Az Izraeli Kulturális Intézet februári hírlevele

Az Izraeli Kulturális Intézet februári hírlevele

Az Izraeli Kulturális Intézet februári programajánlója

Előadás: Roy Keidar – Izrael: a „start-up nation” megteremtése és megújítása 
2015 / 02 / 03 / 19:00
Izrael egy sajátos modelt alakított ki, az úgynevezett “start-up nation”-t, aminek köszönhetően start-up-ok ezrei és számtalan multinacionális cég virul az országban. Annak érdekében, hogy megtartsa a világszinten vezető pozícióját, alkalmazkodnia kell a megjelenő trendekhez, és meg kell újítania létező modeljét, így biztosítva sikerét a jövőben is. Regisztráció:https://tinyurl.com/o774j9w
Beit Midrash #8: Tu Bishvat – egy növekvő ünnep
2015 / 02 / 04 / 19:00
Mi az a Tu b’shvat? Van-e „hagyományos” módja annak, hogy megünnepeljük? Csatlakozz a februári Beit Midrash-hoz, amelynek témája az ünnep történelme és a hozzá tartozó ötletek, dalok és történetek lesznek. Az esemény nyelve angol. Előzetes tudás nem szükséges.Az aktuális témát kis csoportokban tárgyaljuk, izraeli és magyar résztvevőkkel. Kávét és frissítőt biztosítunk a résztvevőknek.
Herzl-nap
2015 / 02 / 08 / 16:00
A Magyarországi Cionista Szövetség, az Izraeli Kulturális Intézet és a Cionista Világszervezet szeretettel vár mindenkit a „Herzl-nap” programjaira. 17 órától kiállításmegnyitó és tárlatvezetés: „Ha akarjátok, nem álom” – kiállítás és interaktív oktatási anyag a magyar zsidóság Izrael Állam megalakulásában játszott szerepéről, 18 órától kerekasztal beszélgetés az Izrael oktatásról és a Herzl Központ új oktatási programjának bemutatója.
Izrael arcai: Arnon Goldfinger, a Flat című film rendezője az izraeli német kultúráról
2015 / 02 / 09 / 19:30
“Jeke”-nek nevezik a hajdanán Palesztinába kivándorolt német zsidókat. Mivel mind kulturálisan, mind szellemiségükben erősen kötődtek Közép-Európához, nehezen találták meg helyüket a megújuló izraeli társadalomban és többé-kevésbé folyamatosan hiányzott nekik az anyaországuk. Arnon Goldfinger, a díjnyertes „The Flat” című film rendezője, saját „jeke” örökségéről tart előadást.
Filmvetítés
Filmvetítés az LMBT hónap kapcsán: The Bubble (2006) 
2015 / 02 / 23 / 19:00
A film egy tel avivi fiatal baráti kör életét követi nyomon, akik között egyaránt vannak zsidók, arabok, melegek, heterók, nők és férfiak. A történet Noam, a fiatal izraeli katona és Ashraf, egy palesztin fiú találkozásával kezdődik egy izraeli ellenőrző pontnál. Miután Ashraf másnap megjelenik Noamnál, elkezdődnek a bonyodalmak. Hogyan befolyásolja ez a találkozás az ő életüket, és a baráti körükét?
Kiállítás
Kiállításmegnyitó: Ha akarjátok, nem álom
2015 / 01 / 08 / 17:00
„Senki sem elég gazdag, vagy elég erős ahhoz, hogy egy népet az egyik lakhelyről a másikra költöztessen. Erre csak egy eszme képes.„ (Herzl Tivadar) Kiállítás és interaktív oktatási anyag a magyar zsidóság, Izrael Állam megalakulásában játszott szerepéről. A kiállítás az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem könyvtárának cionista gyűjteményének anyagára épül. Készült a Magyar Cionista Szövetség és az NJA Kft. együttműködésében.
Fordulópontok
2015 / 02 / 15-ig / Magyar Nemzeti Galéria
A Fordulópontok egy kortárs képzőművészeti projekt az EUNIC és MNG szervezésében, amely a XX. századot mutatja be 1914, 1939, 1989 és 2004-en keresztül.
Tizenhat ország -köztük Izrael- húsz alkotója elemzi a történelmet, így ébresztve új, személyes, érzelemteli gondolatokat a múlt századról, amelyet átéltünk, vagy az előző nemzedékek elbeszéléséből ismerünk.
Tagliot
Tagliot Karaoke
2015 / 02 / 12 / 20:00 / Magic Music Pub
Történelmi eseményhez érkeztünk, hiszen eddig soha nem látott programra invitálunk minden Tagliot-ost. Ha kilépnél a romkocsmák komfortzónájából megtartva a megszokott közeget, és szeretsz énekelni, vagy megválasztani milyen zenére bulizol, akkor itt a helyed!
Hogy ne maradjatok le a program folyamatosan frissülő részleteiről, kövessétek a Facebook eseményünket!
Melting Pot: Kalligráfiák
2015 / 02 / 19 / 18:30
A Melting Pot februári témája különböző kultúrák kalligráfiái lesznek. Hogyan viszonyul a héber kalligráfia a világ többi, például kínai és arab művészi kézírásához? Többek között erre is keressük majd a választ.
Bővebb információért figyeljétek a Tagliot facebookoldalát!
Kérjük, hogy támogassa Ön is személyi jövedelemadója 1%-ával
az Izraeli Kulturális Intézet Alapítvány munkáját.
Adószámunk: 18135389-1-41