Rogán Antal: hétfői napirend előtti felszólalásában

Nem engedhetjük, hogy a felelősök a vagyonukkal megszökjenek – hangsúlyozta Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában elmondta, március 1. és április 30. között 1 millió 700 ezer devizahitel-szerződés esetében kell a bankoknak évekre visszamenőleg elszámolniuk azokkal a visszaélésekkel, amelyekkel megkárosították az embereket.

Rogán Antal hozzáfűzte, a „magyar családok nemegyszer százezer forintokat, vagy akár milliós nagyságrendű összeget is kapnak vissza”, csökkennek a törlesztőrészleteik a forintosítást követően. Emlékeztetett rá, hogy a témával kapcsolatos törvények közül volt olyan, amire az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak.

Ha a bankok elszámoltatása megtörtént, akkor végig kell vinni a brókerek elszámoltatását is – jelentette ki a politikus. Nem engedhetjük, hogy a felelősök a vagyonukkal megszökjenek – húzta alá, rámutatva, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja szerint az Országgyűlésnek ennek az elvnek megfelelően kell törvényt alkotnia.

Fotó: fidesz.hu
„A BRÓKERBOTRÁNYBAN ÉRINTETT CÉGEK TELJES CÉGCSOPORTJÁNAK VAGYONÁT ZÁROLNI KELL.”

Hangsúlyozta, a brókerbotrányban érintett cégek teljes cégcsoportjának vagyonát zárolni kell, a törvénynek emellett világossá kell tenni azt is, hogy az érintett brókercégek tulajdonosai, vezetői, igazgatótanácsi tagjai, felügyelőbizottsági tagjai, valamint a hozzájuk kapcsolódó könyvvizsgálók a magánvagyonukkal is felelnek a döntésükért.

Ezért a szabályozásnak gondoskodnia kell arról, hogy ezeket a magánvagyonokat zárolni lehessen, és a későbbiekben fel lehessen használni a kártalanításra – tette hozzá. Úgy fogalmazott, a törvénynek világossá kell tennie, hogy a „közben lezajló vagyonmentési kísérleteknek nem adunk teret”.

Ha valaki a cég, illetve a saját vagyonának egy részét megpróbálja másra átíratni, elrejteni, akkor az ezekről szóló szerződéseket semmisnek kell tekinteni, és ezekre nézve is ki kell terjeszteni a zárolásba vétel lehetőségét – ismertette a képviselőcsoport elképzelését. Az Országgyűlésnek olyan jogszabályt kell alkotnia, amely világossá teszi, hogy a folyamatban lévő eljárásokra ez a törvény vonatkozik – emelte ki.

Rogán Antal elmondta, a törvényt sürgősséggel kell megalkotni, és arra kérte az ellenzéki képviselőcsoportokat, hogy támogassák a törvény elfogadását, illetve a házszabálytól való eltéréssel történő tárgyalását. Jelezte, még ma benyújtják a törvényjavaslatot, és kedden a gazdasági bizottság elnökeként kezdeményezni fogja, hogy a testület határozzon a tárgysorozatba vételről.

Szavai szerint ezt követően a házbizottságban kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés frakciói döntsenek arról, hogy a Ház március 30-án és 31-én házszabálytól való eltéréssel, rendkívüli sürgősséggel meg tudja tárgyalni a javaslatot.

Ez már az önök felelőssége is – intézte szavait az ellenzéki képviselőkhöz, utalva arra, hogy a Parlament több mint négyötödének a támogatására van szükség a törvényjavaslat elfogadásához.

A frakcióvezető tájékoztatott arról is, meg kell szigorítani a brókercégek ellenőrzésére vonatkozó jogszabályokat, és arra kérte a kormányt, minél hamarabb nyújtsa be az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Kezdeményezni fogjuk, hogy az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel, rendkívüli sürgősséggel tárgyalja meg – zárta szavait.