hangjaira, rendőrségi felvezetés mellett elindult Colleen Bell amerikai nagykövetasszonnyal az élen az Ötvenhatosok terére.

A téren felállított színpadról Sváby András, az esemény házigazdája köszöntötte a megjelent nagyköveteket, holokauszt túlélőket és az érkező menetet.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke, miután megemlékezett a februárban elhunyt Schweitzer József főrabbiról kiemelte, hogy az idei év a béke éve, ezért választották az idei menet mottójának „tennünk kell azért, hogy nagyszüleink, szüleink múltja ne válhasson a mi és gyerekeink jövőjévé”  mondatot.

„Felemelem szavamat a gyűlölet ellen”- mondta videó üzenetében Tordy Géza, a Nemzet Színésze. Fahidi Éva ugyancsak üzenetben köszöntötte a megjelenteket és kijelentette, hogy „olyan társadalmat kell építeni, melyben nincs gyűlölet.”

„Önök 13. éve menetelnek Magyarország utcáin, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a diszkrimináció, rasszizmus és antiszemitizmus pusztító  hatása ellen. Nemes kezdeményezés, dicséretes és főképp nagy szükség van rá! Köszönet jár azért, hogy Önök jelen vannak, köszönet illeti erőfeszítésüket a diszkrimináció ellen!” – emelte ki  Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, videó üzenetében.

 

„Mint büszke zsidó állok itt ma Önök előtt! Büszke őseim örökségére, büszke a népemre, és büszke vagyok magyar származásomra is”- kezdte beszédét Ronald S Laduer, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. „Senkinek sincs joga beleköpni a Duna-parton meggyilkolt zsidók emlékére állított cipőkbe. A zsidók építenek, nem rombolnak, az antiszemiták rombolnak és pusztítanak. A Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének”- mondta a magyarországi helyzetről a WJC elnöke. „Ebből a csodálatos városból hadd üzenjük meg az egész világnak: A magyar zsidó közösség él és jól van, és nem megy sehová! Azért menetelünk itt ma, hogy ezzel is megmutassuk: Itt vagyunk!”. – fogalmazta meg üzenetét a világnak Laduer, akinek beszédét több esetben taps szakította meg.

Verő Tamás főrabbi kiemelte, hogy „bűnösök, áldozatok és megmentők leszármazottai” együtt vonultak Budapest utcáin, és együtt mondják hogy soha többé soah., majd azokról emlékezett meg, akik életeket mentettek meg saját és családjuk életének kockáztatása árán.

A megemlékezés zárásaként Fekete László imát és kaddist mondott az áldozatok emlékére.

Az idei Élet Menetén bemutatták Salamon András „Élet Menete” című kisfilmjét és itt hangzott el először Müller Péter Sziámi – Závori Ferenc Fegya dala, a Soha többé soáh!” melyet Szinetár Dóra és Szabó Ádám énekelt el.

2015. április 12. sztorma HCJD