Határontúl: Megújulófélben a váradi neológ zsinagóga

Határontúl: Megújulófélben a váradi neológ zsinagóga

 

Forrás: Erdély online
Külsejében már igencsak megszépült a nagyváradi neológ zsinagóga, de az épület belsejében még irdatlanul sok munkát kell elvégezni. A helyszínen jártunk, ezt láttuk.


váradizsinagóga_megujul_1.jpg

Az elmúlt időszakban látványosan megújult az 1878-ban elkészült nagyváradi neológ zsinagóga külseje, a kék és fehér színben játszó impozáns külső fenséges nyugalmat áraszt, viszont el is takarja azt a rendkívüli sürgést-forgást, munkálkodást, ami jelenleg az épület belsejében zajlik. Szerdán a helyszínen Madarász Gábor telepvezető fogadott és válaszolt a feltett kérdésekre. Mint mondta, a külső struktúra immár teljesen elkészült: „a kültéren teljesen levertük a vakolatot, az épület újra lett vakolva, színezve, ki lettek cserélve az ajtók, ablakok” – fogalmazott.

Jelenleg hetvenkét ember dolgozik az épület belsejében, többek között a lépcsőházak megerősítése zajlik, ami, ha elkészül, összeköti majd az egész templomot, és nem fogja engedi se jobbra, se balra mozogni az épületet, tette hozzá. „Miután az épület belsejében elvégeztünk mindent, akkor jön a restaurálás. Mi szeretnénk májusban befejezni a mi részünket, reméljük ez sikerülni is fog, míg a restaurálási munka június 1-ig kész kell legyen, ez a határidő” – mondta Madarász Gábor.

A részletekről Kéri Lajos munkálatvezető beszélt, aki végig is vezetett a teljesen beállványozott épületen, megmutatva mindent a kazánháztól és a lépcsőháztól kezdve a karzatrészen át egészen a kupoláig. „Először alá kellett erősíteni az egész rendszert” – szögezte le Kéri Lajos. Mivel az épület alapozásnak nem elég nagy a mélysége, ezért az oszlop alatt lefúrtak, és ebbe a fúrásba betont öntöttek, és ezek a fúrt cölöpök veszik át a terhelést. „Gerendákkal mentünk keresztül az épületen: kívül lefúrtunk 4,10 méterre – minden oszlop mellett három darab fúrás volt, vasbetonnal felhozva –, és ezután kint minden oszlopnál 2×2,5×1 méteres talapzatot alakítottunk ki vasalt betonnal, ami megtartja az egész gerendázatot. Olyan mint egy födémrendszer, ami alulról tartja az épületet, és ez be van öntve egy betonágyba” – ecsetelte a szakember.

Ezeket a munkálatokat követi a falak megerősítése ott, ahol repedések vannak. Kéri Lajos meg is mutatott néhány acélkábelt, amelyeket belemélyítettek a falakba ott, ahol repedések vannak, és ezek a kábelek tartják majd össze a strukturálisan meggyengült falakat. „Elég sok repedés volt. Miután ezeket kijavítottuk, újravakoljuk és újrafestjük az egész épületet” – mondta a munkálatvezető.