Leonard Bernstein egykori felfedezettje a Müpában vezényel Március 22-én

Leonard Bernstein egykori felfedezettje a Müpában vezényel Március 22-én 

Március 22-én Leonard Bernstein egyik legjobbnak tartott hatvanas évekbeli alkotása, a Chichesteri zsoltárok csendül fel a Müpában. A művet nem más, mint az 1968-as ősbemutató egykori szólistája, az izraeli származású Daniel Oren vezényli, akit egykoron a szerző szemelt ki művéhez.


oren_mupa.jpg
Daniel Oren
Az azóta dirigensként világhírűvé vált Oren – a Herbert von Karajan nevével fémjelzett karmesterverseny első győztese – valóságos komolyzenei „slágerpezsgőt” bont a Müpa auditóriumában első ízben felcsendülő zsoltárszvit után: Ravel Boleróját és Beethoven Sors-szimfóniáját dirigálja a Magyar Rádió együttesei élén.

A Kennedy-merénylet, valamint nem sokkal később a zeneszerző Marc Blitzstein tragikus halála után Leonard Bernstein alkotói válságba került: 1963-ban az előbbi szomorú esemény emlékére még megírta Harmadik szimfóniáját, a Kaddisht, de aztán 1965-ben egy évre szabadságoltatta magát a New York-i Filharmonikusoknál, legfőképpen azért, hogy zeneszerzői terveit megvalósíthassa. Egy elkezdett Broadway-musical mellett az angliai chichesteri katedrális papja, Walter Hussey felkérésére belefogott egy „zsoltár-szvitbe”. Furamód ez utóbbi művének elkészültét nagyon sok dodekafon stúdium előzte meg, amiket aztán rendre kidobott, végül a darab olyannyira távol került a schönbergi technikától, hogy hangnemet is kapott. A zeneszerző végül nyugodt szívvel jelenthette ki saját, jól ismert stílusában írott új művéről, hogy a legkönnyebben befogadható B-dúr darabja, amit valaha írt. Bernstein Chichesteri zsoltárok című műve mellett a március 22-i hangversenyen más hasonlóan „fogyasztható”, de mindenképp igencsak ismert művek is megszólalnak majd: Ravel Bolerója és Beethoven Ötödik („Sors”) szimfóniája. Előbbinek cseppett sem csökkenő népszerűségéből – említhetnénk megszámlálhatatlan felhasználását filmekben és színpadon – mit sem von le az a zenetörténeti mozzanat, hogy műve rendkívül kedvező fogadtatását követően Ravel volt az, aki kérlelhetetlen kritikusként, „zene nélküli zenekari szövetként” jellemezte az egyetlen hatalmas crescendóból álló, bő negyedórás alkotást.

Az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Gyermekkórusának szólistái élére az a Daniel Oren áll, akit maga Bernstein választott ki a Chichesteri zsoltárok 1968-as bemutatója fiúszoprán szólistájának. Oren a karmesteri pályát Herbert von Karajan és Franco Ferrara irányítása alatt kezdte, 1975-ben pedig a Karajan nevével fémjelzett első karmesterversenyt is megnyerte. Az izraeli dirigensnek ekkor indult el nemzetközi karrierje: főképp olasz operákat vezényelt előbb Itália, majd a világ több más jelentős dalszínházában. Emellett nem hagyta félbe szimfonikus karrierjét sem, hiszen a mostani produkción kívül több neves együttes mellett időnként a Berlini Filharmonikusokat is vezényli. Sokoldalúságának híre már 2013-ban eljuthatott a magyar közönséghez, hiszen a Müpa és a Sanghaji Nagyszínház által közösen bemutatott Verdi-opera, az Attila négy előadásán is ő állt a távol-keleti zenekar élén.

További információ ide kattintva