A múltunkra büszkék lehetünk, a jövőnket építsük együtt!

A tetteink minősítsenek!

 

 

dohány utcai zsinagoga

 

 

A múltunkra büszkék lehetünk, a jövőnket építsük együtt!

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kezdeményezésére  Tetteink minősítsenek! címmel különleges szobrok és életek mutatkoznak be 2015. április 13. (hétfőn), 16:30 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtt.

A kiállítás az elmúlt évszázad világhírű magyar zsidó tudósainak, művészeinek és közéleti személyiségeinek állít emléket, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismerhessék azokat, akikre tetteik, felfedezéseik, műveik, eredményeik miatt a mai napig minden magyar okkal lehet büszke. Heisler András a kezdeményezéssel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a hazai zsidóság az elmúlt évszázadok során – a magyarság szerves részeként – rengeteget tett Magyarország jó hírnevéért, tudományos, művészeti és többek között sportéletéért.

A kiállítást megnyitják: Ungvári Tamás, író; Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő; Balázsovits Lajos, színművész; Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke; Vince Mátyás, Rózsa Ferenc-, Táncsics Mihály és Opus-díjas újságíró, az MTI volt elnöke; Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere; Vida László – első beosztott, konzul – Magyarország Ungvári főkonzulátusa; Dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija; Fegyverneki Sándor, építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alapító tagja és Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal korábbi elnöke.

Segítségükkel 2015. április 13. (hétfőn), 16:30 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtt fogják leleplezni a szobrokat és röviden bemutatni életüket, szellemi, kulturális hagyatékukat, valamint a kültéri szobor-installációk további életét és küldetését.

Az ünnepélyes szoboravatáson közreműködik Farkasházy Réka színművésznő és Vázsonyi János szaxofonművész.

A szobrok, és leleplezőik:

Komor Marcell – építész, a magyar nemzeti szecessziós irányzat nagy alakja

Leleplező: Fegyverneki Sándor, építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alapító tagja, volt országos főépítész

Korányi Frigyes – belgyógyász, egyetemi tanár, akadémikus. Kezdeményezésére indult meg a Magyarországon a tuberkulózis elleni küzdelem, illetve a tüdővizsgáló rendelői hálózat kiépítése.

Leleplező: Korányi László, villamosmérnök, a Nemzeti Innovációs Hivatal korábbi elnöke

Petschauer Attila – olimpiai bajnok magyar kardvívó,

Leleplező: Deutsh Tamás, az Európai Parlament képviselője

Pulitzer József – makói születésű újságíró, lapkiadó, a világ legrangosabb újságírói díja, a Pulitzer-díj alapítója

Leleplező: Vince Mátyás, Rózsa Ferenc-, Táncsics Mihály és Opus-díjas újságíró, az MTI volt elnöke.

Radnóti Miklós – író

Leleplező: Balázsovits Lajos, Balázs Béla-díjas színész, rendező, érdemes művész

Szerb Antal – író

Leleplező: Ungvári Tamás, Széchenyi-díjas és József Attila-díjas magyar író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, az irodalomtudományok kandidátusa.

Rejtő Jenő – író

Leleplező: Frölich Róbert a Dohány utcai zsinagóga főrabbija

Richter Gedeon – gyógyszerész, a modern magyar gyógyszeripar megteremtője.

Leleplező: Vizi E. Szilveszter, kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja

Weisz Manfréd – iparmágnás, filantróp

Leleplező: Bojár Gábor fizikus, a Graphisoft Park elnök-vezérigazgatója. üzleti tevékenységéért számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült.

Vázsonyi Vilmos – ügyvéd, igazságügy-miniszter, politikus

Leleplező: Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere

Harry Houdini – illuzionista, bűvész, szabaduló művész

Leleplező: Vida László – első beosztott, konzul – Magyarország Ungvári főkonzulátusa