Izrael – Rockoratórium a Goldmark teremben

Rockoratórium

Rockoratórium a Goldmark teremben

Különleges előadásnak lehettek szem- és fültanúi azok, akik ellátogattak a Goldmark terembe. Izrael címmel egy rockoratóriumot hallhattak. Ilyenre még nem volt példa a terem történetében. A nem mindennapi előadáson természetesen mi is ott voltunk.

 

 

Horovitz Tamás, a rendezvény szervezője, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a nézőket. Az elnök megosztotta gondolatait arról, hogy miként és hogyan jutott el ez az előadás Debrecenből Budapestre. Az előadás ősbemutatója Debrecenben volt, a Kápolnás utcai zsinagógában, annak 100. születésnapján. Az ősbemutató szép volt, nagy sikerrel, s a hatalmas érdeklődésre tekintettel a debreceni zsidó közösség úgy határozott, hogy a művet egy ökumenikus bemutató keretében is előadják. Így került sor a következő előadásra a debreceni Nagytemplomban. Különösen fontos volt, hogy a zsidó hitközség mellett, a debreceni katolikus és református egyházközösség is a támogatta a rendezvényt. Horovitz Tamás szerint ez a mű a zsidóság történetét kíséri végig, a negyven éves vándorlást a pusztában, de megemlékezik a Holokausztról is. Tavaly került sor számos megemlékezésre a Holokauszt 70. évfordulója kapcsán. Ahogy Horovitz Tamás kiemelte: „Ez egy nagyon fontos emlékév volt, nem csak a zsidóság, hanem egész Magyarország számára. Azt hiszem, ennek a műnek az aktualitása ebben is rejlik. Ezzel a művel is megemlékezünk a Holokauszt 70. évfordulójáról.”

A rockoratórium szerzőjével, szólistájával Fekete Dániellel is sikerült beszélgetni az előadás előtt.

Mit is jelent ez a mű?

Az előadás címe: Izrael rockoratórium – a közös örökségünk megbecsüléséért. Ezzel a művel és a mai előadással is azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a zsidó-keresztény kultúrkörben, az összefogás és az összetartás milyen sokat jelent, ennek megléte milyen fontos.

Ön debreceniként írta ezt a művet?

Én Tiszaújvárosban születtem, de a tanulmányaim folyamán Debrecenbe kerültem.

Ez a mű mennyi idő alatt készült el?

A rockoratórium több mint négyéves munka eredménye, ehhez hozzájöttek a hosszú egyeztetések és a próbafolyamat. Ám végül a debreceni zsinagógában sikerült színpadra állítani, itt is volt az ősbemutatója 2011-ben. 2013-ban pedig ökumenikus keretek között a debreceni református Nagytemplomban tudtuk bemutatni a művet. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az előadáson is megjelenő egyházak támogattak bennünket, fővédnökséget vállaltak, beszédeket mondtak, tehát az előadás kapcsán egy nagyon szép összefogás valósult meg.

Hallott már valamit a Goldmark teremről, annak történetéről?

Nem sokat, azt tudom, hogy ez a terem mennyire fontos a zsidóság életében, megnéztem ma a múzeumot is, igaz csak futtában, de nagyon szép volt.

Breuer Péter