Lauder kritizálta az Egyesült Államok terrorellenes politikáját a ZSVK washingtoni ülésén

Lauder kritizálta az Egyesült Államok terrorellenes politikáját a ZSVK washingtoni ülésén

MAZSIHISZ
Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke kritikával illette az Amerikai Egyesült Államokat, amiért az nem tesz meg mindent a radikális iszlám által keltett antiszemita gyűlölethullám visszaszorítása érdekében.


wjc_heisler_15_03.jpg

A ZSVK washingtoni kongresszusán Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, a Zsidó Világkongresszus alelnöke képviselte a magyar zsidóságot.

Lauder az amerikai kongresszus képviselőháza előtt elmondta: „Az Egyesült Államoknak kell a radikális iszlám elleni küzdelem élére állnia. Az USA az, amelyik erőteljesen és világosan tudná elítélni a gonoszt, amelyik a zsidók elleni gyűlöletet kelti.”

Az európai, halálos kimenetelű terrormerényletek annak bizonytékai, hogy az antiszemitizmus újból felütötte a fejét Európában. Ezt a gyűlöletet a radikális iszlám terjeszti, de szélsőjobboldali pártok és egyetemeken dolgozó Izrael-ellenes értelmiségiek is részt vesznek a gyűlöletkeltésben.

„Az európai államok vezetői erőteljesen elítélik a zsidók elleni támadásokat és az antiszemitizmus terjedését. Sokan segítenek nekünk. Az USA-nak is ezt kell tennie, példát kell mutatnia” – mondta Lauder.

Lauder kifogásolta, hogy az USA részéről senki nem vett részt a párizsi terrorellenes tömegtüntetésen a Charlie Hebdo szerkesztőségében és egy kóser boltban történt mészárlást követően. „Franciaország lakosságának alig 1%-át teszik ki a francia zsidók, mégis, a tavalyi támadások 50%-a ellenük irányult.

Az antiszemita támadások száma 2013-hoz képest a duplájára nőtt Franciaországban, az USA-ban és Ausztriában. Egy európai uniós tanulmány arra világít rá, hogy 16 hónappal ezelőtt – bőven a terrorhullám előtt – az európai zsidók már érezték a növekvő antiszemitizmust. Az USA miért nem áll a válsághelyzet kezelésének élére?”