Rogán Antal a gazdasági bizottság keddi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A pénzügyi intézményrendszer bizonyos részében, a befektetési vállalkozásoknál egy évtizedes korrupció feltárására és megakadályozására egyedül a Fidesz-KDNP által támogatott kormány, illetve az általa megerősített MNB és bankfelügyelet tett hatékony lépéseket.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nevében üdvözlöm a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány hatékony intézkedését – szögezte le Rogán Antal a gazdasági bizottság keddi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: a Buda-Cash ügyében károsultak tízezreinek rögtön elkezdődött a kártalanítása. „Egyetlen keményen dolgozó kisember sem veszítette el betétjét, mindenki kivétel nélkül és hiánytalanul visszakapja azt” – mutatott rá.

Elmondta: ahhoz, hogy ez megtörténhessen, szükség volt az MNB hatékony fellépésére, az előző évben elfogadott bankszanálási törvényre, és arra, hogy Magyarországon ma egy olyan hatékony pénzügyi intézményrendszeri felügyelet működik, amely lehetővé teszi a visszásságok azonnali feltárását, illetve ezt követően kezelni tudják a pénzügyi rendszerben kialakult helyzetet.

Fotó: fidesz.hu
„2010 ELŐTT SEM A JEGYBANKI VEZETÉS, SEM A PÉNZÜGYI FELÜGYELET, SEM PEDIG AZ AKKORI KORMÁNY SEMMIT NEM TETT AZÉRT, HOGY PÉNZÜGYI, BEFEKTETÉSI SZEKTORBAN ÉVEK ÓTA ZAJLÓ KORRUPCIÓT FELSZÁMOLJÁK.”

A bizottsági ülés tanulságait összegezve Rogán Antal úgy fogalmazott: a pénzügyi intézményrendszer bizonyos részében, a befektetési vállalkozásoknál egy évtizedes korrupció zajlott hazánkban. Ennek feltárására és megakadályozására egyedül a Fidesz-KDNP által támogatott kormány, illetve az általa megerősített MNB és bankfelügyelet tett hatékony lépéseket – fűzte hozzá. Egyúttal emlékeztetett: 2010 előtt sem a jegybanki vezetés, sem a pénzügyi felügyelet, sem pedig az akkori kormány semmit nem tett azért, hogy a pénzügyi, befektetési szektorban évek óta zajló korrupciót felszámolják.

A Fidesz frakcióvezetője arról is tájékoztatott, a gazdasági bizottság mai ülésén az is világossá vált, hogy a Buda-Cash ügyében a 2010 májusában lefolytatott vizsgálat feltárhatta volna az akkor már zajló csalássorozatot.

Hozzátette: kiderült, legalább 45 milliárd forint hiányzott már akkor az ügyfelek pénzéből. A jelenlegihez hasonló alaposságú vizsgálattal már akkor meglehetett volna állítani csalássorozatot – húzta alá.

A Buda-Cash brókerei és tulajdonosai gyakorlatilag eltüntették a keményen dolgozó emberek kisbankokban tartott betétjeit – hangsúlyozta a fideszes politikus. Ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy ezt az összeget vissza tudják adni, de a következményeket mindenképp mérlegelni kell, és továbbra is hatékony fellépésre van szükség a pénzügyi korrupció ellen. Továbbá mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök elnyerjék büntetésüket – jegyezte meg.

„AMINT A JEGYBANK A TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOKAT BENYÚJTJA, AZOKAT A KORMÁNY MEGTÁRGYALTA, A FIDESZ-FRAKCIÓ KEZDEMÉNYEZNI FOGJA, HOGY ERRŐL AZ ORSZÁGGYŰLÉS HÁZSZABÁLYTÓL VALÓ ELTÉRÉSSEL, RENDKÍVÜLI SÜRGŐSSÉGGEL AZONNAL DÖNTSÖN.”

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja azt várja el a nyomozóhatóságoktól, hogy az MNB vizsgálata és feljelentése után a lehető legrövidebb időn belül lépjenek fel a bűnösök ellen, tárják fel a szervezett bűncselekmény sorozat minden egyes részletét, és tudni szeretnék, hogy hova lett a pénz – közölte Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője arra is választ vár, hogy kik voltak az ügylet haszonélvezői, és azt is tudni szeretnék, hogy az egyéb pénzügyi, befektetési vállalkozásoknál zajló pénzügyi korrupció kinek a részvételével, kinek a bűnössége mellett, és kinek a haszonélvezetével történt meg.

Az MNB-t Rogán Antal a Fidesz-frakció nevében arra biztatta, hogy továbbra is ugyanilyen határozott, eltökélt és kompromisszumok nélküli küzdelmet folytasson a pénzügyi korrupció feltárása ellen. A kormánypárti politikus szerint „minden egyes pénzügyi, befektetési intézménynél, ahol csalás van, annak ki kell derülnie, minden egyes bűnöst meg kell büntetni, a csalások korszakának pedig egyszer és mindenkorra véget kell vetni”.

Ugyanakkor tájékoztatott arról is, ha az MNB-nek segítségre van szüksége, azt meg fogja kapni a parlamenti többségtől. Amint a jegybank a törvénymódosításokat benyújtja, azokat a kormány megtárgyalta, a Fidesz-frakció kezdeményezni fogja, hogy erről az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel, rendkívüli sürgősséggel azonnal döntsön – fűzte hozzá.

Az MNB kompromisszumok nélkül folytatja le a célvizsgálokat a befektetési szolgáltatóknál, szigorító törvénycsomagra tesz majd a jegybank javaslatot – közölte Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke bizottság keddi ülésén.

Meglátása szerint rövidíteni kell az átfogó vizsgálatok közötti időt, a könyvvizsgálók kontrollját szigorítani kell, a KELER-nél pedig el kell érni a számlák ügyfelenként való nevesítését. A Buda-Cash-hez tartozó DRB bankcsoport betéteseinek nagy része keddtől – az ismertetett módozatokon az OBA-n keresztül – hozzájuthat a pénzéhez – mondta Windisch László.