Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

Magyarország kormánya zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmussal szemben, ennek is köszönhető, hogy az országban több ezer izraeli hallgató tanul – jelentette ki a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára Debrecenben.

latorcai_10205768998521074_1961433403728293010_n

Latorcai Csaba a debreceni zsinagógában, melynek felújítása hamarosan befejeződik.

Magyarországon nem kell senkinek félnie identitása, vallása, kultúrája megvallásában – mondta Latorcai Csaba a debreceni Pásti utcai zsinagóga rövidesen befejeződő felújításáról és a debreceni zsidó hitközség Utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön című projektjéről tartott keddi sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár példaértékűnek nevezte a debreceni önkormányzat és a helyi zsidó közösség együttműködését a csaknem félmilliárd forint európai uniós és hazai központi támogatásból magvalósuló beruházásban. Jelezte, hogy korábban hasonló együttműködés eredményeként, unós támogatással, határon átnyúló projekt keretében újult meg a másik debreceni, a Kápolnás utcai zsinagóga.

Latorcai Csaba „közös felelősségünknek” nevezte a zsidó kulturális örökség megőrzését, mert – mint mondta –,

Kép:BPI

az a magyar nemzet kulturális öröksége. Hozzátette: a 2015-től kezdődő zsinagógafelújítási program keretében az idén 15 zsinagóga felújítása kezdődik meg az országban.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett: 2013-ban indult a debreceni zsidónegyed felújítási programja, amelynek eredményeként már megújult a helyi Kápolnás utcai zsinagóga, a hamarosan elkészülő Pásti utcai zsinagóga pedig nemcsak hitéleti, hanem oktatási és kulturális programok helyszíne is lesz. „A debreceni zsidóság élni akar, élni és fejlődni tud” – mondta a polgármester, emlékeztetve arra, hogy Debrecenben él az ország legnagyobb vidéki zsidó közössége.

papp.debrecenjpg

 

 

 

 

 

 

 

 

kép: BPI

Horovitz Tamás, a debreceni zsidó hitközség elnöke reményét fejezte ki, hogy a felújított Pásti utcai zsinagóga az oktatás és a kultúra fellegvára lesz. Állandó kiállításon mutatják majd be a zsidóság múltját és hagyományait – közölte, jelezve: zarándokszállást is kialakítottak a zsinagóga szomszédságában, s a program keretében – a zsidó zarándokúthoz kapcsolódóan – felújítják a nagykállói zsidó temetőt is.

horo

kép: BPI

A debreceni sajtótájékoztatón és a már elkészült beruházások bemutatóján ott volt Zoltai Gusztáv, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója is.zoltai.debrecen

     MTI / BPI