Büchler András ajánl könyveket.

Embert ismerő és próbáló történetek

 

buchler

Büchler András ajánl könyveket.

Szokásosnak mondható könyvajánló. Mit olvassunk most?

Pár napja ért véget a Jeruzsálemi Könyvvásár, sikerült jónéhány magyar könyvet bemutatni, ahol magyar szakemberek is részt vettek. Ennek kapcsán szeretném megemlíteni a pár héttel ezelőtt, a Park Kiadónál megjelent Irvin Yalom pszichiáter professzor csodás könyvét a Szerelem, hóhér és más pszichoterápiás történetek címmel. Azért kapcsolódik ez a könyvvásárhoz, mert maga a szerző mesélte, hogy amikor egy másik könyvét írta, akkor meg kellett keresnie a jelenlegi izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut, hogy kapcsolatba léphessen az ő édesapjával, mert amikor Spinoza szövegeket fordított és az életét próbálta rekonstruálni, akkor a legnagyobb szakértőt kellett megkeresnie, aki Netanjahu édesapja volt. Yalomról azt kell még tudni, hogy az előző izraeli államfő, Simon Peresz kedvenc írója. Ebben a könyvben a professzor 10 olyan pszichoterápiás történetet mesél el, ami mindenki számára sok tanulságot jelenthet. Azt mondja a szerző a könyvéről, hogy a pszichoterápia szempontjából négy kiemelkedő bizonyosságot tud kiemelni. Saját halálunk és a szeretteink halálának elkerülhetetlensége, a szabadság, a végső pillanat magánya, az a tény, hogy lehetséges, hogy az életnek egyáltalán nincs semmi értelme. Ez mindannyiunkat foglalkoztat, talán nyomaszt, ő ilyen kérdésekkel kapcsolatban meséli el a 10 pszichoterápiás történetet, ahol sikerült segítenie azoknak, akik hozzá fordultak. Amúgy nem egy nehéz könyv, pont Isaac Singer mesélte Yalom könyvéről, hogy igazi könnyed irónia sugárzik a soraiból.

Kinek ajánlja ezt a könyvet?

Bárkinek, tinédzserektől aggastyánokig bárki találhat benne neki valót, ami igazából róla szól, a saját problémáira, saját élethelyzetére is talán talál néhány tanácsot.

Még mit ajánl olvasásra?

Lynley Smith könyvét, a Helikon Kiadó gondozásában, ennek címe: Missziótól a mártírságig. A Kötet Jane Henning életét mutatja be, aki az 1800-as évek végén született Skóciában és az I. világháború után jött Budapestre, itt a budapesti skót misszió tagja és aktivistája lett. A háború kitörésekor még mindig Magyarországon volt, a német megszállás után nőket és gyerekeket bújtatott, ám később őt velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol meggyilkolták. A háború után megtalálták a naplóját, az életének titkait egy rokona az új-zélandi újságíró, Lynley Smith kutatta fel és adta közre nemrég. Először az Egyesült Államokban, most már Budapesten is olvasható. Hozzátartozik még ehhez, hogy 2010-ben döntött úgy a fővárosi közgyűlés, hogy Jane Henningről elnevezi a rakpart egy szakaszát, valamint a születésének 100. évfordulóján megkapta a Yad Vasem kitüntetést is.

Van olyasmi is, ami még a nyomdagép alatt van?

Igen, Kovács Gellért Svédországban született és élő történész könyve, az Alkonyat Budapest felett – Az embermentés és ellenállás története 1944-45-ben címmel. Ezt március 11-én, 18 órától mutatunk majd be a Bálint Házban. A könyv nagyon részletesen feldolgozza az embermentés és ellenállás történetének olyan fejezeteit, amelyet a legtöbb ember akár – még szakértők között is – nem ismer. Wallenberg életét is úgy mutatja be, ahogy eddig még senki, de mellette az ellenállás olyan fejezeteit is feltárja, amit még nagyon sokan nem tudnak, nem ismernek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. február 20-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.