„Leraktuk az alapköveket”

 

„Leraktuk az alapköveket”

 

 

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke egy nyitott, pezsgő zsidó életről, az ország második legnagyobb zsidó közösségéről, terveiről is beszélt.

 

 

 

Ez egy nyüzsgő város, ahol mindig történik valami, de mi várható idén a helyi zsidó közösség életében?

Először is a harminc év után felújított zsinagógát szeretném megemlíteni, amit régi, teljes fényében állítottunk helyre. Ez a zsinagóga nagy lehetőségeket ad nekünk, jelenleg itt adunk helyet az IHRA nyitó sajtótájékoztatójának, itt is elhangzott, hogy novemberben Debrecen városa látja vendégül a szervezet konferenciáját. Ez a városnak, a helyi zsidó hitközségnek is nagy megtiszteltetés, de mellette egy komoly feladat, egy nagy kihívás is.

Akkor a város, a Kölcsey Központ felkészült a konferencia résztvevőinek vendégül látására, olyanoknak is, akik szigorú vallási szabályok mentén élnek?

Debrecen már sokszor vizsgázott jelesre számos komoly nemzetközi rendezvény megszervezése kapcsán, legyen szó konferenciákról, sporteseményekről, az IHRA kapcsán mi most egy hozzáadott érték leszünk, mi rendelkezünk kóser konyhával, van működő zsinagógánk, van mikvénk. Úgy gondolom, hogy minden zsidó ember, aki eljön hozzánk, folyamatosan gyakorolhatja vallását, mi ezt megszervezzük.

Ha körülnézünk a felújított zsinagógában, látni lehet, hogy milyen nagy és szép munkát végeztek el. Mi minden várható még azok számára, akik ellátogatnak ide?

A zsinagógánkat hitéleti célokra használjuk elsősorban, hiszen felújítottuk a Tóra szekrényt, a bimát, a Tóra olvasót, már az örökmécsest is elhelyeztük. Természetesen lesznek kulturális, közösségépítő programok is. Az első nagyobb rendezvényünk a Széder est volt, 160-an voltunk itt, a helyi zsidó közösség tagjaival, a Debrecenben tanuló izraeli diákokkal.

Mikor lesz a zsinagóga hivatalos újraavatása?

Április 26-án szeretnénk ünnepélyesen újraavatni, átadni a zsinagógát, már szervezzük a rendezvényt, bízom abban, hogy egy színvonalas programmal várhatjuk az hozzánk látogatókat ezen a napon.

Amennyiben valaki arra kíváncsi, hogy mit is tett az elmúlt időszakban, az elnöksége alatt, akkor elegendő csak annyit mondani, hogy jöjjön el az átadásra?

Igen, mindenképpen. Amikor nyolc évvel ezelőtt elnök lettem, akkor alaposan átgondoltam, mi az, amit a közösségért meg tudok tenni, mi a legnagyobb feladat, s mi az, ami az ember nevét leteszi a zsidó közösségbe. Én már akkor is azt gondoltam, ha sikerül ezt a zsinagógát felújítani, újra használhatóvá tenni a debreceni zsidóság számára, akkor már nem volt hiábavaló a munkám. Ez nagy dolog volt, de ez nem csak az én érdemem, ebben segített nekem a debreceni hitközség minden tagja, az elöljáróság, a munkatársaim is.

Amennyiben ismét mandátumot kap a közösség vezetésére, mit tud még tenni a helyi zsidóságért?

Leraktuk az alapköveket, megteremtettünk egy olyan infrastruktúrát, ami biztosítékot jelent arra, hogy a debreceni zsidóság, a hitközség tovább fog élni, ez egy lehetőség, amivel a vallási, a közösségi életünket fel tudjuk építeni. Van feladatunk még, végig kell gondolni azt is, hogy mi az, amit nem tudtunk megtenni, erősíteni kell a zsinagógai életünket, hogy minél többen vegyenek részt a napi istentiszteleteken, mellette a fiatalokat is hatékonyabban kell bevonnunk a közösség életébe. Dolgozunk azon, hogy az itt tanuló izraeli diákokkal is szorosabb legyen a kapcsolatunk, találjanak otthonra nálunk, nekik is biztosítani tudjuk a kóser étkezést, a zsinagógát, ezzel is integráljuk őket a hitközség életébe. Mi velük együtt vagyunk egy nagy hitközség.

Az IHRA kapcsán milyen tervekkel rendelkeznek?

Nem csak az IHRA kapcsán hozunk létre egy kelet-közép-európai oktatási központot, amelynek a Pásti utcai zsinagóga lesz a bázisa. A zsinagóga udvarán pedig holokauszt-emlékparkot létesítünk, amelyet oktatási célokra is felhasználunk. Ez egy jelentős lépés.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter