Kétmilliárd forinttal nőtt a nemzetiségek támogatása

Kétmilliárd forinttal nőtt a nemzetiségek támogatása

Kétmilliárd forinttal több támogatás jut az idén a tizenhárom hazai nemzetiségnek, mint 2014-ben – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós, miután megbeszélést folytatott a nemzetiségek országos önkormányzatainak vezetőivel, újságíróknak azt mondta, hogy az Országgyűlés döntésének eredményeképpen a nemzetiségeknek 2015-ben adott támogatás kétmilliárd forinttal növekedett. Az államtitkár ezt óriási eredményként és sikerként értékelte, és azt mondta: bízik abban, hogy a nemzetiségek élnek majd a plusztámogatással.

Soltész Miklós ezzel kapcsolatban kiemelte a nemzetiségi szószólók munkáját. Közölte, a megbeszélésen kiemelten a nemzetiségi nyelv megőrzése érdekében tett törekvésekről, és ehhez kapcsolódóan az oktatás és a nevelés területén végzett közös munkáról és a támogatási rendszerről esett szó. Soltész Miklós elmondta, négy pályázatot hirdettek meg a nemzetiségeknek. A nemzetiségi civil szervezetek és kulturális rendezvények támogatására kiírt pályázatok keretösszege 110-110 millió forint. Nyelvi táborok megszervezésére 90 millió, a nemzetiségi iskolák pedagógusainak továbbképzésére 10 millió forintos pályázatot írtak ki. Közölte, ezekre január 29-ig lehet pályázni.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a találkozó azt jelzi: az államtitkárság nyitott arra, hogy folytatódjon az „eredményes együttműködés”. Közölte, a nemzetiségi szószólóknak és az általuk alkotott parlamenti bizottságnak kulcsszerepe volt abban, hogy elérték a plusztámogatást. Azt mondta, úgy értékelik: a testület további fórum arra, hogy érdekeiket megpróbálják érvényesíteni már a törvény előkészítésének szakaszában.