Dr. Papp László: A helyi zsidó közösség Debrecen megbecsült közössége

A helyi zsidó közösség Debrecen megbecsült közössége

Dr. Papp László polgármester Debrecen és a helyi zsidó közösség együttműködéséről, a városban tanuló izraeli diákokról beszélt.

 

 

Most az Izraeli Filmnapok során újból a világ szeme Debrecenen van, mi is zajlik most éppen?

Nem újból, mindig Debrecenen van a világ szeme. Az Izraeli Filmnapok során hét alkotást nézhetnek meg a debreceniek, az itt tanulók, minden érdeklődő. Köztudott, hogy a városban, az egyetemen több száz izraeli diák is tanul. Azt hiszem, hogy nagyon színvonalas programot sikerült összeállítani.

Most a megnyitó kapcsán eljött Debrecenbe az izraeli nagykövetség munkatársa. Miről tárgyalt az első beosztottal?

Nagyon kedves, baráti beszélgetés zajlott közöttünk, szó volt a város értékeiről, gazdasági, kulturális együttműködési lehetőségekről. Meghívást kaptam május folyamán Izraelbe, a polgármesterek találkozójára. Mondtam is, hogy terveztem amúgy is egy izraeli látogatást, hiszen izraeli testvérvárosunk polgármesterétől is kaptam meghívást, egy októberi látogatásra, aminek szintén nagy örömmel teszek eleget.

Nemrégiben tettek közzé felméréseket, hogy az európai, amerikai egyetemeken növekszik az antiszemitizmus. Debrecenben más a helyzet, ha minden igaz.

Debrecen minden tekintetben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nagyon jó kapcsolatot tartson fenn a helyi zsidó hitközséggel, ezt mi mindenhol, minden helyszínen elmondjuk, ennek mindenhol hangot adunk. A helyi zsidó közösség Debrecen megbecsült közössége, jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, amelyekben a város teljesen támogatja őket. Nagy örömmel fogadtuk, hogy a tervek közt szerepel egy oktatási-kulturális központ létrehozása is. Ennek az együttműködésnek nagyon jó motorjai az itt tanuló izraeli diákok, ők aktív részesei a debreceni társadalmi életnek, feszültségek nincsenek. Ennek nagyon örülök.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter