Miloš Zeman, cseh államfő: „zsidó vagyok”

Miloš Zeman, cseh államfő: „zsidó vagyok”

milosIzrael és a zsidóság melletti elkötelezettségéről beszélt Miloš Zeman, cseh köztársasági elnök Washingtonban.

Az AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) által megrendezett konferencia egyik vendégeként, a cseh elnök beszédében határozott támogatásáról biztosítottaIzraelt az évente ülésező gyűlés tagjai előtt.

Biztonságpolitikai kérdéseket érintve azt mondta: „Folyamatosan növekszik az ún. nemzetközi terrorizmus hulláma, de én inkább iszlám terrorizmusnak nevezem azt. És nekünk ezért… harcolnunk kell ezzel a hullámmal szemben. Természetesen ennek első lépése a szolidaritás kifejezése.”

A kormányfő szavait vastapssal kísérték a jelenlevők. A 16.000 fős közönség állva fogadtaZeman azokat a kijelentéseit, amelyekkel elkötelezett támogatását fejezte ki:

„Jól ismeritek a híressé vált mondatot: Ich bin ein Berliner. Ma mindannyiunknak azt kell mondania: Ani Jehudi (zsidó vagyok).”

A cseh politikus által használt kifejezés („Ani Jehudi”, azaz „zsidó vagyok”) szoros összefüggésben áll a közelmúltban véget ért Purim ünnepével, ugyanis a Tórában a zsidó szóra legtöbbször használt Jisroel helyett Mordeháj esetében a Jehudi szerepel. A szó jelentése: valaki, aki elismer (gyökere a ho’daah). A szó arra utal, hogy aki ismeri a Teremtőt, az nem hajlandó más előtt meghajolni – akkor sem, ha a Hámánéhoz hasonló gonosz szándékkal áll szemben.

Benjámin Netanjahu, izraeli kormányfő szintén hangsúlyozta múlt héten tartott kongresszusi beszédében azt, hogy egykor Hámán, korunkban pedig ismét egy perzsa vezető igyekszik elpusztítani a zsidóságot.

„Ma a zsidó embereknek újra egy perzsa uralkodó gyilkos szándékával kell szembenézniük. Irán legfelsőbb vezetője, Hamenei ajatollah terjeszti a legősibb gyűlöletet, az antiszemitizmus legősibb gyűlöletét a legmodernebb technológiával párosítva” – mondta az izraeli miniszterelnök.

A világban egyre növekvő antiszemitizmus ellenére Zeman hangsúlyozta a rokonságot Izrael és a Cseh Köztársaság történelme között. „Egykor Csehszlovákia volt az demokrácia egyetlen szigete Közép-Európában… ma pedig Ti jelentitek a demokrácia egyetlen szigetét a Közel-Keleten” – fogalmazott a cseh vezető.

Kép forrása:

www.day.kiev.ua/