Darvas István rabbi:Napi Tóra

Szerző:  Darvas István rabbi   Készült: 2015 febr. 20, péntek 

Ha Isten kiadta a parancsot, hogy minden nemzedék számára kötelesség Szentélyt építeni, akkor hogy lehet, hogy az elmúlt évezredekben egyetlen nemzedék sem tett kísérletet sem a micva végrehajtására?

„Készítsenek nekem szentélyt, hogy lakjam közöttük” (25:8). A Talmud (Szánhedrin 16b)  kijelenti, hogy a Szentély építésének kötelessége minden nemzedékre vonatkozik.

A volozsini Rabbi Háim (Háim ben Jichák Ickovits 1749-1821), a Vilnai Gáon tanítványa kérdezte: „Ha Isten kiadta a parancsot, hogy minden nemzedék számára kötelesség Szentélyt építeni, akkor hogy lehet, hogy az elmúlt évezredekben egyetlen nemzedék sem tett kísérletet sem a micva végrehajtására?”

Ha erre úgy válaszolnánk, hogy objektív okból lehetetlen volt, akkor adódik az újabb kérdés: miért hangsúlyozza a Talmud, hogy minden generáció számára kötelesség?

A cádik, a polnai Rabbi Jákob Joszef HáKohen (1710-1784) mondta: „miként lehet teljesíteni a Szentély építésének kötelességét? A régiek, akik igazi bölcsek voltak, azt tanították, hogy minden ember különálló, kicsiny világ (olám kátán), és a tórai utasítás arra vonatkozik, hogy mindenki hozzon létre szentélyt a szívében, ott készítsen helyet a Sehinának”