Operaház: 32 premier a 2015/2016-os Shakespeare-évadban

Harminckét premierrel, köztük 12 hazai bemutatóval, összesen 500 nagytermi előadással várja közönségét a 2015/2016-os Shakespeare-évadban a Magyar Állami Operaház.

Melléklet (1_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_Dr. Hoppál Péter_kultúráért felelős államtitkár_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

1_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_Dr. Hoppál Péter_kultúráért felelős államtitkár_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (2_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_Ókovács Szilveszter_főigazgató_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

2_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_Ókovács Szilveszter_főigazgató_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (3_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_Ókovács Szilveszter_főigazgató_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

3_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_Ókovács Szilveszter_főigazgató_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (4_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

4_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (5_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

5_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (6_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

6_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (7_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

7_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (8_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG) előnézete

8_OPERA 2015-2016_Évadbejelentő sajtóesemény_fotó_Rákossy Péter.JPG

Melléklet (Opera Image 7.jpg) előnézete

Opera Image 7.jpg

Melléklet (Opera Image 8.jpg) előnézete

Opera Image 8.jpg

Melléklet (Opera Image 9.jpg) előnézete

Opera Image 9.jpg

Melléklet (Opera Image 10.jpg) előnézete

Opera Image 10.jpg

Melléklet (Opera Image 1.jpg) előnézete

Opera Image 1.jpg

Melléklet (Opera Image 2.jpg) előnézete

Opera Image 2.jpg

Melléklet (Opera Image 3.jpg) előnézete

Opera Image 3.jpg

Melléklet (Opera Image 4.jpg) előnézete

Opera Image 4.jpg

Melléklet (Opera Image 5.jpg) előnézete

Opera Image 5.jpg

Melléklet (Opera Image 6.jpg) előnézete

Opera Image 6.jpg

Ókovács Szilveszter főigazgató az új évadot felvezető keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az Operaház legfontosabb küszöbön álló feladata az infrastruktúra felújítása. A kormány döntése nyomán az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktár és műhely egyesítésével, két próbaszínpaddal, egy stúdió-képességű zeneteremmel támogatja az Operaház jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását.

A MÁV X. kerületi, Kőbányai úti egykori északi járműjavítójában, az úgynevezett Eiffel-csarnokban, az Operaház leendő Eiffel-bázisában tartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a fejlesztés nagyszerű példa arra, hogyan alakítható át egy használaton kívüli ipari tér kulturális térré. „Az Eiffel-bázis egy modern, 21. századi operaházat vizionál elénk” – fogalmazott.

Az államtitkár példaképpen a németországi Ruhr-vidék fejlesztéseit hozta fel, ahol az iparvidék elhagyott rozsdás kolosszusait élő kulturális terekké alakították át.

Hoppál Péter kiemelte: a Magyar Állami Operaház a magyar művészeti élet csúcsintézménye, amely az Erkel Színház újranyitásával megmutatta, hogy a magas kultúrát a szűk elit helyett sokkal tágabb körben kell értelmeznünk.

 

A MAGYAR  ÁLLAMI OPERAHÁZ

ÉS AZ ERKEL SZÍNHÁZ  2015/2016-OS SZEZONJA

Több  mint kétezer  programot  kínál  az Opera  és az Erkel  Színház  a szeptemberben  induló új szezonban. A  Shakespeare-évad  17  feldolgozást  vonultat fel az angol szerző leghíresebb  darabjaiból  a májusünnepen. A hatalmas klasszikus repertoár, az opera- és balettbemutatók mellé nagymusicalek, koncertek, beszélgetős mű- sorok és interaktív családi, valamint gyerekprogramok sorakoznak fel. A teljes évadra március 16-tól válthatók bérletek. Bérletújítás március 9-től.

2015 szeptemberében Leonard Bernstein világhírű musicaljével, a West Side Storyval indítja új évadát a Magyar Állami Operaház. Novák Péter rendezése ezreket vár az Erkel Színházban, amely újranyitása utáni harmadik teljes szezonjában az új produkciók csaknem felének ad otthont. Ugyanitt 2016 nyarán  Elton  John Billy Elliot című darabjának magyar- országi debütje ígér robbanásszerű színházi sikert.

32 premier, köztük 12  hazai bemutató,  összesen 500 nagytermi előadás, benne 45 repertoárprodukció, 100 hangverseny, kamaraelőadás, gála, rendezvény és fesztivál-előadás, 200 gyermekprogram, 600 épülettúra, több mint 1000 nagyköveti prezentáció – összességében 2400 attrakció várja a közönséget a 2015/2016-os szezonban.

A premierek sorában nemcsak a könnyed hangvételű amerikai szerelmi história hoz új színt a palettára, de egyedi és különleges tánc-opuszok  is szerepelnek rajta, így a Johan Inger alkotta Walking Mad, amelyről a koreográfus  így vall:

„Ravel híres Bolerójának erotikus, már-már  giccses története késztetett arra, hogy megvalósítsam saját elképzelésemet… A Walking Mad egy utazás,  melyben  saját félelmeinkkel,  vágyainkkal és a lét könnyűségével szembesülünk.” A Magyar Nemzeti Balett bővülő repertoárján  nagy klasszikusok között ismét és új színrevitelben látható a Csipkerózsika és A diótö- rő is megújul. A modern vonalat Kylián újabb két darabjának  magyarországi bemutatója  képviseli, Román  Sándor egye- di stílusában a Marsbéli krónikákat koreografálja, emellett az együttes számára ismét alkot az Operában Lukács András.

A széles operakínálatban  olyan klasszikus nagyoperák újulnak meg, mint az Otello, a Bohémélet, A  trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a Tosca Stefano Poda, Damiano Michieletto, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikô nevével fémjelzett rendezésekben.  (Fontos hozzátenni, hogy a muzeális értékű Bohém-

élet mellé(!) érkezik az új rendezés.) A két nagyszínpad programjait megelőzve ismét előbemutatót tartanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Miskolci Operafesztiválon  – Galgóczy Pillangókisasszonya  és Anger Traviatája elsőként szabad- téren és vidéken lesz látható, csakúgy, mint az Eszenyi rendezte  Tosca, amelyet a VeszprémFest közönsége tekinthet meg elsőként. Az immár bevett, őszi kamarajátszóhellyé alakított Szfinx-terasz és a Királyi Lépcső mellett operaelőadásokkal várja az érdeklődőket az Erkel foyer-ja és a Gödöllői Királyi Kastély barokk színháza is – itt Haydn: Élet a Holdon című műve csendül fel Toronykôy Attila rendezésében. A repertoárról rég hiányzó Triptichont Kerényi Miklós Gábor színre- vitelében az Erkel közönsége élvezheti.

William Shakespeare halálának 400. évfordulóját ünnepelve hatalmas művészi erőforrásait a Shakespeare-univerzum szolgálatába állítja az Opera. Májusünnepi fesztiválján 17 Shakespeare-feldolgozást vonultathat  fel zsinórban 2016 tava- szán, hazai partneregyüttesek bevonásával. Műsoron lesz többek közt Ludger Engels rendezésében Ades A vihar  című alkotása, Ermanno Wolf-Ferrari Sly című művét  Göttinger Pál viszi színre, Reimann Lear című operájának Jean Pierre Ponelle-féle  színrevitelét Anger Ferenc állítja színpadra,  Bellini Capuletek és Montague-k  című operája is felcsendül. Nicolai: A windsori víg nők opuszát a Színház és Filmművészeti Egyetem egy rendező szakos hallgatója viszi színre.

Az intézmény folytatja együttműködését a Zeneakadémiával is, épp így a most futó szezonban csatlakozott hosszú távú

tartalmi együttműködő partnereivel: a TV2-vel, a Herendi Porcelánmanufaktúra  Zrt.-vel, a BMW Group Magyarországgal

és a K&H Bankcsoporttal.